Παρά τη “φωτιά” στην τιμή του αερίου, επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα το δίκτυο διανομής

Παρά τη “φωτιά” στην τιμή του αερίου, επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα το δίκτυο διανομής
Αγωγοί φυσικού αερίου Getty Images/iStockphoto

Επενδύσεις 740 εκατ. ευρώ έως το 2026 από ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ΔΕΔΑ και ΕΔΑ Αττικής. Συνεχίζονται κανονικά τα business plan που έχουν εκπονήσει για τη γεωγραφική εξάπλωση της χρήσης του φυσικού αερίου σε όλη τη χώρα.

Την κατασκευή πάνω από 3.000 χιλιομέτρων δικτύων μέσης και χαμηλής πίεσης την επόμενη 4ετία, ώστε το φυσικό αέριο να φτάσει σε χιλιάδες νέους καταναλωτές, προβλέπουν τα Προγράμματα Ανάπτυξης των ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ΔΕΔΑ και ΕΔΑ Αττικής 2022-2026, τα οποία τέθηκαν χθες σε διαβούλευση από τη ΡΑΕ. Για την κατασκευή των δικτύων, αλλά και για τον εκσυγχρονισμό τους μέσω έργων ψηφιοποίησης, οι τρεις Διαχειριστές πρόκειται να επενδύσουν κεφάλαια ύψους 740 εκατ. ευρώ.

Οι επενδύσεις αυτές δρομολογούνται παρά την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου, καταδεικνύοντας ότι οι τρεις εταιρείες Διαχείρισης συνεχίζουν απερίσπαστες την υλοποίηση των business plan που έχουν εκπονήσει για τη γεωγραφική εξάπλωση της χρήσης του φυσικού αερίου, ως του κύριου ενεργειακού «χημικού φορέα» για την απανθρακοποίηση της οικονομίας. Ανάλογη ένδειξη προκύπτει και από την ανακοίνωση της Italgas, ένα μήνα μετά την είσοδό της στη ΔΕΠΑ Υποδομών, για τη σύναψη δανείου έως 580 εκατ. ευρώ, το οποίο προορίζεται κυρίως για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων των τριών Διαχειριστών.

Εξάλλου, όπως οι Διαχειριστές δεν «πατούν φρένο» στην υλοποίηση των έργων, οι διοικήσεις των θυγατρικών της ΔΕΠΑ Υποδομών διαπιστώνουν ότι δεν έχουν «παγώσει» οι νέες συνδέσεις στις περιοχές Αδείας τους. Μάλιστα, εκτιμούν ότι με «σύμμαχο» την επιδότηση που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση για τα νοικοκυριά τον Οκτώβριο, δίνοντας σήμα για τη στήριξη του καυσίμου και τους επόμενους μήνες, δεν θα ανακοπεί η στροφή ολοένα περισσότερων καταναλωτών στο καύσιμο.

ΕΔΑ ΘΕΣΣ: Επενδύσεις 223 εκατ. σε Θεσσαλία – Θεσσαλονίκη

Στην περίπτωση της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, η εταιρεία προγραμματίζει στη Θεσσαλία επενδύσεις 99 εκατ., για την ανάπτυξη νέων δικτύων, τη σύνδεση νέων καταναλωτών, την ασφάλεια και την «υποδοχή» ανανεώσιμων αερίων. Στο Πρόγραμμα της εταιρείας για τη Θεσσαλία προβλέπεται η επέκταση του δικτύου σε νέες περιοχές, όπως η σύνδεση του Πλατυκάμπου και της Γαλήνης του Δήμου Κιλελέρ, ή της Τσαριτσάνης του Δήμου Ελασσόνας, του Μακρυχωρίου του Δήμου Τεμπών, του Μαυροματίου του Δήμου Μουζακίου, των Άνω Λεχωνίων και της Άλλης Μεριάς του Δήμου Βόλου, της Χλόης του Δήμου Ρήγα Φεραίου και της Οιχαλίας του Δήμου Φαρκαδόνας μέσω νέου σταθμού αποσυμπίεσης CNG.

Μάλιστα, με τη σύνδεση των Δήμων Νότιου Πηλίου, Ζαγοράς-Μουρεσίου και Λίμνης Πλαστήρα το 2026, θα έχουν τροφοδοτηθεί από το Δίκτυο Διανομής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ 21 Καλλικρατικοί Δήμοι από τους συνολικά 25 της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Στα υφιστάμενα δίκτυα, προβλέπεται η προσθήκη 390 χλμ. μέσης και χαμηλής πίεσης. Με αυτό τον τρόπο, θα προστεθούν 30.575 καινούριοι καταναλωτές, ώστε να ανέλθουν το 2026 στους 154.509.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις επενδύσεις προβλέπονται 7 εκατ. για την έγχυση ανανεώσιμων αερίων (σημεία εισόδου ανανεώσιμων αερίων, προσαρμογή δικτύων μέσης και χαμηλής πίεσης για την ενσωμάτωση του υδρογόνου, προσαρμογή Σταθμών).

Στη Θεσσαλονίκη, η εταιρεία προβλέπεται να διαθέσει κεφάλαια ύψους 125 εκατ., μέρος των οποίων προορίζεται για την επέκταση της χρήσης του αερίου σε νέες περιοχές στους Δήμους Χαλκηδόνας, Δέλτα, Ωραιοκάστρου και Βόλβης. Στις υφιστάμενες υποδομές, αναμένεται να προστεθούν 400 χιλιόμετρα νέων δικτύων μέσης και χαμηλής πίεσης.

Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται πως θα υπάρξουν 60.108 νέες ενεργές συνδέσεις. Έτσι, στο τέλος του 2026, οι πελάτες της εταιρείας θα φτάσουν τις 348.125. Επίσης, και στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται ένα κονδύλι 7 εκατ. για την προετοιμασία έγχυσης ανανεώσιμων αερίων.

ΕΔΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: 260.000 καταναλωτές έως το 2026

Επενδύσεις 122,23 εκατ. προβλέπει στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης η ΕΔΑ Αττικής, ώστε μεταξύ άλλων να αναβαθμιστούν και να επεκταθούν 570 χιλιομέτρων δικτύων χαμηλής και μέσης πίεσης έως το 2026. Η εταιρεία εκτιμά ότι θα πραγματοποιηθούν 85.500 νέες συνδέσεις, ώστε στο τέλος της επόμενης 4ετίας οι καταναλωτές αερίου να φτάσουν τους 260.000.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΔΑ Αττικής σε συνεργασία με το ΔΕΣΦΑ μελετά και προωθεί την ανάπτυξη δικτύου διανομής στον Δήμο Μεγαρέων – Νέας Περάμου. Το έργο αυτό έχει στρατηγικό χαρακτήρα συνεργασίας με τον Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς και την Τοπική αυτοδιοίκηση με στόχο την ανάπτυξη υποδομών στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής προς όφελος της πρωτογενούς παραγωγής και των κατοίκων.

Επίσης, σε συνεργασία με τον Δήμο Ραφήνας και το Εργαστήριο Θαλάσσιων Μεταφορών της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, μελετά την υλοποίηση Πιλοτικού Ερευνητικού Προγράμματος εποπτείας του δικτύου διανομής κατά την έγχυση και διανομή μείγματος φυσικού αερίου υδρογόνου (Η2) και βιομεθανίου. προκειμένου να εξετασθούν οι επιπτώσεις της χρήσης του μείγματος φυσικού αερίου και υδρογόνου σε διάφορες αναλογίες στην εγκατάσταση του δικτύου διανομής και στους διαφόρους τύπους εξοπλισμού των εσωτερικών εγκαταστάσεων των τελικών καταναλωτών, καθώς και τα επίπεδα μείωσης των εκπομπών CO2 κατά περίπτωση.

ΔΕΔΑ: Πάνω από 2.000 χλμ. νέων δικτύων

Αναλαμβάνοντας την άφιξη του αερίου σε 7 Περιφέρειες, αναμφισβήτητα η ΔΕΔΑ δρομολογεί έως το 2026 το μεγαλύτερο Πρόγραμμα Ανάπτυξης. Είναι ενδεικτικό ότι οι επενδύσεις της εταιρείας θα αγγίξουν τα 396 εκατ., από τα οποία τα 137,6 εκατ. θα προέλθουν από αναπτυξιακά προγράμματα (ΕΣΠΑ, ΠΔΕ).

Στόχος της ΔΕΔΑ είναι το τέλος της επόμενης εταιρείας να έχουν αναπτύξει 1.795 χιλιόμετρα χαμηλής πίεσης και 289 μέσης πίεσης. Για λόγους σύγκρισης, αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό μήκος των δικτύων φυσικού αερίου της εταιρείας, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021, διαμορφωνόταν σε 330 χλμ. μέσης πίεσης και 176 χλμ. χαμηλής πίεσης για τα 7 δίκτυα διανομής της.

«Η εικόνα αυτή αναμένεται να διαφοροποιηθεί σημαντικά τα επόμενα 5 έτη, μέσω της υλοποίησης εργασιών ανάπτυξης δικτύου φυσικού αερίου σε πόλεις για τις οποίες οι διαγωνιστικές διαδικασίες ανάθεσης εργασιών έχουν ήδη ολοκληρωθεί ή αναμένεται να ολοκληρωθούν στο άμεσο μέλλον», επισημαίνει στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης. Ως συνέπεια, στο τέλος του 2026 οι τελικοί της πελάτες εκτιμάται ότι θα ανέρχονται σε 88.500, από 2.130 τον Δεκέμβριο του 2020.

Παράλληλα, στο Πρόγραμμα η ΔΕΔΑ έχει εντάξει προτάσεις για ανάπτυξη νέων δικτύων, στο ήδη ενταγμένο δίκτυο διανομής της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τις πόλεις της Βέροιας και των Γιαννιτσών, όπως και την τροφοδότηση με φυσικό αέριο των κωμοπόλεων της Στυλίδας, του Καραβόμυλου και του Αχινού καθώς και 3 μεγάλων θερμοκηπίων και μιας μεγάλης χαρτοβιομηχανίας στην περιοχή της Πελασγίας, στη Στερεά Ελλάδα.

Επίσης, εισηγείται την εκπόνηση μελετών (τεχνικών και οικονομικών) για την διερεύνηση της αποδοτικής ανάπτυξης νέων δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε 3 επιπλέον περιφέρειες της Νησιωτικής Ελλάδας (Κρήτη, Β. Αιγαίο, Ν. Αιγαίο), όπως και την υλοποίηση ενός πιλοτικού έργου για παραγωγή, διανομή και χρήση υδρογόνου.

Επίσης, προτείνει την πραγματοποίηση ενός δοκιμαστικού πρότζεκτ για την υλοποίηση δύο πιλοτικών εγκαταστάσεων χρήσης του βιομεθανίου ως ανανεώσιμου καύσιμου αερίου στο δίκτυο διανομής της εταιρείας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα