Ο νέος, πιο “ακριβής” παγκόσμιος χάρτης που οι οπαδοί της Επίπεδης Γης θα λατρέψουν

Ο νέος, πιο “ακριβής” παγκόσμιος χάρτης που οι οπαδοί της Επίπεδης Γης θα λατρέψουν
Shutterstock

Επιστήμονες έφτιαξαν έναν νέο, δισδιάστατο χάρτη της Γης, που θεωρείται ο πιο ακριβής που έχει γίνει ποτέ. Είναι επίπεδος και κεντραρισμένος σε κάθε πόλο.

Έναν νέο δισδιάστατο παγκόσμιο χάρτη, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως ο πιο ακριβής που έχει γίνει ποτέ, έφτιαξαν ερευνητές από τα πανεπιστήμια Ντρέξελ στη Φιλαδέλφεια και Πρίνστον. Το δημιούργημά τους είναι επίπεδο και κεντραρισμένο σε κάθε πόλο.

Η δημιουργία ενός χάρτη της Γης είναι δύσκολη υπόθεση, καθώς το σφαιρικό σχήμα σημαίνει ότι είναι μαθηματικά αδύνατο να ισοπεδωθεί σε έναν ακριβή χάρτινο χάρτη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ολόκληρες ήπειροι παραμορφώνονται, με πιο “πολύπαθη” την Αφρική, η οποία συχνά αποτυπώνεται σε μικρότερο μέγεθος στους περισσότερους παγκόσμιους χάρτες.

Επιπλέον, οι χάρτες βασίζονται συνήθως στη χώρα που τους δημιουργεί. Κάθε χώρα έχει έναν χάρτη που την απεικονίζει στο κέντρο, κάτι που σημαίνει ότι ένα διαφορετικό σχέδιο “πετσοκόβει” τα μεγέθη.

Ο χάρτης συνδυάζει την ακρίβεια ενός πλανήτη με την ευκολία ενός δισδιάστατου χάρτη, εκτυπώνοντας τον χάρτη στις δύο πλευρές ενός δίσκου. Είναι ουσιαστικά ένας πλανήτης σε επίπεδη “συσκευασία”, που καταργεί τον όγκο ενώ διατηρεί την ακρίβεια. Η δημιουργία τους θα μπορούσε εύκολα να χωρέσει στην τσέπη ενός εξερευνητή, και οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα γίνει ένας ευρέως αποδεκτός παγκόσμιος χάρτης.

“Ο χάρτης μας είναι στην πραγματικότητα περισσότερο σαν τον κόσμο από άλλους επίπεδους χάρτες”, δήλωσε ο J. Richard Gott, ομότιμος καθηγητής αστροφυσικής στο Πρίνστον. “Για να δείτε όλο τον κόσμο, πρέπει να τον περιστρέψετε. Για να δείτε όλο τον νέο μας χάρτη, απλά πρέπει να τον αναποδογυρίσετε”.

Το 2007, ο David Goldberg, καθηγητής φυσικής στο Πανεπιστήμιο Ντρέξελ, και ο Gott συνέταξε υπάρχοντες χάρτες και δημιούργησαν ένα σύστημα για να βαθμολογεί ο καθένας με βάση μια σειρά κριτηρίων, όπως σφάλματα απόστασης και δυσμορφίες. Αυτό το σύστημα ποσοτικοποιεί κάθε νέο χάρτη με βαθμολογία Goldberg-Gott, παρέχοντας μια βασική κατάταξη ακρίβειας στην οποία όσο χαμηλότερη είναι η βαθμολογία, τόσο καλύτερη. Η προβολή Mercator, η οποία είναι ο πιο γνωστός χάρτης σε όλο τον κόσμο, έχει βαθμολογία 8.396. Σε σύγκριση με το νέο χάρτη, με βαθμολογία μόλις 0,881, είναι σαφές ότι ο νέος σχεδιασμός είναι πολύ λιγότερο παραμορφωμένος.

Ενώ είναι η πιο ακριβής όμως μέχρι σήμερα, εξακολουθεί να μην αντιπροσωπεύει ακριβώς τις σωστές αποστάσεις του πλανήτη. “Κάποιος δεν μπορεί να κάνει τα πάντα τέλεια”, είπε ο Gott . “Ένας χάρτης που είναι καλός σε ένα πράγμα μπορεί να μην είναι καλός στην απεικόνιση άλλων πραγμάτων”.

Στην αναζήτηση ενός σχεδόν τέλειου χάρτη, έχουν συμβεί διάφορα ευτράπελα. Η πολυεδρική προβολή Dymaxion, η οποία έγινε δημοφιλής το 1943, κατέστρεψε τον χάρτη για να συνδέσει όλες τις χώρες, αφήνοντας τους ωκεανούς κομματάκια. Δημιούργησε έναν χάρτη με αξιοπρεπή ακρίβεια μεγέθους χώρας, καθώς και μια στρογγυλή Ανταρκτική (σπάνια φαίνεται σε 2D χάρτες), αλλά λόγω των περίεργων σχημάτων ήταν δύσκολο να αποτελέσει βάση για κάτι. Ο Gott βελτίωσε αυτόν τον σχεδιασμό, αντλώντας έμπνευση για τη δημιουργία ενός χάρτη διπλής όψης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα