Υψηλές επιδοτήσεις στο ρεύμα για να αντιμετωπιστεί το ηλεκτροσόκ του Αυγούστου

Λογαριασμός ρεύματος
Λογαριασμός ρεύματος EUROKINISSI // ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΤΖΙΑΡΗΣ

Επεκτείνεται η στήριξη για τις τιμές του ρεύματος, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Κ. Σκρέκας. Το όφελος για τους πολίτες κατά τον πρώτο μήνα λειτουργίας του μηχανισμού εκτιμάται στα 500 εκατ. ευρώ.

Στο εξαιρετικά υψηλό ποσό των 1,136 δισ. ευρώ ανέρχονται οι επιδοτήσεις που θα δοθούν στους καταναλωτές ρεύματος για το μήνα Αύγουστο, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός ΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας. Αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι, εκτός από τους γνωστούς πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, πιθανόν θα χρειαστεί να συμβάλλει και ο προϋπολογισμός.

Για όλες τις κατοικίες η επιδότηση που θα δοθεί θα είναι 337 ευρώ/MWh για το σύνολο της κατανάλωσης και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Αυτό, σε συνδυασμό με τα τιμολόγια που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές, οδηγεί στο να πληρώνει τελικά ο καταναλωτής για ρεύμα περί τα 15 με 17 λεπτά την κιλοβατώρα, δηλαδή σε επίπεδα λίγο πάνω από τα "φυσιολογικά" του καλοκαιριού του 2021.

Όπως υποστήριξε ο υπουργός ΠΕΝ, μέσω των νέων επιδοτήσεων θα απορροφηθεί έως το 90% των αυξήσεων για όλους τους οικιακούς καταναλωτές και για το σύνολο της κατανάλωσης τόσο στις κύριες όσο και στις μη κύριες κατοικίες. Ταυτόχρονα, απορροφάται το 100% για τους δικαιούχους Κοινωνικού Τιμολογίου (ΚΟΤ),το 80% για για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες και το 82-99% για τους αγρότες.

Αναλυτικά η δήλωση του Υπουργού:

«Παραμένοντας πιστοί στη δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προς τις Ελληνίδες και τους Έλληνες για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού πλαισίου προστασίας απέναντι στην ενεργειακή κρίση, η Κυβέρνηση επεκτείνει την πολιτική της για δραστική μείωση των τιμών ενέργειας με την εφαρμογή ενός πρωτοποριακού μηχανισμού που στηρίζει όλους τους καταναλωτές χωρίς εξαίρεση.

Δημιουργήσαμε έναν πρωτοποριακό μηχανισμό που δεσμεύει προς όφελος των πολιτών τα υπερέσοδα των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και απενεργοποιεί τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Το όφελος για τους πολίτες κατά τον πρώτο μήνα λειτουργίας του μηχανισμού εκτιμάται στα 500 εκατομμύρια ευρώ. Τα έσοδα αυτά μεταφέρονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης της κοινωνίας.

Να σημειωθεί ότι ο αντίστοιχος μηχανισμός της Ισπανίας έχει μηνιαίο όφελος για τους εκεί καταναλωτές μόλις 250 εκατομμύρια ευρώ.

Από σήμερα, οι πολίτες, έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν εγκαίρως, και με διαφάνεια, την πραγματική τιμή κάθε προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι πάροχοι υποχρεώνονται να ενημερώσουν για τις τιμές του επόμενου μήνα με ανάρτηση στην ιστοσελίδα τους.

Τώρα όλα είναι καθαρά, όλα είναι διαφανή και οι καταναλωτές μπορούν να συγκρίνουν, και να επιλέξουν τον πάροχο που επιθυμούν.

Συγκεκριμένα για τον μήνα Αύγουστο, η συνολική επιδότηση από την Κυβέρνηση προσεγγίζει το 1 δισ. 136 εκατ. ευρώ, απορροφώντας έως και το 90% της αύξησης για όλους του οικιακούς καταναλωτές για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και για τις κύριες και μη κύριες κατοικίες, το 100% της αύξησης για τους δικαιούχους ΚΟΤ, το 80% της αύξησης για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες με παροχή ισχύος μέχρι 35 KVa, και το 82-99% της αύξησης για τους αγρότες.

Συγκεκριμένα:

Για τις όλες τις κύριες και μη κύριες κατοικίες η επιδότηση ανέρχεται στα 337 ευρώ/MWh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Απορροφούμε, έτσι, το 90% της αύξησης με στόχο η τιμή της κιλοβατώρας να κυμαίνεται μεταξύ 15-17 λεπτών.

Για τους δικαιούχους ΚΟΤ η επιδότηση ανέρχεται σε 377 ευρώ ανά MWh ώστε να απορροφήσουμε έως και το 100% της αύξησης.

Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος μέχρι 35KVA εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, περίπτερα, ψιλικά η επιδότηση είναι 300 ευρώ ανά MWh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και απορροφούμε έως και το 80% της ανατίμησης.

Για τους αγρότες και όλα τα αγροτικά τιμολόγια η επιδότηση ανέρχεται σε 337 ευρώ ανά MWh καλύπτοντας από το 82% έως το 99% της αύξησης.

Στους βιομηχανικούς καταναλωτές η επιδότηση θα είναι 250 ευρώ / MWh ώστε να απορροφήσουμε έως και το 67% της αύξησης.

Για το φυσικό αέριο και για τους εμπορικούς καταναλωτές, η επιδότηση ανέρχεται στα 30 ευρώ/ θερμική MWh.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σε συνεργασία με την ΡΑΕ παρακολουθούμε στενά την διαμόρφωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από του παρόχους, ώστε να αποτρέψουμε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Η δέσμευση της κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού για στήριξη νοικοκυριών, επαγγελματιών και αγροτών από την πρωτόγνωρη διεθνή ενεργειακή κρίση αποδεικνύεται στην πράξη».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ηλεκτρική Ενέργεια, Φυσικό αέριο, Κωνσταντίνος Σκρέκας, Επιδόματα
SHARE:

24Media Network