Τιμές καυσίμων: Μαρτύριο της σταγόνας στα βενζινάδικα

Τιμές καυσίμων: Μαρτύριο της σταγόνας στα βενζινάδικα
Βενζινάδικο SOOC

Οι τιμές της βενζίνης και των άλλων καυσίμων παραμένουν στα ύψη με αποτέλεσμα να μειώνεται η κατανάλωση. Η κυβέρνηση ετοιμάζει μέτρα ελάφρυνσης που θα ανακοινωθούν αύριο.

Η μείωση των τιμών του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές δημιουργεί αναμφισβήτητα ορισμένες προσδοκίες για το που θα πάει κατά το επόμενο διάστημα η τιμή των καυσίμων στην αντλία, ωστόσο αυτή τη στιγμή η κατάσταση παραμένει απελπιστική, όχι μόνον για τους κατόχους ΙΧ αλλά και για τις επιχειρήσεις.

Η μέση τιμή της αμόλυβδης, παρότι μειώθηκε κατά μερικά λεπτά, βρίσκεται σταθερά πάνω από τα 2 ευρώ και σε πολλές περιοχές της χώρας σταθερά πάνω από τα 2,10 ευρώ το λίτρο.

Η μέση τιμή της αμόλυβδης σε διάστημα μόλις 15 ημερών εκτινάχθηκε μέχρι και τα 2,10 ευρώ το λίτρο (μέση τιμή) από τα 1,887 ευρώ που ήταν πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η αύξηση άγγιξε τα 0,20 ευρώ το λίτρο, ενώ φρενήρης ήταν η πορεία του πετρελαίου κίνησης. Η τιμή του για το ίδιο προαναφερόμενο διάστημα εκτοξεύτηκε πάνω από 0,30 ευρώ το λίτρο αφού πωλείται προς 1,936 ευρώ το λίτρο.

Παράγοντες της αγοράς πετρελαιοειδών σημειώνουν επίσης πως το τελευταίο διάστημα οι οδηγοί και οι επιχειρήσεις περιόρισαν σημαντικά την κατανάλωση καυσίμων κίνησης. Έτσι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν μια αρνητική εικόνα στις πωλήσεις σε σχέση με πέρυσι, παρότι πέρυσι οι καταναλώσεις ήταν πολύ πεσμένες εξαιτίας της καραντίνας.

«Πέρυσι τέτοια εποχή ήταν ακόμη σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα λόγω του κορωνοϊού, οπότε αντιλαμβάνεται κανείς τη δύσκολη κατάσταση στην αγορά των καυσίμων», εξηγούν παράγοντες της κλάδου.

Οι φορείς των εταιρειών εμπορίας και των πρατηριούχων θεωρούν πως η κυβέρνηση πρέπει να πάει σε προσωρινή μείωση του ΦΠΑ και αυτός είναι ένας τρόπος να ανακουφιστεί ελαφρώς η κοινωνία. Τονίζουν πως τα περιθώρια κέρδους στη βενζίνη για τρεις κλάδους εμπορία, μεταφορά και λιανική πώληση είναι για όλους μαζί μόλις 2%, δηλαδή το ποσοστό αυτό το μοιράζονται όλες οι επιχειρήσεις αυτών των προαναφερόμενων δραστηριοτήτων.

Την Πέμπτη τα μέτρα

Με δεδομένη τη μεγάλη επιβάρυνση των καταναλωτών από την «κούρσα» στις τιμές των καυσίμων, αλλά και με δεδομένη την αύξηση στα δημόσια έσοδα λόγω ακριβώς αυτών των αυξημένων τιμών, η κυβέρνηση θα περιλάβει για πρώτη φορά στα μέτρα που θα ανακοινώσει (αύριο σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφρίες) και μέτρα ελάφρυνσης και για τα καύσιμα, πέραν εκείνων για ρεύμα και αέριο.

Όπως ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, θα υπάρξει:

  • συνέχιση της υποστήριξης για τους λογαριασμός ρεύματος και φυσικού αερίου και γίνεται προσπάθεια να είναι όσο το δυνατόν πιο ενισχυμένη και ουσιαστική η βοήθεια.
  • ενίσχυση οικονομική των πιο ευάλωτων και αδύναμων συμπολιτών μας, για να αντιμετωπίσουν το κύμα της ακρίβειας.
  • παρέμβαση στα καύσιμα, ώστε εκείνος που πηγαίνει και βάζει καύσιμα, να πληρώνει σε τιμή μικρότερη από εκείνη που αναγράφεται στην αντλία. Θα υπάρχουν και εκεί εισοδηματικά κριτήρια, πιο διευρυμένα από τα κριτήρια που θα υπάρχουν για την οικονομική ενίσχυση των πιο ευάλωτων, χωρίς να διαψεύδει ότι το εισοδηματικό όριο για το εν λόγω μέτρο θα είναι της τάξης των 25.000-30.000 ευρώ ετησίως.

«Δεν θα είναι ούτε δύσκολος ούτε σαν άσκηση πυρηνικής φυσικής ούτε πολύπλοκος ο τρόπος που θα δίνεται αυτή η ενίσχυση. Ο κόσμος θα πληρώνει ικανοποιητικά φθηνότερα τα καύσιμα από όσο αναγράφεται στην αντλία, αυτό πρέπει να συγκρατήσουν αυτή τη στιγμή οι πολίτες», προσέθεσε ο κ. Οικονόμου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα