AEGEAN: Εγκρίθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου – “Αντέξαμε ένα χρόνο πανδημίας”

AEGEAN: Εγκρίθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου – “Αντέξαμε ένα χρόνο πανδημίας”
Αεροσκάφος της Aegean shutterstock

Εγκρίθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, οι όροι της οποίας θα διαμορφωθούν σε επόμενο χρόνο. Εντός διμήνου η νέα έκδοση μετοχών. Τι είπε η διοίκηση για την κρατική στήριξη των 120 εκατ. ευρώ και τη μελλοντική της ανάπτυξη.

Έγκριση στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους έως 60 εκατ. ευρώ αλλά και στη διανομή warrants προς το ελληνικό δημόσιο (ως αντάλλαγμα για την κρατική στήριξη των 120 εκατ. ευρώ) ενέκρινε η σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Aegean.

Κατά τον πρόεδρο του ομίλου της Aegean, Ευτύχη Βασιλάκη ήδη το 60% των υφιστάμενων μετόχων έχει δηλώσει την πρόθεση του να συμμετάσχει στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου, γεγονός που μαζί με την κρατική απόφαση στήριξης της αεροπορικής αποτελεί «ψήφο εμπιστοσύνης, για το πώς η εταιρεία διαχειρίστηκε την πρόσφατη κρίση, αλλά και για τις μελλοντικές προοπτικές ανάπτυξης της».

«Διανύσαμε έναν ολόκληρο χρόνο χωρίς έκτακτη ενίσχυση, πέραν των οριζόντιων μέτρων της πολιτείας – σε αντίθεση με κολοσσούς των αεραμεταφορών που έλαβαν κρατικά κεφάλαια τους πρώτους μήνες της πανδημίας» σημείωσε ο κ. Βασιλάκης επισημαίνοντας παράλληλα, πως οι «αντοχές» που επέδειξε η Aegean αποδίδονται τόσο στο προσωπικό και τα στελέχη της που αντέδρασαν με επιχειρησιακή ευελιξία στις προκλήσεις, όσο και στη στήριξη από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος έχει συνάψει ομολογιακό δάνειο ύψους 150 εκατ. ευρώ με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες στο πλαίσιο του Ταμείου Εγγυοδοσίας Covid-19. Επιπλέον έχει αντλήσει επιπλέον κεφάλαια μέσω ανακυκλούμενης πιστωτικής γραμμής κεφαλαίου κίνησης.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Aegean, κ.Δ. Γερογιάννη οι ζημίες προ φορών για το 2020 θα διαμορφωθούν περίπου στα 300 εκατ. ευρώ δηλαδή 23 μετά από φόρους, ενώ η απώλεια κύκλου εργασιών για το έτος προσεγγίζει τα 900 εκατ. ευρώ. Τους τους πρώτους δύο μήνες του 2020, δηλαδή λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, η εταιρεία σημείωνε 10% αύξηση της επιβατικής κίνησης και 15% αύξηση των εσόδων. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, η αρχή του 2020 βρήκε την εταιρεία μετά από 7 χρονιά συνεχούς κερδοφόρας ανάπτυξης δικτύου. Ενδεικτικά, το 2019, η εταιρεία είχε 15 εκατ. επιβάτες σε 44 χώρες και 155 προορισμούς από την Αθήνα και τις σημαντικότερες περιφερειακές βάσεις. Τα μεγέθη, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Γερογιάννης ήταν κατά 70% αυξημένα από την ημερομηνία εξαγοράς της Οlimpic Air το 2013, με 9,5 εκατ. επιβάτες εξωτερικού και σημαντική συμβολή και στον ελληνικό τουρισμό.

Σε ότι αφορά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, οι όροι της –κυρίως η τιμή άσκησης του δικαιώματος συμμετοχής- αναφέρθηκε πως θα καθοριστούν σε επόμενη φάση, ωστόσο θα υλοποιηθεί εντός του επόμενου διμήνου. Σημειώνεται πως με βάση τη συμφωνία με το ελληνικό δημόσιο, πρέπει πρώτα να πραγματοποιηθεί η εισφορά κεφαλαίων από τους μετόχους, και μετά να δοθεί η κρατική ενίσχυση των 120 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, το δημόσιο θα λάβει δικαιώματα (warrants) έως του 11,5% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας με για μελλοντική εξάσκηση σε τιμή ίση με την τιμή των μετοχών της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα