Οριστικό το ναυάγιο για την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ

Οριστικό το ναυάγιο για την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ

Το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε ότι οι συζητήσεις με τους Αζέρους ολοκληρώθηκαν δίχως αποτέλεσμα. Γιατί οδηγήθηκαν σε ναυάγιο

Το μεγαλύτερο σίριαλ του ελληνικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων έφτασε σήμερα στο τέλος του, καθώς το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε ότι οι συζητήσεις με τους Αζέρους ολοκληρώθηκαν δίχως αποτέλεσμα.

Όπως τόνισε το ΥΠΕΝ σε ανακοίνωση που εξέδωσε προ ολίγου, «τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση ήταν σε συνεχείς συζητήσεις με εκπροσώπους των εταιρειών SOCAR και Snam για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ. Το κλίμα στις συζητήσεις ήταν εποικοδομητικό. Εντούτοις, η πρόταση που κατατέθηκε από την πλευρά των υποψηφίων αγοραστών, σχετικά με απομείωση του τιμήματος (αποπληρωμή σε δόσεις), ήταν νομικά ανέφικτη και θα ακύρωνε τον διαγωνισμό».

Παράλληλα, το ΥΠΕΝ αναφέρει ότι εξετάστηκαν εναλλακτικές προτάσεις που έκαναν οι υποψήφιοι αγοραστές, για τη βελτίωση της αξίας μέσω εγγυοδοτικών μηχανισμών, οι οποίες διαπιστώθηκε, τελικά, ότι είναι ανεφάρμοστες εντός του κοινοτικού θεσμικού πλαισίου. «Οι προτάσεις της κυβέρνησης αποσκοπούσαν στη βελτίωση της οικονομικής θέσης της εταιρείας, με βάση την αύξηση της ανακτήσιμης διαφοράς των παρελθόντων ετών, στο πλαίσιο της υφιστάμενης νομοθεσίας. Οι προτάσεις αυτές δεν έγιναν αποδεκτές, με αποτέλεσμα οι συζητήσεις να ολοκληρωθούν», καταλήγει.

Νωρίτερα σήμερα η SOCAR είχε ζητήσει τη δέσμευση της ελληνικής πλευράς ότι θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα ως όρο για την ανανέωση της εγγυητικής τους επιστολής. Σύμφωνα με πληροφορίες σε επιστολή της έκανε λόγο για μη τήρηση των συμφωνηθέντων κατά τις διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα το τελευταίο διάστημα, και απαιτούσαν από την ελληνική πλευρά να τα συμπεριλάβει, διαφορετικά δεν πρόκειται να ανανεώσουν την επιστολή τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ένα βήμα πριν το ναυάγιο η αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ

SHARE:

24Media Network