Στο στόχαστρο των φορολογικών αρχών οι αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί

Στο στόχαστρο των φορολογικών αρχών οι αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί
Internet - Φωτό Αρχείου Charnsitr

Στα "χαρακώματα" βρίσκονται Google, Amazon, Facebook, Apple και άλλοι αμερικανοί τεχνολογικοί κολοσσοί, μετά την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να επιβάλλει φόρο 2% στα έσοδα από τις δραστηριότητές τους στη χώρα.

Νέα δεδομένα δημιουργεί η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης για φορολόγηση των αμερικανικών κολοσσών, όπως οι Google, Facebook, Amazon και Apple, που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας.

Όπως ανακοίνωσε παρουσιάζοντας το νέο προϋπολογισμό ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, το Λονδίνο θα φορολογήσει τα κέρδη των ξένων τεχνολογικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Ο φόρος θα ανέρχεται στο 2% και θα τεθεί σε ισχύ από το 2020.

Όπως ισχυρίστηκε ο κ. Χάμοντ, στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα που να ανταποκρίνεται πιο αποτελεσματικά στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της νέας ψηφιακής οικονομίας. Επισήμανε επίσης ότι δεν είναι δίκαιο οι ξένες πλατφόρμες που κερδίζουν πολλά χρήματα από τις δραστηριότητές τους στη Βρετανία, να μη φορολογούνται για αυτό.

Η Βρετανία εκτιμά ότι το νέο μέτρο θα αποφέρει περί τα 640 εκατ. δολάρια ετησίως στα κρατικά ταμεία της. Και δεν είναι η μόνη χώρα που έχει τέτοιες βλέψεις. Οι Βρετανοί σημειώνουν ότι του μέτρου εξαιρούνται οι πωλήσεις μέσω Διαδικτύου, γεγονός που σημαίνει ότι από αυτό θα εξαιρεθούν επιχειρήσεις όπως το Netflix ή η Uber.

Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερες κυβερνήσεις. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ανάλογο μέτρο έχει εισηγηθεί και η Κομισιόν για τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον προτεινόμενο φόρο να ανέρχεται στο 3%. Οι τελικές αποφάσεις ωστόσο για τη στάση των Ευρωπαίων θα ληφθούν προς τα τέλη του έτους.

Τα “παραθυράκια” στις φορολογικές νομοθεσίες ορισμένες χωρών καθιστούν εφικτή την ευελιξία των επιχειρήσεων του κλάδου, που δηλώνουν τα κέρδη τους σε χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο προτείνεται η φορολόγηση επί των εσόδων.

Σημειώνεται ότι ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προωθεί την ιδέα ενός διεθνούς φορολογικού συστήματος για τις επιχειρήσεις της ψηφιακής οικονομίας, οι προσπάθειες αυτές όμως κινούνται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς.

Οι αμερικανικοί κολοσσοί εκτιμούν ότι αυτό που επιθυμούν να πλήξουν οι Ευρωπαίοι είναι η κυριαρχία τους στην εν λόγω αγορά. Στον αντίποδα, οι Ευρωπαίοι δηλώνουν ότι πρόθεσή τους δεν είναι να πλήξουν τις ΗΠΑ αλλά τα διαφυγόντα φορολογικά έσοδα από τη δραστηριότητα επιχειρήσεων που πλουτίζουν στην ευρωπαϊκή επικράτεια. Πάντως, εκπρόσωποι των αμερικανικών κολοσσών εκτιμούν ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν τους στηρίζει επαρκώς σε αυτή την κατεύθυνση. Και δηλώνουν ότι το προτιμότερο θα είναι η υιοθέτηση ενός κοινά αποδεκτού συστήματος, στα πρότυπα της ιδέας του ΟΑΣΑ, που θα διέπει τη λειτουργία των εταιρειών της ψηφιακής οικονομίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα