Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη χρειάζεται πλαφόν στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών

Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη χρειάζεται πλαφόν στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν 2022 Virginia Mayo/ AP Photo

Την ανάγκη για επιβολή ενός ανώτατου ορίου στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου που εισάγονται στην Ευρώπη μέσω αγωγών τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Έχει έρθει η ώρα να θέσουμε ανώτατο όριο στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου που εισάγονται στην Ευρώπη μέσω αγωγών, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προκειμένου η ΕΕ να αντιμετωπίσει, όπως πρόσθεσε, τις απόπειρες του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να χειραγωγήσει την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

“Πιστεύω ακράδαντα ότι έχει έρθει η ώρα για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο που εισάγεται μέσω αγωγών στην Ευρώπη”, επεσήμανε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο του συνεδρίου των συντηρητικών Γερμανών βουλευτών στο Μούρναου.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπως δήλωσε χθες ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος, θα παρουσιάσει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή πλαφόν στις τιμές της ενέργειας σε ομιλία της στις 14 Σεπτεμβρίου, ενώ εκτός από την επιβολή ενός ανώτατου ορίου στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου, στο τραπέζι των ευρωπαϊκών επιτελείων βρίσκεται και η πρόταση για τη διάσπαση της χρηματιστηριακής ηλεκτρικής αγοράς και τη δημιουργία δύο επιμέρους προημερήσιων αγορών ηλεκτρισμού, μίας για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ορυκτά καύσιμα (φυσικό αέριο, άνθρακα, λιγνίτη κλπ) και μίας για την ενέργεια από τα μη ορυκτά καύσιμα (πυρηνικά, ΑΠΕ, υδροηλεκτρικά κλπ).

“Η φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρός μας, θα το παρουσιάσει με περισσότερες λεπτομέρειες στις 14 Σεπτεμβρίου”, δήλωσε η Μέχτιλντ Βέρσντέρφερ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της υπηρεσίας ενέργειας της Κομισιόν στη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και συνέχισε: Η Κομισιόν θα προβεί σε μια πλήρη εκτίμηση του πως να βελτιστοποιήσει το σχεδιασμό της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού προτού προτείνει αλλαγές. Συγκεκριμένα, «η Κομισιόν θα εξετάσει όλες τις διαθέσιμες επιλογές με ανοικτό μυαλό όσον αφορά το σχεδιασμό και την οριακή τιμολόγηση, ενώ στη διαδικασία θα συμμετέχουν και όλοι οι παίκτες της αγοράς, το ευρωκοινοβούλιο και οι κυβερνήσεις».

Ενδιαφέρον έχει ωστόσο ότι η ίδια επισήμανε πως «η τωρινή ενεργειακή κρίση είναι εν μέρει το αποτέλεσμα της κερδοσκοπίας και εν μέρει ζήτημα των θεμελιωδών δυνάμεων της προσφοράς και της ζήτησης».

Αποτελέσματα

Τα πρώτα αποτελέσματα πάντως στο μέτωπο των τιμών δείχνει να φέρνει η αλλαγή στάσης της Ε.Ε. και ειδικά του Βερολίνου που ζητά πλέον και αυτό επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο. Η δημόσια παραδοχή της Γερμανίας μπροστά στον κίνδυνο ανεπανόρθωτης ζημιάς για τη χώρα ότι το πρόβλημα απαιτεί ενιαία ευρωπαϊκή λύση και το γεγονός ότι παρ’ ότι μέχρι πρότινος ύψωνε τοίχο στις προτάσεις του ευρωπαϊκού Νότου, τώρα φαίνεται να συμφωνεί μαζί τους, συνδυαστικά με την κινητικότητα σε επίπεδο Κομισιόν, αντανακλώνται ήδη στα ενεργειακά χρηματιστήρια.

Ενώ θα περίμενε κανείς, η είδηση της νέας διακοπής των ρωσικών ροών μέσω του Nord Stream με πρόσχημα την ανάγκη συντήρησής του, να εκτινάξει τις τιμές, αυτές, όχι μόνο δεν αυξήθηκαν, αλλά και υποχώρησαν. Από το ρεκόρ μάλιστα που είχε κάνει το TTF στις 26 Αυγούστου, φτάνοντας στα 346 ευρώ η μεγαβατώρα, χθες το ολλανδικό χρηματιστήριο έκλεισε στα 239 ευρώ, δηλαδή 31% χαμηλότερα μέσα σε μια εβδομάδα, μείωση που αποτυπώνεται και στις σημερινές τιμές χονδρικής στο ρεύμα πανευρωπαϊκά. Διαμορφώνονται σε 635 ευρώ στη Γαλλία, 571 ευρώ στη Γερμανία, 661 στην Ιταλία και 582 σε Ελλάδα (100 περίπου ευρώ κάτω από τη Τετάρτη) και Βουλγαρία.

Ουδείς παραγνωρίζει το ευμετάβλητο των αγορών και το ενδεχόμενο μια «αρνητική» είδηση να πυροδοτήσει ένα νέο ράλι. Εντούτοις η συγκράτηση των τιμών, μπροστά στην προσδοκία λήψης μέτρων εκ μέρους της Ε.Ε. καταγράφεται ως σημαντική εξέλιξη, με τους ευρωπαίους ηγέτες να κάνουν ό,τι μπορούν για να συντηρήσουν ζωντανό το παραπάνω κλίμα, όπως φαίνεται και από τις σχετικές χθεσινές δηλώσεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα