Γιγάντιοι τερμίτες στην Αυστραλία τρώνε μέχρι και άσφαλτο

Γιγάντιοι τερμίτες στην Αυστραλία τρώνε μέχρι και άσφαλτο
Οι Mastotermes darwiniensis είναι οι τελευταίοι επιζώντες ενός προγονικού είδους που μοιράστηκε τη Γη με τους δεινόσαυρους, πριν 150 εκατομμύρια χρόνια. CSIRO

Μελέτη επιβεβαιώνει την ύπαρξη "αναπαραγωγικής υπερδύναμης" τερμιτών που ευνοείται από την κλιματική αλλαγή και τρώνε από ξύλο, μόλυβδο και πλαστικό έως άσφαλτο.

τερμίτες λατρεύουν τη ζέστη. Σε κάθε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 10 βαθμούς, επταπλασιάζονται σε αριθμό, γεγονός που έχει εύλογες συνέπειες στην κατανάλωση της τροφής τους. Που δεν είναι μόνο το ξύλο.

Μοντελοποίηση που είχε κάνει το 2017 το Purdue University και το University of Lausanne κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 12 από τα 13 πιο διεισδυτικά είδη τερμιτών στον κόσμο μπορούν να αυξηθούν σημαντικά μέχρι το 2050, δεδομένων της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Πιθανές εισβολές εκτείνονται από τον Καναδά μέχρι την Παταγονία, από τη Φινλανδία στο Ιράν, από τη Νέα Ζηλανδία έως τη Ναμίμπια — ακόμη και τη Γροιλανδία.

Στην Αυστραλία ευδοκιμεί είδος που λέγεται Mastotermes darwiniensis worker termite. Οι τεράστιοι βόρειοι τερμίτες έχουν “αναπαραγωγική υπερδύναμη” όπως επιβεβαίωσε έρευνα που έγινε στις έξι ηπείρους και δημοσιεύτηκε στο Science.

Είναι οι τελευταίοι επιζώντες ενός προγονικού είδους που μοιράστηκε τη Γη με τους δεινόσαυρους, πριν 150 εκατομμύρια χρόνια.

Όπως αναφέρει η Washington Post “είναι αδηφάγοι και αδυσώπητοι. Και λόγω της κλιματικής αλλαγής, αυτοί, όπως και οι συγγενείς τους, επεκτείνουν το φάσμα τους”.

Στο Tennant Creek, πόλη στη Βόρεια Επικράτεια της Αυστραλίας (περιοχή φημισμένη για τα τοπία και την έρημο Outback), βρέθηκαν ξύλινα πλαίσια πόρτας που οι επιστήμονες μπορούσαν να τσαλακώσουν σαν χαρτιά.

“Σχεδόν οποιοδήποτε μέλος μιας αποικίας μπορεί να μετατραπεί σε αναπαραγωγική βασίλισσα εάν ο προηγούμενος μονάρχης εξοντωθεί. Έχουν φαρδύ ουρανίσκο και είναι γνωστό ότι τρώνε μόλυβδο, πλαστικό, δέρμα, ελεφαντόδοντο, έως και άσφαλτο”.

Το είδος αυτό αποτελεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια παράγοντα του τροπικού βορρά της Αυστραλίας, που είναι και το μόνο μέρος στο οποίο έχει βρεθεί.

Παρατηρήθηκε ωστόσο, ότι τις δυο τελευταίες δεκαετίες έχει αρχίσει να εγκαθίσταται νοτιότερα. Πλέον είναι ένα κοινό παράσιτο της περιοχής και τρώει κατασκευές, ενώ ‘σκάβει’ και τους φοίνικες -που είναι δημοφιλές γεύμα του.

Αν έσωζε κάτι έως τώρα τις άνυδρες περιοχές της Αυστραλίας ήταν οι ακραίες θερμοκρασίες.

Στις τροπικές ζώνες, όπου ο καιρός είναι ευχάριστα ήπιος, ο ‘τερμίτης γίγαντας’ υπάρχει σε μεγάλους αριθμούς

Οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι όπως και τα ερπετά, οι τερμίτες δεν παράγουν τη δική τους θερμότητα από το σώμα τους: την απορροφούν από το περιβάλλον.

Ακόμη και στις τροπικές περιοχές, όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 20 βαθμούς Κελσίου “μετά βίας μπορούν να περπατήσουν”.

΅Η κλιματική αλλαγή έχει ως συνέπεια το διπλασιασμό των ημερών με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών, γεγονός που βοηθά τον Mastotermes darwiniensis να κάνει την καλύτερη δυνατή ζωή και δουλειά.

Έως τώρα, δεν υπάρχει διαθέσιμη παγίδα που να είναι αποτελεσματική, με την ομάδα που έκανε την τελευταία μελέτη να εξετάζει ένα νέο φυτοφάρμακο που προορίζεται των αποικιών όπου τον μεταφέρουν άθελα τους οι τερμίτες.

Αν διαπιστωθεί πως είναι αποτελεσματικό, μπορεί να αποτελέσει τη λύση για τις ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων που προκαλούν παγκοσμίως, κάθε χρόνο αυτά τα έντομα.

Παίζουν επίσης μεγάλο ρόλο στον κύκλο του άνθρακα.

Όπως τόνισε ερευνητής “είναι σαν μικρές αγελάδες, που βγάζουν μεθάνιο”. Τα έντερα και των δύο πλασμάτων έχουν εξελιχθεί ως το τέλειο σπίτι για τα μικρόβια που διασπούν την κυτταρίνη -μέρος του κυτταρικού τοιχώματος των φυτών-, σε θρεπτικά συστατικά. Απελευθερώνουν μεθάνιο ως απόβλητο στη διαδικασία της πέψης.

Περίπου 20 εκατομμύρια τόνοι μεθανίου απελευθερώνονται ετησίως, στο έδαφος ή στην ατμόσφαιρα, από το πίσω μέρος των τερμιτών.

Η μελέτη θύμισε και ότι η κλιματική αλλαγή έχει αυξήσει και τους πληθυσμούς των κατσαρίδων, όπως και αυτούς των ποντικιών και πολλών άλλων ειδών που… θέλουν το κακό μας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα