Συναγερμός για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας αν διακοπεί η παροχή ρωσικού αερίου

Συναγερμός για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας αν διακοπεί η παροχή ρωσικού αερίου
Αγωγοί αερίου AP

Το χειρότερο σενάριο είναι η διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τον αγωγό TurkStream ο οποίος και εφοδιάζει τη Βουλγαρία και στη συνέχεια την Ελλάδα.

Συναγερμός έχει σημάνει στην Αθήνα για ενδεχόμενες επιπτώσεις στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας από τις εξελίξεις στο ουκρανικό που πυροδότησε η απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλ. Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έχει κληθεί να συμμετάσχει σήμερα στην έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου και θα ενημερώσει τα μέλη του για τα σχέδια προκειμένου η χώρα να μη μείνει από φυσικό αέριο σε περίπτωση που η Μόσχα διακόψει την παροχή του προς την Ευρώπη. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θεωρείται ακραίο, αλλά παραμένει στα υπό εξέταση σενάρια, ως συνέχεια μιας πιθανής επιβολής οικονομικών κυρώσεων της ΕΕ προς τη Ρωσία.

Βασικές πτυχές του σχεδίου της ενεργειακής επάρκειας της χώρας είχαν παρουσιαστεί και κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου στις 14 Φεβρουαρίου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το χειρότερο σενάριο είναι η διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τον αγωγό TurkStream ο οποίος και εφοδιάζει τη Βουλγαρία και στη συνέχεια την Ελλάδα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι εναλλακτικές εφοδιασμού της χώρας μας είναι η αξιοποίηση στο έπακρο των εγκαταστάσεων αποθήκευσης LNG του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα και του αγωγού TAP που φέρνει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν.

Πληροφορίες θέλουν τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας να είναι σήμερα «φουλαρισμένες», ενώ στο σενάριο της διακοπής του ρωσικού αερίου ο εφοδιασμός του ΕΣΦΑ θα είναι πλήρης με επιπλέον δύο δεξαμενόπλοια κάθε μήνα για όσο διαρκεί η ακραία κατάσταση.

Από εκεί και πέρα, βέβαια, αν οι εξελίξεις φτάσουν στα άκρα ένα από τα θέματα που πρόκειται να αντιμετωπίσει όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και όλη η Ευρώπη είναι αν θα υπάρχουν διαθέσιμα φορτία LNG και σε τι τιμές.

Πάντως την ενεργειακή ασφάλεια ευνοούν και η βελτίωση των καιρικών συνθηκών αλλά και το τέλος της περιόδου θέρμανσης, οπότε και απαιτείτο μεγάλη κατανάλωση αερίου.

Επίσης με βάση το σχέδιο της χώρας έχει ζητηθεί από τις εταιρίες ηλεκτροπαραγωγής ΔΕΗ, Elpedison και ΗΡΩΝ να έχουν σε ετοιμότητα τις μονάδες φυσικού αερίου που μπορούν να παράγουν ρεύμα και από πετρέλαιο (διπλής καύσης).

Πρόκειται για τις μονάδες της ΔΕΗ «Κομοτηνή» και «Λαύριο 4» συνολικής εγκατεστημένης ισχύος άνω του 1 GW, τις δύο μονάδες της Elpedison συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 800 MW και τις μονάδες της ΗΡΩΝ ισχύος 120 MW.

Οι συγκεκριμένοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής είναι και οι μόνοι που μπορούν να λειτουργήσουν και με πετρέλαιο. Οι υπόλοιπες θερμικές μονάδες καίνε αποκλειστικά φυσικό αέριο, ενώ διαθέσιμες θα είναι και οι λιγνιτικές της ΔΕΗ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα