Πώς φαίνεται η ανάδευση του φυτοπλαγκτόν από το διάστημα

Φυτοπλαγκτόν στην περιοχή της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ το 2015
Φυτοπλαγκτόν στην περιοχή της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ το 2015 NASA / AP IMAGES

Ο δορυφόρος NOAA-20 απέκτησε μια εικόνα φυσικού χρώματος μιας ανοιξιάτικης άνθισης φυτοπλαγκτού στα ανοιχτά της Μεσοατλαντικής ακτής των ΗΠΑ. Παρόμοια άνθιση σημειώθηκε την ίδια εβδομάδα το 2021.

Το φυτοπλαγκτόν αναπτύσσεται συνεχώς και όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, η ανάπτυξη αυτών των μικροσκοπικών κυττάρων μπορεί να φανεί από το διάστημα και να κρατήσει για μέρες έως εβδομάδες. Αυτό συνέβη στα ανοιχτά της Μεσοατλαντικής ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών στα μέσα Μαΐου 2022.

Το φυτοπλαγκτόν όπως γνωρίζουμε είναι για τον ωκεανό ό,τι τα χόρτα και η κάλυψη του εδάφους για την ξηρά. Τα διάτομα, τα κοκκολιθοφόρα, τα φύκια και άλλες μορφές φυτοπλαγκτού είναι πλωτοί, φυτικοί οργανισμοί που απορροφούν τον ήλιο, απορροφούν θρεπτικά συστατικά και δημιουργούν τη δική τους τροφή (ενέργεια). Στις 17 Μαΐου 2022, η σουίτα Visible Infrared Imaging Radiometer Suite (VIIRS) του δορυφόρου NOAA-20 απέκτησε μια εικόνα φυσικού χρώματος μιας ανοιξιάτικης άνθισης φυτοπλαγκτού στις ακτές του Νιου Τζέρσεϊ, του Ντέλαγουερ, του Μέριλαντ, της Βιρτζίνια και της Βόρειας Καρολίνα.

Πώς φαίνεται η ανάδευση του φυτοπλαγκτόν από το διάστημα
NASA

Δορυφορικές εκτιμήσεις της χλωροφύλλης-α (η χρωστική ουσία που δεσμεύει το φως του ήλιου στο φυτοπλαγκτόν) από την ίδια ημέρα υποδεικνύουν σημαντική δραστηριότητα στα ανοιχτά. Μια παρόμοια άνθιση σημειώθηκε την ίδια εβδομάδα το 2021. Η άνθιση του 2022 μπορεί να προκλήθηκε από την ανύψωση των ακτών, μια διαδικασία με την οποία οι επίμονοι άνεμοι απομακρύνουν τα επιφανειακά νερά από την ακτή, προκαλώντας ψυχρότερα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά νερά να ρέουν από τα βάθη. Οι επίμονες δυτικές ή νοτιοδυτικές αύρες μπορεί να οδηγήσουν σε ανύψωση κατά μήκος της ακτής του Μεσοατλαντικού.

Πώς φαίνεται η ανάδευση του φυτοπλαγκτόν από το διάστημα
NASA

Ο παραπάνω χάρτης δείχνει ανωμαλίες θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας για τις 19 Μαΐου 2022, σε όλο τον βορειοδυτικό Ατλαντικό Ωκεανό. Απεικονίζει πόσο το επιφανειακό στρώμα ήταν πάνω ή κάτω από τη μακροπρόθεσμη μέση θερμοκρασία για αυτήν την εποχή του χρόνου. Τα δεδομένα προέρχονται από το έργο Multiscale Ultrahigh Resolution Sea Surface Surface Temperature (MUR SST), που βασίζεται στο Jet Propulsion Laboratory της NASA. Το MUR SST συνδυάζει μετρήσεις της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας από πολλούς δορυφόρους της NASA, NOAA και διεθνείς δορυφόρους, καθώς και παρατηρήσεις πλοίων και σημαδούρων. Παρατηρείστε το κομμάτι του πιο δροσερού νερού κοντά στην ακτή - ένα σημάδι ότι η ανύψωση και αρκετές πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις έχουν δροσίσει τα επιφανειακά ύδατα.

Πιο μακριά από την θάλασσα, οι φωτεινές κόκκινες σταγόνες είναι πιθανώς υδάτινες μάζες που σχετίζονται με το Ρεύμα του Κόλπου. Η άνθιση πιθανότατα άντλησε ορισμένα θρεπτικά συστατικά από τον ποταμό Ντέλαγουερ και άλλες παράκτιες λεκάνες απορροής, οι οποίες έρεαν άφθονα με πλούσιες σε ιζήματα εαρινής απορροής και περίσσεια γλυκού νερού από τις πρόσφατες καταιγίδες. Τα αγροκτήματα, οι μονάδες επεξεργασίας λυμάτων, οι αστικές και προαστιακές περιοχές και άλλες πηγές συμβάλλουν σε θρεπτικά συστατικά που μπορούν να ενθαρρύνουν την ανθοφορία σε λίμνες, όρμους και παράκτια ύδατα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Διάστημα, NASA, Περιβάλλον, ΗΠΑ
SHARE:

24Media Network