Ανακαλύφθηκε ο πιο παράξενος δεινόσαυρος στην ιστορία

Ανακαλύφθηκε ο πιο παράξενος δεινόσαυρος στην ιστορία
Luxquine/wikipedia

Το εξαιρετικά ασυνήθιστο είδος δεινοσαύρου Ubirajara jubatus φημίζεται για την χαίτη του που μοιάζει με ενωμένες κορδέλες, λένε οι ερευνητές. "Δεν μοιάζουν με τίποτα που έχουμε ήδη δει στη φύση".

Πριν από περίπου 110 εκατομμύρια χρόνια κατά μήκος των ακτών μιας αρχαίας λιμνοθάλασσας στη βορειοανατολική Βραζιλία, ένας δεινόσαυρος κρητιδικής περιόδου με δύο πόδια κοτόπουλου, ζούσε κυνηγώντας έντομα και ίσως μικρά σπονδυλωτά όπως βατράχια και σαύρες.

Το “εσωτερικό” του, ήταν συνηθισμένο, με σκελετό παρόμοιο με πολλούς μικρούς δεινόσαυρους από την προηγούμενη Ιουρασική Περίοδο, δήλωσαν οι επιστήμονες.

Η εξωτερική του εμφάνιση όμως, ήταν κάτι μοναδικό.

Αυτός ο δεινόσαυρος, που ονομάζεται Ubirajara jubatus, διέθετε μια χαίτη από δομές που έμοιαζαν με κορδέλες, ενώ διαθέτει επίσης εντελώς μοναδικά, σκληρά χαρακτηριστικά που πιθανώς ήταν κατασκευασμένα από κερατίνη – την ίδια ουσία που απαρτίζει τα μαλλιά και τα νύχια – που προεξέχουν από τους ώμους του.

«Υπάρχουν πολλοί άλλοι περίεργοι δεινόσαυροι, αλλά αυτός είναι διαφορετικός από όλους», δήλωσε ο David Martill, καθηγητής παλαιοβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ στην Αγγλία, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cretaceous Research.

Οι δομές που μοιάζουν με τα κορδέλες φαίνεται να είναι μια στοιχειώδης μορφή φτερών που ονομάζεται πρωτο-φτερά. Δεν ήταν πραγματικά φτερά, παρά ένα αποκλειστικό χαρακτηριστικό θηλαστικών.

Πιθανώς οι Ubirajara να τα χρησιμοποιούσαν για προβολή, για να προσελκύσουν συντρόφους ή να εκφοβίσουν αντιπάλους, εξήγησε ο Martill.

«Οι κορδέλες που φαίνεται να προέρχονται από τους ώμους δεν μοιάζουν με τίποτα που έχουμε ήδη δει στη φύση», επισήμανε ο καθηγητής παλαιοβιολογίας.

Αν και είναι αδύνατο να γνωρίζουμε από το απολίθωμα – το οποίο έφτασε σε ένα μουσείο στην πολιτεία Ceará στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο Martill που ηγήθηκε της μελέτης, είπε, σύμφωνα με τον Guardian, ότι η Ubirajara μπορεί να ήταν πολύχρωμη.

«Σίγουρα ήταν», πρόσθεσε.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα