Στη “μπίζνα” του υδρογόνου επιχειρούν να μπούν οι μεγάλες ελληνικές ενεργειακές εταιρείες

Στη “μπίζνα” του υδρογόνου επιχειρούν να μπούν οι μεγάλες ελληνικές ενεργειακές εταιρείες
Shutterstock

Οι μεγαλύτεροι ελληνικοί όμιλοι συμμετέχουν ήδη στο σχέδιο White Dragon, συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ, που προβλέπει την παραγωγή υδρογόνου με ηλεκτρόλυση, μέσω ηλιακής ενέργειας από φωτοβολταϊκά πάρκα.

Στην πανευρωπαϊκή μάχη για την δημιουργία των πρώτων μεγάλων επενδύσεων παραγωγής πράσινου υδρογόνου πρόκειται να ριχτούν σύντομα οι μεγάλοι ελληνικοί ενεργειακοί όμιλοι, που συμμετέχουν ήδη στο σχέδιο «White Dragon». 

Καλούνται μέχρι τις 27 Απριλίου να υποβάλουν προτάσεις συμμετοχής στο διαγωνισμό για το έργο κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (PCI) «Τεχνολογίες και Συστήματα Υδρογόνου», όπως προβλέπει κοινή υπουργική απόφαση που φέρει ημερομηνία 7 Απριλίου και υπογράφουν οι γγ Βιομηχανίας και Ενέργειας, Ι.Κυριακού και Αλ.Σδούκου.

Σύμφωνα με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, οι ελληνικές επιχειρήσεις καλούνται να υποβάλουν προτάσεις που αφορούν μεταξύ άλλων μονάδες στις τέσσερις παρακάτω γενικές κατηγορίες:

  • Βιώσιμης παραγωγής υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα, όπου έμφαση θα δίνεται στο υδρογόνο από ΑΠΕ.
  • Βιομηχανικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων ηλεκτρολυτικών κελιών και εξοπλισμού για μεταφορές με μέσα βαρέως τύπου, όπως εμπορικά οχήματα, λεωφορεία, φορτηγά, καθώς και σιδηρόδρομοι με δυσκολία εξηλεκτρισμού, ναυτιλία ή αεροπορία.
  • Αποθήκευση, μεταφορά και διανομή, συμπεριλαμβανομένων των σταθμών ανεφοδιασμού κατά μήκος δρόμων, σιδηροτροχιών και λιμένων, όπως επίσης εφαρμογών υδρογόνου στην ναυτιλία.
  • Βιομηχανικές εφαρμογές υδρογόνου, συμπεριλαμβανομένης της απανθρακοποίησης βιομηχανικών εγκαταστάσεων.

Σημειωτέον ότι οι μεγαλύτεροι ελληνικοί όμιλοι συμμετέχουν ήδη στο σχέδιο White Dragon, συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ, που προβλέπει  την παραγωγή υδρογόνου με ηλεκτρόλυση, μέσω ηλιακής ενέργειας από φωτοβολταϊκά πάρκα δυναμικότητας 1,5 GW, τα οποία και θα εγκατασταθούν  στη Δυτική Μακεδονία. Συντονιστής του project είναι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ενώ συμμετέχουν οι ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, Μοτορ Όιλ, Mytilineos, TERNA, ΕΛΠΕ, η πολωνική Solaris, καθώς επίσης το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας Δημόκριτος και το Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας Ελλάδος. Το παραγόμενο υδρογόνο θα χρησιμοποιηθεί για τηλεθέρμανση, καθώς και ως καύσιμο που θα μεταφέρεται μέσω του αγωγού φυσικού αερίου TAP και θα διατίθεται για μεγάλα οχήματα, δηλαδή φορτηγά, λεωφορεία, κ.ό.κ.

Προφανώς και το ελληνικό project δεν είναι το μόνο στο τραπέζι. Αρκετά ακόμη που αφορούν παραγωγή πράσινου υδρογόνου στην γειτονιά μας, προσδοκούν σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, όπως το Blue Danube ισχύος 2 GW και εκτιμώμενου προϋπολογισμoύ 5,8 δισ. ευρώ για το οποίο συνεργάζονται οκτώ χώρες ( Γερμανία, Αυστρία, Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Κροατία, Ρουμανία και Βουλγαρία).

Στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος πάντως που δημοσιεύθηκε ήδη, επισημαίνεται ότι στόχος είναι η δημιουργία βιομηχανικής κλίμακας μονάδων παραγωγής, επεξεργασίας, αποθήκευσης και μεταφοράς, τόσο για εσωτερική κατανάλωση, όσο και για εξαγωγή μέσω αγωγών αλλά και ναυτιλίας, όπως επίσης και η ενθάρρυνση της δημιουργίας μιας εγχώριας οικονομίας υδρογόνου.

Η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ουδέτερο ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050 προκρίνει την παραγωγή υδρογόνου ως μία από τις κύριες τεχνολογίες που θα συμβάλλουν στην ταχεία απαλλαγή από τις εκπομπές CO2.

Στόχος είναι η παραγωγή υδρογόνου από ΑΠΕ και λόγω του βασικού του ρόλου προς την επίτευξη του στόχου απαλλαγής από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα προτείνεται να τεθεί ως στόχος η εγκατάσταση ηλεκτρολυτικών κυψελών ανανεώσιμου υδρογόνου ισχύος τουλάχιστον 6 GW στην ΕΕ έως το 2024 και 40 GW έως το 2030.

Όσο για το ελληνικό έργο White Dragon, στον πυρήνα του βρίσκεται η χρήση ηλιακής ενέργειας για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, μέσω του οποίου θα αποθηκεύεται η ανανεώσιμη ενέργεια και η περίσσεια θα μεταφέρεται μέσω αγωγών ή ειδικών φορτηγών για πολλαπλές χρήσεις.

Η καινοτομία του έγκειται στο γεγονός ότι, μέσω της χρήσης ειδικών κυψελών καυσίμου (SOFC), θα μπορεί να παράγεται θερμότητα ως παραπροϊόν, ικανού να καλύψει μέρος των αναγκών των τηλεθερμάνσεων της Δυτικής Μακεδονίας και επιτυγχάνοντας συνολική αποδοτικότητα άνω του 50%.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα