Στην κόψη του ξυραφιού ΛΑΡΚΟ και ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις

Στην κόψη του ξυραφιού ΛΑΡΚΟ και ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις
Εργαζόμενος στη ΛΑΡΚΟ Eurokinissi

Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να ξεκαθαρίσει κατά πόσο είναι εφικτό να προχωρήσει η τελική φάση του διαγωνισμού για την παραχώρηση της Υπόγειας Αποθήκης Ν. Καβάλας.

Τέλη Ιουλίου κρίνεται η τύχη των αποκρατικοποιήσεων της ΛΑΡΚΟ και της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου της Νότιας Καβάλας, ενώ μέχρι τον Σεπτέμβριο αναμένεται το κλείσιμο της πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών και τα νέα εναλλακτικά σενάρια της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Τα παραπάνω προκύπτουν από ενημερωτική συνάντηση που είχε ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρης Πολίτης με τους δημοσιογράφους και αφορούν στις τελευταίες ενεργειακές ΔΕΚΟ και υποδομές που έχουν απομείνει στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου.

Η ΥΑΦΑ Ν. Καβάλας

Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να ξεκαθαρίσει κατά πόσο είναι εφικτό να προχωρήσει η τελική φάση του διαγωνισμού για την παραχώρηση της ΥΑΦΑ Ν. Καβάλας.

Η διαδικασία, σημειώνεται, ότι έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τα επενδυτικά σχήματα και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τον Κανονισμό Τιμολόγησης της ΡΑΕ, ο οποίος αναμένεται το προσεχές διάστημα να πάρει ΦΕΚ.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ στο VDR έχει αναρτηθεί το σχέδιο της σύμβασης παραχώρησης και επ αυτού καλούνται οι υποψήφιοι επενδυτές να προχωρήσουν σε σχόλια. Η προθεσμία που έχει δοθεί είναι το τέλος του Ιουλίου. Αν επί του κειμένου υπάρξει πληθώρα ενστάσεων τότε θα είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσει η διαδικασία. Για την ακρίβεια θα αρχίσει ένας διάλογος για τις παρατηρήσεις ο οποίος θα κρατήσει για μακρύ διάστημα.

Αν τα πράγματα κυλήσουν ομαλά, χωρίς πολλές παρατηρήσεις, τότε το ΤΑΙΠΕΔ θα επιδιώξει την υποβολή πρότασης στην Πολιτεία για την ορθολογικοποίηση του επιχειρηματικού κόστους. Μία από τις προτάσεις είναι να αναλάβει το κόστος για την τήρηση των αποθεμάτων ασφαλείας στην ΥΑΦΑ.

Η ΛΑΡΚΟ

Για τις 29 Ιουλίου έχει κλειδώσει, «αμετάκλητα» όπως είπε ο κ. Πολίτης, η ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών από τους υποψήφιους επενδυτές.

Διενεργούνται δύο διαγωνισμοί. Ο πρώτος για τη μίσθωση του εργοστασίου της Λάρυμνας που διενεργείται από το ΤΑΙΠΕΔ και ο δεύτερος για τη μίσθωση των ορυχείων από τον Ειδικό Διαχειριστή.

Εκκρεμεί επίσης η έκδοση δικαστικής απόφασης επί των προσφυγών των σωματείων των εργαζομένων για τις ομαδικές απολύσεις.

Ωστόσο, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ θεωρεί πως δεν θα επηρεαστούν οι δύο διαγωνισμοί.

Οι ΔΕΠΑ Εμπορίας και Υποδομών

Για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, σύμφωνα με τον κ. Πολίτη, από τη στιγμή που διευθετήθηκαν οι αναβλητικές αιρέσεις ανά πάσα στιγμή μπορεί να οριστεί η ημερομηνία του κλεισίματος της οικονομικής συναλλαγής.

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως περιθώριο υπάρχει ακόμη και μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Σε σχέση με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, το Ταμείο θα είναι σε θέση να έχει οριστικοποιήσει τα εναλλακτικά σενάρια ιδιωτικοποίησης, όπως ακόμη και εκείνο της μερικής ιδιωτικοποίησης, μέχρι τον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο.

Ωστόσο το πιο πιθανό είναι η εταιρεία να μείνει ως έχει καθώς λόγω της ενεργειακής κρίσης η ΔΕΠΑ Εμπορίας αξιοποιείται από την κυβέρνηση για την άσκηση επιδοματικής πολιτικής σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα