Παρτίδα πόκερ με τους Ρώσους για την τιμολόγηση του αερίου που παίρνει η Ελλάδα από την Gazprom

Παρτίδα πόκερ με τους Ρώσους για την τιμολόγηση του αερίου που παίρνει η Ελλάδα από την Gazprom
Φυσικό αέριο Shutterstock

Στην Αγία Πετρούπολη, στην έδρα του ρωσικού κολοσσού Gazprom, θα βρεθεί σήμερα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ενώ στις 8 του μηνός ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στις 8 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί στο Σότσι της Ρωσίας η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όπου και θα συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Στην ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνονται τα ενεργειακά θέματα με κυριότερο την προμήθεια της χώρας μας με Ρώσικο φυσικό αέριο.

Οι ποσότητες του καυσίμου που αγοράζει η ΔΕΠΑ από την Gazprom αντιστοιχούν περίπου στο 45% των συνολικών εισαγωγών.

Στο πλαίσιο της επίσημης συνάντησης Μητσοτάκη – Πούτιν, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μεταβαίνει σήμερα στην Αγία Πετρούπολη όπου και θα προετοιμάσει την τελική ατζέντα από ελληνικής πλευράς για τα θέματα του φυσικού αερίου.

Στην Αγία Πετρούπολη βρίσκεται η νέα έδρα του ρωσικού κολοσσού Gazprom ο οποίος πουλά την πλειονότητα των ποσοτήτων φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Παρότι δε έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση, εκτιμάται ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα συναντηθεί με τον ισχυρό άντρα της Gazprom Αλεξέι Μίλερ και πιθανότατα θα υπάρξει και συνάντηση και με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας Νίκολαι Σουλγκίνοφ.

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα βρεθεί η ετήσια σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Το θέμα είναι κρίσιμο καθώς από την τιμή με την οποία θα αγοράσει η ΔΕΠΑ εξαρτάται και η δυνατότητα που θα έχει να συνεχίσει και για τους πρώτους μήνες του 2022 την έκπτωση 15% προς τους οικιακούς καταναλωτές, αλλά και να δώσει ευνοϊκά τιμολόγια στις βιομηχανίες.

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει μία νέα αντιστροφή όρων της σύμβασης προμήθειας φυσικού αερίου, δηλαδή οι τιμές εισαγωγής να καθορίζονται κατά μεγαλύτερο βαθμό από την εξέλιξη των τιμών του αργού και σε μικρότερο από το ολλανδικό hub TTF. Τα συμβόλαια του τελευταίου έχουν εκτοξευτεί στα επίπεδα των 90 ευρώ/Μεγαβατώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΕΠΑ Εμπορίας είχε ζητήσει το 2020 και το 2021 και πέτυχε στις τότε διαπραγματεύσεις οι τιμές να βασίζονται περισσότερο στο TTF και λιγότερο στις τιμές του αργού πετρελαίου.

Τώρα, όμως, είναι οι Ρώσοι που εμφανίζονται, κατά τις πληροφορίες, σχεδόν ανυποχώρητοι στο ελληνικό αίτημα καθώς κερδίζουν περισσότερο από αυτή την εξέλιξη. Επιπλέον, σύμφωνα με άλλες πηγές συνολικά η Gazprom απέναντι σε αιτήματα ευρωπαϊκών εταιριών για συμβάσεις που έχουν μαζί της, δείχνει μία πιο δύσκαμπτη στάση έναντι άλλων εποχών. Κι αυτό καθώς υπάρχει στη μέση η υπόθεση με τον αγωγό Nord Stream 2.

Πάντως, οι δύο πλευρές και ιδίως η ελληνική κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους ως προς το θέμα της διαπραγμάτευσης μεταξύ ΔΕΠΑ Εμπορίας και Gazprom. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ταξίδι του Κώστα Σκρέκα στην Αγία Πετρούπολη δεν έχει καν ανακοινωθεί επίσημα όπως επίσης ούτε και οι επαφές και οι συναντήσεις που θα έχει.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα