Συμφωνία NRG – Hochtief στην ηλεκτροκίνηση: Θα αναπτύξουν δίκτυο ταχυφορτιστών στους εθνικούς αυτοκινητόδρομους

Συμφωνία NRG – Hochtief στην ηλεκτροκίνηση: Θα αναπτύξουν δίκτυο ταχυφορτιστών στους εθνικούς αυτοκινητόδρομους
Ηλεκτρικά αυτοκίνητα (φωτο αρχείου) iStock

NRG και Hochtief δημιουργούν από κοινού την εταιρεία Hellenic Fast Charging Services με επίκεντρο τον κλάδο της ηλεκτροκίνησης και συγκεκριμένα την ανάπτυξη δικτύου ταχυφορτιστών.

Ελληνογερμανική συμμαχία με επίκεντρο τον κλάδο της ηλεκτροκίνησης και συγκεκριμένα την ανάπτυξη δικτύου ταχυφορτιστών, δημιουργούν από κοινού η θυγατρική του ομίλου της Motor Oil Hellas NRG και ο γερμανικός κατασκευαστικός κολοσσός Hochtief.

Το κοινό σχήμα των δύο εταιρειών, είναι η εταιρεία Hellenic Fast Charging Services στην οποία NRG και Hochtief μετέχουν με ίσα ποσοστά 50-50%. Η εταιρεία έχει ως σκοπό την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης και της εκμετάλλευσης των σχετικών υποδομών.

Η HFCS θα προχωρήσει στη δημιουργία 52 νέων θέσεων ταχυφόρτισης σε 13 Σταθμούς Εφοδιασμού Αυτοκινήτων (ΣΕΑ) στους αυτοκινητοδρόμους ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ και ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ, στο πλαίσιο ολοκληρωμένων συμφωνιών με τα εν λόγω Έργα Παραχώρησης.

Σε πρώτη φάση θα επενδυθούν 3,5 εκατ. ευρώ, ποσό που μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι αναμένεται να διπλασιαστεί με στόχο να δημιουργηθούν συνολικά 200 νέα σημεία φόρτισης ανάλογα με την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στην ελληνική αγορά.

“Καλύπτοντας μεγάλο μέρος της επικράτειας βάζουμε τη σφραγίδα μας ως ηγέτιδα δύναμη στην ελληνική αγορά της ηλεκτροκίνησης” ανέφερε σχετικά ο γενικός διευθυντής της NRG Αναστάσιος Λωσταράκος.

Σημειώνεται ότι η γερμανική εταιρεία εκδήλωσε το ενδιαφέρον της να τοποθετηθεί και στην ελληνική αγορά (έχει συμμετάσχει και κερδίσει διαγωνισμούς για ταχυφορτιστές στη Γερμανία) και στο πλαίσιο αυτό ήρθε σε επαφή με την NRG η οποία σήμερα είναι η εταιρεία με το μεγαλύτερο δίκτυο ταχυφορτιστών στη χώρα με μερίδιο άνω του 50% (σε σύνολο περίπου 200 ταχυφορτιστών περίπου οι μισοί ανήκουν στην θυγατρική της Motor Oil).

Σημειώνεται ότι οι συμφωνίες για την Ολυμπία Οδό και τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου έχουν χρονική διάρκεια μέχρι το 2038 με δυνατότητα επέκτασης έως το 2041.

Με τον τρόπο αυτό η NRG κλειδώνει ουσιαστικά την πρωτοκαθεδρία στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, δεδομένου ότι θα έχει εξασφαλίσει την παρουσία της στο βασικό οδικό δίκτυο της χώρας που είναι και το προνομιακό πεδίο ανάπτυξης του κλάδου.

Έχουμε θέσει τα θεμέλια για να πραγματοποιήσουμε το στόχο μας που είναι να είμαστε η νούμερο ένα εταιρεία στην ηλεκτροκίνηση με μεγάλο αριθμό φορτιστών, με μεγάλη διασπορά στην ελληνική επικράτεια, με τοποθέτηση φορτιστών στα κατάλληλα σημεία, ώστε τελικά να καλύπτουμε τις ανάγκες των καταναλωτών, σημείωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Λωσταράκος.

Οι δύο εταιρείες σκοπεύουν να αναπτύξουν τη συνεργασία τους μελλοντικά, με τη δημιουργία επιπλέον θέσεων φόρτισης και τοποθέτησης ταχυφορτιστών σε επιλεγμένα σημεία του δικτύου των εθνικών αυτοκινητοδρόμων. Παράλληλα υπάρχει αρχικό ενδιαφέρον και για κοινή ανάπτυξη δικτύου ταχυφορτιστών και εκτός των ελληνικών συνόρων.

Σημειώνεται ότι η NRG παρέχει λύσεις ηλεκτροκίνησης και σε συνεργασία με τα πρατήρια του Ομίλου Motor Oil, Shell και AVIN, το δίκτυο incharge, αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο δίκτυο ταχυφορτιστών στην Ελλάδα.

Η εταιρεία είναι πλήρως καθετοποιημένη, δεδομένου ότι πουλάει φορτιστές (τους οποίους εισάγει η CORAL INOVATION, άλλη θυγατρική του ομίλου της Μότορ Όιλ, εγκαθιστά δίκτυο φορτιστών, πουλάει ρεύμα ως πάροχος και αναπτύσει τις εφαρμογές υποστήριξης του δικτύου φορτιστών.

Οι ταχυφορτιστές incharge, που βρίσκονται στο εθνικό οδικό δίκτυο και στους αυτοκινητοδρόμους, είναι προηγμένης τεχνολογίας και είναι ικανοί να φορτίσουν ένα ηλεκτροκίνητο όχημα από το 20% έως και στο 80% της δυναμικής του, σε λιγότερο από μισή ώρα. Το incharge αποτελεί ένα πανελλαδικό δίκτυο με περισσότερες από 1.000 θέσεις φόρτισης, με φορτιστές κανονικής (AC) και ταχείας (DC) φόρτισης σε 600 σημεία.

Μέχρι το τέλος του 2023, στόχος της εταιρείας είναι να ξεπεράσει τις 1.500 θέσεις φόρτισης. Ο αριθμός θέσεων φόρτισης στα μεγάλα αστικά κέντρα ξεπερνά τις 450. Ενώ στα νησιά, η nrg έχει σημαντική παρουσία στην Κρήτη, στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και στα νησιά του Ιονίου.

Ο κ. Αναστάσιος Λωσταράκος, Γενικός Διευθυντής της nrg, δήλωσε σχετικά με τη νέα συνεργασία: «Είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι για την έναρξη του νέου μας εγχειρήματος με την HOCHTIEF, μίας κορυφαίας εταιρείας στον τομέα των υποδομών. Στόχος της εταιρείας μας για το incharge είναι η κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους το Εθνικού Οδικού Δικτύου. Με στρατηγικές συνεργασίες όπως η σύσταση της HFCS, πραγματοποιούμε ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

O κ. Peter Coenen, Γενικός Διευθυντής της HOCHTIEF PPP Solutions GmbH, δήλωσε: «Είμαστε χαρούμενοι για την υποστήριξη και συνεισφορά μας στην ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα, στην κατεύθυνση ενός βιώσιμου και περιβαλλοντικά φιλικού δικτύου αυτοκίνησης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα