Ασφαλή γραφεία εν μέσω πανδημίας πουλάνε τα ξενοδοχεία

Ασφαλή γραφεία εν μέσω πανδημίας πουλάνε τα  ξενοδοχεία
Shutterstock

Παραμένει υψηλή η ζήτηση και οι τιμές για γραφειακούς χώρους παρά την τηλεργασία.

Πολλά μεγάλα ξενοδοχεία εκχωρούν δωμάτιά τους για χώρους γραφείων λόγω και της ζήτησης που υπάρχει για απομονωμένους χώρους εργασίας από στελέχη επιχειρήσεων, που στήνουν «απομακρυσμένα» από τα βασικά γραφεία τους, τα στρατηγεία τους, όπως αναφέρθηκε στο 4ο Διεθνές Φόρουμ Φιλοξενίας του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος το Νοέμβριο.

Την ίδια στιγμή, και ενώ η τηλεργασία, η «κυκλική-εναλλάξ» προσέλευση των υπαλλήλων έχει καθιερωθεί εν τούτοις διατηρείται η υψηλή ζήτηση για γραφειακούς χώρους στην εγχώρια κτηματαγορά. Παρά την αναδιάρθρωση των τραπεζών που ήταν από τους μεγαλύτερους ενοικιαστές ακινήτων και πλέον καταφεύγουν σε ψηφιακές λύσεις (fintech), αλλά και σε συρρίκνωση του φυσικού δικτύου τους με μεγάλες εθελούσιες εξόδους εργαζομένων, η ζήτηση για γραφειακούς χώρους παραμένει υψηλή όπως καταγράφεται και από πρόσφατη μελέτη της ιστοσελίδας Spitogatos.

Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα, παρατηρήθηκαν σημαντικές αυξήσεις στις τιμές πώλησης και ενοικίασης επαγγελματικών χώρων κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Σε βασικές περιοχές της χώρας (Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Λάρισα και Πάτρα) οι ζητούμενες τιμές ενοικίασης γραφείων παρουσίασαν σημαντική αύξηση με τη σημαντικότερη μεταβολή να παρατηρείται στα νότια προάστια της Αθήνας (+9,5%) και στη Θεσσαλονίκη (+8,4%).

Επί του παρόντος, η υψηλότερη ζητούμενη μέση τιμή ενοικίασης ανά τετραγωνικό καταγράφεται στα βόρεια προάστια της Αθήνας (10,9€) και το κέντρο (10€) και η χαμηλότερη στη Λάρισα (5,5€). Ανάλογη αύξηση παρατηρείται και στις τιμές πώλησης γραφείων, με την υψηλότερη μέση τιμή ανά τετραγωνικό στα νότια προάστια της Αθήνας να κυμαίνεται στα 2.030,8€ (+6,3% σε σχέση με το 2019) και στα βόρεια προάστια της Αθήνας στα 2.007,3€ (+11,9%). Εξαίρεση αποτελεί μόνο η Λάρισα, όπου οι τιμές πώλησης γραφείων παρουσιάζουν πτώση 4,0%.

Η χαμηλότερη ζητούμενη μέση τιμή πώλησης ανά τετραγωνικό καταγράφεται στην Πάτρα στα 882,9€ (+11,1% σε σχέση με το 2019). Σε όλη την επικράτεια, οι ζητούμενες τιμές ενοικίασης γραφείων είχαν μικρή πτώση της τάξης του -1% ενώ οι ζητούμενες τιμές πώλησης σημείωσαν αύξηση κατά +6%.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα