Θεσσαλονίκη: Έρευνα για την ανοσμία και την αγευσία ως συμπτώματα του κορονοϊού

Επιστήμονες εργάζονται σε εργαστήριο για τεστ κορονοϊού (AP Photo/Bernat Armangue)
Επιστήμονες εργάζονται σε εργαστήριο για τεστ κορονοϊού (AP Photo/Bernat Armangue) AP

Επιστήμονες από 38 χώρες, μεταξύ των οποίων και η ομάδα της Β' ΩΡΛ Κλινικής του ΑΠΘ, ερευνούν αν η ανοσμία και η αγευσία αποτελούν συμπτώματα της Covid-19.

Την απώλεια όσφρησης και γεύσης που παρατηρείται μεταξύ των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό, με τη συμμετοχή ασθενών και όσων έχουν αναρρώσει, μελετούν 500 επιστήμονες από 38 χώρες, προκειμένου να διαπιστώσουν αν αυτά αποτελούν συμπτώματα της Covid-19. Στην έρευνα αυτή, την Ελλάδα εκπροσωπεί η ιατρική ομάδα της Β' ΩΡΛ Κλινικής ΑΠΘ στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Η έρευνα έχει ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι πρόσφατα γιατροί διαπίστωσαν την ύπαρξη δύο ακόμα ατυπικών συμπτωμάτων, κυρίως σε ασυμπτωματικούς ασθενείς που έχει προσβάλλει ο νέος κορονοϊός: την ανοσμία, την ολοκληρωτική απώλεια ή ελάττωση της όσφρησης και την αγευσία, την αδυναμία γεύσης. Ωστόσο, δεν γνωρίζουν ακόμη πόσο συχνή είναι η εμφάνιση αυτών των συμπτωμάτων στην Covid-19. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ανοσμία και η αγευσία είναι συμπτώματα που μπορεί να παρατηρηθούν και στη γρίπη, αν και σε μικρή συχνότητα.

«Για να ξεκαθαριστεί, αν η ανοσμία αποτελεί πρώιμο σύμπτωμα της Covid-19, δημιουργήθηκε μια παγκόσμια επιστημονική ομάδα ειδικών στις παθήσεις όσφρησης και γεύσης, το Global Consortium For Chemosensory Research. Το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, με τη συμμετοχή του προσωπικού του εξειδικευμένου Ιατρείου Όσφρησης και Γεύσης που διαθέτει, συνεισφέρει στη διεθνή αυτή επιστημονική προσπάθεια. Μέσα από ένα ερωτηματολόγιο, προσπαθούμε να καταγράψουμε τη συχνότητα των συμπτωμάτων, την ηλικία, το φύλο (όσων τα εμφάνισαν) και τη διάρκειά τους. Ο στόχος μας, σε διεθνές επίπεδο, είναι να συγκεντρωθούν δεκάδες χιλιάδες απαντήσεις», επισημαίνει ο επικεφαλής του Ιατρείου, αναπληρωτής. καθηγητής ΑΠΘ Ιορδάνης Κωνσταντινίδης, ο οποίος συντονίζει την έρευνα στην Ελλάδα.

Σε δεύτερο χρόνο, όπως εξηγεί, η βασική ιδέα είναι να προταθεί ένα πρωτόκολλο παρακολούθησης όσων εξακολουθούν να έχουν προβλήματα γεύσης και όσφρησης μετά τις πρώτες 15 ημέρες.

«Η έρευνα που διεξάγεται δεν έχει ως στόχο να προτείνει κάποιο διαγνωστικό μέσο ούτε κάποια θεραπεία για τον νέο κορονοϊό. Η συμμετοχή στην έρευνα είναι εθελοντική, διαρκεί περίπου 10 λεπτά και τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν θα είναι ανώνυμα και θα φυλαχθούν σε ασφαλείς ιστοσελίδες. Το ερωτηματολόγιο στα ελληνικά είναι ήδη διαθέσιμο στο διαδίκτυο», αναφέρει ο κ. Κωνσταντινίδης, προτρέποντας όσους έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό, αφού υποβλήθηκαν σε εξετάσεις, αλλά και όσους εμφάνισαν ύποπτα συμπτώματα, να το συμπληρώσουν.

Το ερωτηματολόγιο θα είναι σύντομα διαθέσιμο σε περισσότερες από 10 γλώσσες, μεταξύ των οποίων κινεζικά, ρωσικά και αραβικά. Οι επιστήμονες, βασιζόμενοι στα δεδομένα που θα προκύψουν, θα μπορέσουν να ερευνήσουν τη φύση των δυο συγκεκριμένων συμπτωμάτων και να τα συγκρίνουν με άλλες παθολογικές καταστάσεις. Επιπλέον, μακροπρόθεσμα ελπίζουν ότι θα έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την αντιμετώπιση της ανοσμίας και της αγευσίας που επιμένουν σε ασθενείς που πέρασαν τη νόσο Covid-19.

Παράλληλα, ανάλογα με τα αποτελέσματα της έρευνας, εκτιμούν ότι θα είναι σε θέση να συμβάλλουν στον καθορισμό των κατευθυντήριων γραμμών, όπως την ανάγκη, άτομα με αγευσία και αοσμία, που δεν πάσχουν από αλλεργίες, ρινίτιδα ή ιγμορίτιδα, να τίθενται σε προληπτική καραντίνα.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός
SHARE:

24Media Network