Εκπληκτικό βίντεο: Η τελευταία εικόνα του τηλεσκοπίου James Webb πριν χαθεί στο βαθύ διάστημα

Εκπληκτικό βίντεο: Η τελευταία εικόνα του τηλεσκοπίου James Webb πριν χαθεί στο βαθύ διάστημα
Το τηλεσκόπιο James Webb youtube

Η στιγμή που το μεγαλύτερο, ακριβότερο και ισχυρότερο διαστημικό τηλεσκόπιο αποχωρίζεται από τον πύραυλο που το εκτόξευσε, και ξεκινάει το δρόμο για το βαθύ διάστημα.

Ένα εκπληκτικό βίντεο από τις τελευταίες εικόνες του τηλεσκοπίου James Webb πριν χαθεί στο βαθύ διάστημα, έδωσε στη δημοσιότητα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA). Πρόκειται για την στιγμή που το τηλεσκόπιο αποχωρίζεται από τον πύραυλο που το εκτόξευσε στο διάστημα.

Το JWST (James Webb Space Telescope), το μεγαλύτερο, ακριβότερο και ισχυρότερο διαστημικό τηλεσκόπιο που δημιουργήθηκε ποτέ, εκτοξεύτηκε από τη Γαλλική Γουιάνα στις 25 Δεκεμβρίου μετά από αμέτρητες καθυστερήσεις και αποτυχίες. Ο ESA δημοσίευσε αυτές τις μέρες ένα βίντεο σε πραγματικό χρόνο με τον διαχωρισμό του τηλεσκοπίου από το όχημα εκτόξευσης Ariane 5 και την επακόλουθη ανάπτυξη ηλιακής συστοιχίας, ένας ελιγμός που έλαβε χώρα λιγότερο από 30 λεπτά μετά την εκτόξευσή του.

Το βίντεο μεταδόθηκε σχεδόν σε πραγματικό χρόνο τις πρώτες ώρες της 25ης Δεκεμβρίου, αλλά η αρχική μετάδοση ήταν κακή. Έτσι o ESA προχώρησε στη βελτίωσή του και το έδωσε ξανά στη δημοσιότητα.

Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2021, το τηλεσκόπιο πρόκειται να φτάσει στον τελικό του προορισμό – το L2 , περίπου 1,5 εκατομμύριο χιλιόμετρα (932.056 μίλια) από τη Γη. Αυτό είναι πολύ πιο μακριά από τη Γη σε σχέση με τον προκάτοχό του, το τηλεσκόπιο Hubble, το οποίο βρισκόταν σε τροχιά μόλις 547 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη.

Καθώς το JWST ταξιδεύει μόνο στο διάστημα , θα χρειαστεί να ξεδιπλωθεί και να αναπτυχθεί με επιτυχία, μια έντονη σύνθετη λειτουργία που βασίζεται σε χιλιάδες εξαρτήματα, 50 ξεχωριστές αναπτύξεις και 178 μηχανισμούς απελευθέρωσης. Κάθε μέρος αυτής της διαδικασίας πρέπει να λειτουργεί τέλεια, διαφορετικά η αποστολή θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο. 

Εάν το ταξίδι του αποδειχτεί επιτυχημένο, το JWST θα φέρει επανάσταση στην αστρονομία και στην κατανόησή μας για το σύμπαν. Κοιτάζοντας στα βάθη του σύμπαντος, το τηλεσκόπιο θα ρίξει φως στη γέννηση των πρώτων γαλαξιών και ίσως ακόμη και να εντοπίσει μακρινούς εξωπλανήτες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να φιλοξενήσουν ζωή.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα