Ανακυκλώνοντας, δίνουμε μια νέα ζωή στις χάρτινες συσκευασίες

Ανακυκλώνοντας, δίνουμε μια νέα ζωή στις χάρτινες συσκευασίες

Το ταξίδι μιας χάρτινης συσκευασίας Tetra Pak από τον μπλε κάδο προς τη δημιουργία ενός νέου, ανακυκλωμένου υλικού.

Κάθε συσκευασία Tetra Pak που μπαίνει στη ζωή μας, μπορεί να έχει πολλές και διαφορετικές «ζωές» ακόμα, αν απλά την ανακυκλώσουμε. Η Tetra Pak®, κορυφαία εταιρεία λύσεων επεξεργασίας και συσκευασίας τροφίμων στον κόσμο, έχοντας ως όραμα της την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα, έχει ως προτεραιότητα της τη δημιουργία χάρτινων συσκευασιών από ανακυκλώσιμα υλικά, τα οποία μπορούν μετά από την κατάλληλη επεξεργασία να αξιοποιηθούν για κάτι καινούργιο.

Το χαρτί, το οποίο αποτελεί και το βασικό υλικό των συσκευασιών και προέρχεται από υπεύθυνα αναπτυσσόμενα δάση, συμβάλλοντας στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, μπορεί να μετατραπεί σε νέα προϊόντα χαρτιού, όπως χαρτοσακούλες, θήκες αυγών, είδη γραφικής ύλης και χαρτοκιβώτια. Από την άλλη πλευρά, οι λεπτές επιστρώσεις πλαστικού και αλουμινίου, οι οποίες είναι απαραίτητες για την προστασία του περιεχομένου των συσκευασιών, αξιοποιούνται στην παραγωγή μονωτικών υλικών με πολλές εφαρμογές στην κατασκευαστική βιομηχανία και τα έπιπλα.

Ποιο είναι, όμως, το ταξίδι που ακολουθεί μία άδεια χάρτινη συσκευασία από την κουζίνα μας, μέχρι την επεξεργασία και δημιουργία νέων, χάρτινων ειδών;

  • Η διαδικασία της ανακύκλωσης, ξεκινάει από τον καταναλωτή, ο οποίος διαχωρίζει τις ανακυκλώσιμες χάρτινες συσκευασίες από τα υπόλοιπα απορρίμματα. Φροντίζει να τις ξεπλύνει απομακρύνοντας τυχόν υπολείμματα, τις διπλώνει και στη συνέχεια τις απορρίπτει χωρίς σακούλα στους μπλε κάδους της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ).
  • Έπειτα, τα φορτηγά της ΕΕΑΑ, που έχουν παραχωρηθεί στους Δήμους της χώρας, συλλέγουν το περιεχόμενο των μπλε κάδων και το μεταφέρουν στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ).
  • Εκεί οι ανακυκλώσιμες συσκευασίες διαχωρίζονται ανάλογα με το μέγεθος, το σχήμα, το βάρος και τη σύστασή τους, σε επιμέρους κατηγορίες, όπως συμβαίνει και με τις χάρτινες συσκευασίες Tetra Pak, οι οποίες συμπιέζονται σε μεγάλα δέματα και στη συνέχεια μεταφέρονται στο εργοστάσιο LM ΕCO στην Καρδίτσα για το τελευταίο στάδιο της επεξεργασίας τους.
  • Η πρωτότυπη μονάδα ανακύκλωσης LM ECO στην Καρδίτσα, διαθέτει την κατάλληλη γραμμή παραγωγής, όπου οι συσκευασίες περνούν από ειδική επεξεργασία, διαχωρίζονται στα μέρη από τα οποία αποτελούνται, παίρνουν νέα μορφή και γίνονται καινούργια χρήσιμα προϊόντα.

Μέσω αυτής της διαδικασίας η χάρτινη συσκευασία χυμού, γάλακτος ή τροφίμων μέσω της δικής μας επιλογής και πρωτοβουλίας για ανακύκλωση, μπορεί να μετατραπεί σε μια αλυσίδα από νέα ανακυκλώσιμα είδη, αφού έχουμε φροντίσει το ταξίδι της να μην σταματήσει στον κάδο απορριμμάτων, αλλά να ξεκινήσει στον μπλε κάδο ανακύκλωσης.

Η υιοθέτηση αυτής της «πράσινης» συνήθειας, συμβάλλει μακροπρόθεσμα στην εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας, στην προστασία του περιβάλλοντος και συνεπώς στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας.

Όλα ξεκινούν από εμάς και τις επιλογές μας. Ξεκινήστε, λοιπόν, επιλέγοντας και ανακυκλώνοντας χάρτινες συσκευασίες TetraPak και κάντε κι εσείς τη σωστή επιλογή για το περιβάλλον!

Δείτε αναλυτικά τη διαδικασία ανακύκλωσης των χάρτινων συσκευασιών TetraPak:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα