Έντεκα ξένοι “μνηστήρες” ενδιαφέρονται για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ

Έντεκα ξένοι “μνηστήρες” ενδιαφέρονται για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ
ΔΕΔΔΗΕ Eurokinissi

Στην πρώτη φάση του διαγωνισμού κατέθεσαν το ενδιαφέρον τους έντεκα όμιλοι, ωστόσο η ΔΕΗ, η οποία ως ιδιοκτήτρια του Διαχειριστή χειρίζεται το διαγωνισμό, δεν ανακοίνωσε τα ονόματα.

Χωρίς να ανακοινώσει τα ονόματα των «μνηστήρων», η ΔΕΗ ενημέρωσε την Παρασκευή ότι οι «παίκτες» που κατέθεσαν το ενδιαφέρον τους στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ είναι έντεκα.

Ανάμεσά τους, περιλαμβάνονται στρατηγικοί επενδυτές, διαχειριστές υποδομών δικτύων άλλων χωρών, αλλά και ισχυρά διεθνή επενδυτικά funds.

Η ΔΕΗ θα εξετάσει τις υποβληθείσες Εκδηλώσεις Ενδιαφέροντος και θα προσκαλέσει τους επιλέξιμους συμμετέχοντες, σύμφωνα με τα κριτήρια που έχουν τεθεί, για τη συμμετοχή τους στη επόμενη φάση της διαδικασίας.

Η ονοματολογία των προηγούμενων ημερών ήθελε να βρίσκονται στο παιχνίδι αρκετά ισχυρά funds, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές ποιοί έδωσαν τελικά το παρών, καθώς επίσης αν υπάρχουν συμμαχίες με ευρωπαϊκούς διαχειριστές δικτύων.

Τα ονόματα των funds που έχουν μεταξύ άλλων ακουστεί, είναι του αμερικανικού KKR, του αυστραλιανού Macquarie Group, του γαλλικού Ardian και τoυ πασίγνωστου Blackrock.

Ο πωλητής, δηλαδή η ΔΕΗ, για να προσελκύσει τους ενδιαφερόμενους, έχει ισχυροποιήσει περαιτέρω τα δικαιώματα μειοψηφίας, τα οποία θα πωληθούν μαζί με το 49%.

Εχει ενημερώσει μεταξύ άλλων όσους συμμετείχαν στην διαδικασία των ερωταπαντησεων, ότι ο νέος στρατηγικός επενδυτής δεν θα συναντήσει εμπόδια στην λήψη αποφάσεων για κρίσιμα ζητήματα. Συγκεκριμένοι όροι της συμφωνίας θα του παρέχουν τη δέσμευση ότι ο βασικός μέτοχος θα είναι ευέλικτος και δεν θα αποφασίζει μόνος του σε μείζονος σημασίας ζητήματα.

Ευελιξία στις αποφάσεις είναι μια από τις λέξεις «κλειδιά» του διαγωνισμού για τον ΔΕΔΔΗΕ. Ούσα μια από τις ελάχιστες εταιρείες δικτύων στην Ευρώπη που προσφέρουν στους μετόχους τους τόσο μεγάλη απόδοση, κοντά στο 7%, ο διαχειριστής έχει μπροστά ένα πολύ δυνατό αναπτυξιακό «στόρυ». Από το εμβληματικό project της αντικατάστασης 7,5 εκατομμυρίων παλαιών ρολογιών με νέα, ύψους 800 εκατ ευρώ, μέχρι τις επενδύσεις αναβάθμισης παλαιών και δημιουργίας νέων δικτύων, σχέδια υπογειοποίησης και project οπτικών ινών.

Πρέπει να αναφερθεί ότι η ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση (RAB- regulated asset base) του ΔΕΔΔΗΕ είναι πάνω από 3 δισ ευρώ και έχει στην ευθύνη του δίκτυα διανομής μήκους 242.000 χλμ, 240 υποσταθμούς μέσης τάσης και 163 χαμηλής, αλλά και τα 5.800 άτομα προσωπικό.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα