Ανακαλύφθηκε εξωπλανήτης, κατάμαυρος όσο η πίσσα

This artists impression shows the exoplanet WASP-12b  an alien world as black as fresh asphalt, orbiting a star like our Sun. Scientists were able to measure its albedo: the amount of light the planet reflects. The results showed that the planet is extremely dark at optical wavelengths.
This artists impression shows the exoplanet WASP-12b an alien world as black as fresh asphalt, orbiting a star like our Sun. Scientists were able to measure its albedo: the amount of light the planet reflects. The results showed that the planet is extremely dark at optical wavelengths. NASA, ESA, AND G. BACON (STSCI)

Ανακάλυψη που δεν περίμενε κανείς, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Ο εξωπλανήτης παγιδεύει ποσοστό μεγαλύτερο του 94% του ορατού φωτός, μη ανακλώντας σχεδόν τίποτα

Ο τεράστιος και ήδη γνωστός εξωπλανήτης WASP-12b, είναι τόσο μαύρος, όσο και η φρέσκια άσφαλτος, όπως ανακάλυψε πρόσφατα το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble (Χαμπλ) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο πλανήτης παγιδεύει τουλάχιστον το 94% του ορατού φωτός του άστρου του αντανακλώντας μία απειροελάχιστο από αυτό.

Ο δείκτης ανακλαστικότητας του πλανήτη (λευκαύγεια ή albedo) είναι πολύ μικρός, φτάνοντας το 0,064. Ενδεικτικά, η Σελήνη έχει ανακλαστικότητα 0,12, η Γη 0,37 με το ρεκόρ του ηλιακού μας συστήματος να κατέχει ο δορυφόρος του Κρόνου Εγκέλαδος με  εκτυφλωτική λευκαύγεια 1,4.

«Δεν περιμέναμε να βρούμε ένα τόσο σκοτεινό εξωπλανήτη», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Τάιλορ Μπελ του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ του Καναδά.

Ο WASP-12b είναι ένας «καυτός Δίας», ανήκει δηλαδή στην κατηγορία των γιγάντιων αέριων εξωπλανητών που κινούνται σε τροχιά πολύ κοντά στο μητρικό άστρο τους, με αποτέλεσμα να αναπτύσσουν ακραίες θερμοκρασίες.

Στο συγκεκριμένο εξωπλανήτη, η θερμοκρασία αγγίζει τους 2.600 βαθμούς Κελσίου στη μόνιμη φωτεινή πλευρά του, που βλέπει το άστρο του. Λόγω της τόσο υψηλής θερμοκρασίας, είναι μάλλον απίθανο να αναπτυχθούν νέφη που θα ανακλάσουν το φως πίσω στο διάστημα. Αντίθετα, το φως του άστρου εισδύει στην ατμόσφαιρα του εξωπλανήτη και εκεί απορροφάται από άτομα υδρογόνου, οπότε μετατρέπεται σε θερμική ενέργεια.

Στη μόνιμα σκοτεινή πλευρά του εξωπλανήτη (ο οποίος είναι βαρυτικά «κλειδωμένος» στο άστρο του, όπως η Σελήνη με τη Γη, με αποτέλεσμα να έχει μόνιμα την ίδια φωτεινή και σκοτεινή πλευρά) η θερμοκρασία της επιφάνειας εκτιμάται ότι είναι «μόνο» 1.400 βαθμοί Κελσίου, κάτι όμως που επιτρέπει το σχηματισμό υδρατμών και νεφών.

Ο γιγάντιος WASP-12b, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1.400 ετών φωτός στην κατεύθυνση του αστερισμού του Ηνίοχου και έχει σχεδόν διπλάσια διάμετρο από τον Δία, είχε αρχικά εντοπισθεί το 2008 και από τότε πολλά τηλεσκόπια τον μελετούν.

Οι ερευνητές έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστροφυσικής «Astrophysical Journal Letters».

Πληροφορίες/Φωτογραφία:ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Εντοπίστηκε μαύρη κηλίδα στον Ήλιο. Τι σημαίνει για τη Γη

SHARE:

24Media Network