Διαδραστικός χάρτης: Σύγκρινε τη Γάζα με περιοχές του πλανήτη – Σε πόση “Αθήνα” αναλογεί

Διαβάζεται σε 5'
Χάρτης του Ισραήλ και της Γάζας
Χάρτης του Ισραήλ και της Γάζας iStock

Ποιο είναι το ακριβές μέγεθος της πολύπαθης Γάζας. Πώς μπορείτε να τη συγκρίνετε με τις πρωτεύουσες του πλανήτη και με περιοχές της χώρας μας.

Η Λωρίδα της Γάζας που βρίσκεται στο επίκεντρο της “πολιορκίας” του Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες μετά την αναθέρμανση της έντασης στην περιοχή, αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια από τις πλέον πυκνοκατοικημένες περιοχές του πλανήτη. Με περίπου 140 τετραγωνικά μίλια έκταση, η Λωρίδα της Γάζας “φιλοξενεί” αυτή τη στιγμή περίπου 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους, σε καθεστώς αποκλεισμού από στεριά, αέρα και θάλασσα.

Η Γάζα είναι ένα από τα δύο παλαιστινιακά εδάφη, με το έτερο να είναι η κατεχόμενη από το Ισραήλ, Δυτική Όχθη, η οποία περιλαμβάνει την Ανατολική Ιερουσαλήμ και συνορεύει με την Ιορδανία και τη Νεκρά Θάλασσα. Η Λωρίδα της Γάζας βρέχεται γεωγραφικά από τη Μεσόγειο Θάλασσα στα δυτικά και συνορεύει με την Αίγυπτο στα νότια και το Ισραήλ στα βόρεια και ανατολικά.

Η Γάζα αποτελούσε τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας πριν καταληφθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο από το 1918 έως το 1948 και από την Αίγυπτο από το 1948 έως το 1967.

Σχεδόν 20 χρόνια αφότου το Ισραήλ έγινε κράτος το 1948, απέκτησε τον έλεγχο τόσο της Λωρίδας της Γάζας όσο και της Δυτικής Όχθης το 1967 νικώντας την Αίγυπτο στον Πόλεμο των Έξι Ημερών. Σύμφωνα με την ενδιάμεση συμφωνία του 1993 οι Παλαιστίνιοι απέκτησαν αρχικά περιορισμένο έλεγχο στη Γάζα και στην Ιεριχώ της Δυτικής Όχθης. Η διαδικασία του Όσλο έδωσε στη νεοσύστατη Παλαιστινιακή Αρχή μια σχετική αυτονομία με την προοπτική κρατικής υπόστασης εν ευθέτω χρόνο, ωστόσο τα πλάνα αυτά δεν προχώρησαν ποτέ, με το Ισραήλ να κατηγορεί τους Παλαιστίνιους ότι παραβίασαν τους όρους της συμφωνίας. Το 2000 οι σχέσεις Ισραήλ και Παλαιστίνης πέρασαν σε νέα ένταση με τη δεύτερη ιντιφάντα. Τότε καταστράφηκε και το αεροδρόμιο της Γάζας, που δεν ελεγχόταν από την Αίγυπτο ή το Ισραήλ.

Σχετικό Άρθρο

Τον Αύγουστο του 2005 το Ισραήλ απέσυρε όλα τα στρατεύματα και τους εποίκους του από τη Γάζα. Αφού η Χαμάς έγινε το μεγαλύτερο κόμμα του κοινοβουλίου της Παλαιστίνης στις εκλογές του 2006, ξέσπασε μια σύγκρουση μεταξύ αυτής και του κόμματος Φατάχ, η οποία οδήγησε στην κατάληψη της Γάζας από τη Χαμάς το 2007 (δύο χρόνια μετά την αποδέσμευση του Ισραήλ από τη Γάζα). Το Ισραήλ κρατάει την περιοχή σε χερσαίο, εναέριο και θαλάσσιο αποκλεισμό από το 2007.

Αποκλεισμός σε θολό τοπίο

Μεταξύ του πληθυσμού που είναι εγκλωβισμένος, διαβιούν τουλάχιστον 1 εκ. παιδιά. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περίπου το 80% του πληθυσμού εξαρτάται από τη διεθνή βοήθεια για να επιβιώσει, ενώ η περιοχή είναι εξαρτημένη από το Ισραήλ για ρεύμα, νερό και τρόφιμα. Ουσιαστικά, το Ισραήλ, που ελέγχει ντε φάκτο τα σύνορα της Γάζας, θεωρείται από την διεθνή κοινότητα ότι είναι υπεύθυνο για την κάλυψη των βασικών αναγκών του θύλακα.

Το Ισραήλ δεν έχει αποσαφηνίσει τι θα γίνει στην Λωρίδα της Γάζας αν επιτύχει τον στόχο της “εξάλειψης της Χαμάς”. Ο στόχος της εξάλειψης τίθεται για πρώτη φορά σε διάστημα 16 ετών. Η δε Παλαιστινιακή Αρχή αυτή τη στιγμή είναι αποδυναμωμένη και θεωρείται αντιδημοφιλής στον θύλακα. Μετά τις σφαγές της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, οι ΗΠΑ έχουν μπει στο πεδίο των συζητήσεων για την “επόμενη μέρα”.

 

 

 

Χάρτης του Ισραήλ και της Γάζας
Χάρτης του Ισραήλ και της Γάζας iStock

Συνθήκες ασφυξίας

Ο προγραμματιστής και γραφίστας Ahmad Nassri που κατάγεται από τη Συρία και ζει στον Καναδά, έφτιαξε μια εύκολη εφαρμογή με την οποία ο μέσος χρήστης μπορεί να συγκρίνει το μέγεθος της Γάζας με την περιοχή ή την πόλη που επιθυμεί, για να δείξει τη διάσταση της ασφυξίας. Πρακτικά, σε κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο της Γάζας κατοικούν 5,000 κάτοικοι.

Δείτε το App Gaza Everywhere παρακάτω, όπου μπορείτε να συγκρίνετε την περιοχή με άλλες περιοχές του πλανήτη.

Αν θέσει κανείς το key word “Αττική” στο search engine της εφαρμογής, θα δει πως η λωρίδα της Γάζας έχει το ίδιο μήκος με την Αττική από βορειοανατολικά προς νοτιοδυτικά. Ακόμη, μπορεί να δει κανείς πως αυτό το μικρό κομμάτι γης στο οποίο ζουν πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι, έχει έκταση όσο η Άνδρος. Σε ποσοστό του 80% ο πληθυσμός της Γάζας έχει ήδη το καθεστώς του πρόσφυγα, ωστόσο τα σύνορα είναι κλειστά.

Όπως έγραψε ο ίδιος ο δημιουργός στα social media: “Το 2014 έφτιαξα αυτή τη μικρή εφαρμογή για να βοηθήσω τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να συγκρίνουν τη δική τους πόλη με την πραγματικότητα που ζουν οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα στην καθημερινότητά τους. Είναι εξαντλητικό να το επαναφέρω όλο αυτό, ξανά και ξανά, μέσα στο πέρασμα των χρόνων”.

“Δείτε την αναλογία. Δύο εκατομμύρια άνθρωποι περικυκλωμένοι από τείχη και αποκλεισμένοι και από τη θάλασσα”. Πώς θα φαινόταν αυτό αν αφορούσε τη δική σας πόλη”; διερωτάται ο Ahmad Nassri παραθέτοντας χάρτες που φέρνουν σε αντίθεση τη Γάζα με το Τορόντο, τη Νέα Υόρκη, το Άμστερνταμ και το Παρίσι.

Δείτε αντίστοιχες συγκρίσεις που έκαναν χρήστες του “X” (πρώην Twitter) παρακάτω:

 

Ισραήλ – Παλαιστίνη: 5 ερωτήματα σε 5′

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα