Παράταση έως τον Σεπτέμβριο στην “απαγόρευση” ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ρεύματος

Παράταση έως τον Σεπτέμβριο στην “απαγόρευση” ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ρεύματος
Λογαριασμός ρεύματος EUROKINISSI // ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΤΖΙΑΡΗΣ

Η αναστολή των ρητρών αναπροσαρμογής από τα τιμολόγια ρεύματος θα «απενεργοποιούνταν» την 1η Ιουλίου 2023. Με Υπουργική Απόφαση το μέτρο θα παραταθεί κατά 2 μήνες επιπλέον.

«Κλείδωσαν» οι αποφάσεις για παράταση των έκτακτων μέτρων για τη χονδρική ρεύματος και τη ρήτρα αναπροσαρμογής, με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προκρίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, τη «μεταφορά» στον Σεπτέμβριο της προθεσμίας λήξης των παρεμβάσεων. Η σχετική Υπουργική Απόφαση πρόκειται να υπογραφεί σήμερα ή αύριο.

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα, ο μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών θα αποσυρόταν την 1η Ιουνίου. Επομένως, με τη μετάθεση της αντίστοιχης προθεσμίας τον Σεπτέμβριο, η διάρκεια ισχύος του αυξάνεται για 3 μήνες.

Από την άλλη πλευρά, η αναστολή των ρητρών αναπροσαρμογής από τα τιμολόγια ρεύματος θα «απενεργοποιούνταν» την 1η Ιουλίου 2023. Κατά συνέπεια, με την Υπουργική Απόφαση το μέτρο θα παραταθεί κατά 2 μήνες επιπλέον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσο συνεχίζεται η ύφεση της ενεργειακής κρίσης, περιορίζεται όλο και περισσότερο ο ρόλος των δύο αυτών μέτρων στην απορρόφηση ανατιμήσεων από τις τελικές τιμές ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Επίσης, η αποκλιμάκωση της χονδρεμπορικής έχει «ξεφουσκώσει» και τις ονομαστικές χρεώσεις των προμηθευτών. Απόδειξη το γεγονός ότι, στις ανακοινώσεις των εταιρειών για τον Μάιο, υπήρξαν τιμολόγια ακόμη και στα 10,4 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, δηλαδή κάτω από τα επίπεδα προ της ενεργειακής κρίσης.

Ωστόσο, το υπουργείο εκτιμά ότι οι έκτακτες παρεμβάσεις θα πρέπει να διατηρηθούν, καθώς δεν είναι απίθανο μέσα στους επόμενους μήνες να υπάρξει καινούρια εκτίναξη των τιμών των ενεργειακών προϊόντων. Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη από τις αρχές Απριλίου έστειλε σχετική επιστολή στην Κομισιόν, ζητώντας την παράταση των μέτρων.

Όσον αφορά την ανάγκη διατήρησης σε αναστολή των ρητρών αναστολής, επιχείρημα του υπουργείου είναι πως το νέο μοντέλο λιανικής ενισχύει τη διαφάνεια (με την ανακοίνωση στις 20 κάθε μήνα των ονομαστικών χρεώσεων του επόμενου μήνα), δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να έχουν άμεση εικόνα των επιβαρύνσεων όλων των διαθέσιμων τιμολογίων. Με αυτό τον τρόπο προάγει τον ανταγωνισμό, κάτι που θα ήταν χρήσιμο στο ενδεχόμενο ενός νέου ανοδικού «ράλι».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα