HIG: Επενδυτικό ενδιαφέρον για λιμάνια, logistics, ξενοδοχεία

HIG: Επενδυτικό ενδιαφέρον για λιμάνια, logistics, ξενοδοχεία
ΟΛΘ sooc

Το πιθανό ενδιαφέρον για τον ΟΛΘ και άλλες λιμενικές υποδομές. Το σχέδιο για την ανάπτυξη των εταιρειών logistics με ακτίνα έως τη Γερμανία. Τρεις νέοι στόχοι εξαγορών ξενοδοχείων στην Κρήτη

Αύξηση αλλά και διεύρυνση του επενδυτικού του ενδιαφέροντος στην Ελλάδα εκφράζει το αμερικανικό fund της HIG Capital στοχεύοντας τόσο σε υποδομές, όπως τα λιμάνια, όσο και στη μεγέθυνση της θέσης του στον τομέα των logistics αλλά και των ξενοδοχείων.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Inventio, εταιρείας που εκπροσωπεί το fund στην Ελλάδα, κ Κων. Μπήτρο «υπάρχει ενδιαφέρον για την εξαγορά του ΟΛΘ, αν βεβαίως υπάρξει πρόθεση πώλησης του 67% από βασικό μέτοχο, τον όμιλο Σαββίδη». Σημειώνεται επίσης ότι έμμεσο ενδιαφέρον του fund έχει ήδη εκδηλωθεί και για το λιμάνι του Βόλου, όπου μέσω της Χαλυβουργίας Ελλάδος, συμμετέχει στο διαγωνισμό για την απόκτηση έως 67% του ΟΛΒ, στο πλαίσιο του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ. Παράλληλα, ο κ. Μπήτρος αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον δημιουργίας Logistics Hub στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αλλά και μεγαλύτερη διείσδυση στο διακομετακομιστικό έργο που προκύπτει από το λιμάνι του Πειραιά.

Ο ίδιος παραδέχθηκε πως η HIG εισήλθε στην ελληνική αγορά επενδύοντας ευκαιριακά σε distressed assets (σ.σ. το 2014 με την εξαγορά των δανείων της Μαίλλης), ωστόσο έχει προχωρήσει σε στρατηγικές τοποθετήσεις στους τομείς διαχείρισης ακινήτων (logistics και ξενοδοχεία), έχοντας προς ώρας πραγματοποιήσει μόνον ένα exit (στην εισηγμένη πλέον Dimand).

Στην παρούσα φάση, οι αθροιστικές επενδύσεις κεφαλαίων της HIG στην Ελλάδα αγγίζουν τα 350 εκατ.ευρώ, ενώ η αξία των ενεργητικού αγγίζει σήμερα το 1,350 δις.ευρώ, πλησιάζοντας το στόχο του 1,5 δις.ευρώ, που είχε θέσει η διοίκηση της Inventio. Στο πλαίσιο αυτό, ερωτηθείς σχετικά ο κ. Μπήτρος ανάφερε πως θεωρεί αναμενόμενη την εισροή νέων κεφαλαίων από την HIG (διαθέτει υπό διαχείριση κεφάλαια της τάξης των 52 δις.δολαρίων) προς την Ελλάδα «για τα επόμενα 2-3 χρόνια». O ίδιος ανάφερε επίσης πως εκπονείτε σχέδιο επέκτασης των δραστηριοτήτων στους τομείς των Logistics αλλά και των ξενοδοχείων. Κατά τον επικεφαλής της Inventio σήμερα ο αθροιστικός κύκλος εργασιών των εταιρειών του χαρτοφυλακίου ανέρχεται σε 420 εκατ.ευρώ (350 εκατ.ευρώ αφορούν τον τομέα logistics) ενώ εκτιμάται ότι στην 5ετία αυτός θα αγγίξει τα 600-700 ευρώ.

Σε ότι αφορά τον πρώτο κλάδο, μετά την απόκτηση πλειοψηφικής θέσης σε έξι εταιρείες του κλάδου (με τελευταία την Βεϊνόγλου), η Inventio στοχεύει αφενός στις συνέργειες και στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης λειτουργικής πλατφόρμας αποθήκευσης, μεταφοράς και διανομής αλλά και στην επέκταση των υπηρεσιών του συγκεκριμένου βραχίονα «τη Γερμανία». Ο κ. Μπήτρος μάλιστα ανάφερε ότι υπό αυτό το σχεδιασμό συζητούνται πιθανές εξαγορές ομοειδών εταιρειών σε Σερβία, Ουγγαρία και Αυστρία. Η σημαντικότερη επένδυση πάντως στην παρούσα φάση αφορά στη δημιουργία του logistics hub (με προβλήτα) στον Ασπρόπυργο, στις πρώην εγκαταστάσεις της Χαλυβουργίας Ελλάδος, επένδυση που σήμερα υπολογίζεται σε 250 εκατ.ευρώ.

Στο σκέλος των επενδύσεων στον κλάδο της φιλοξενίας, η HIG Capital έχει στην κατοχή της ήδη 9 ξενοδοχεία και το επόμενο διάστημα το ξενοδοχειακό της χαρτοφυλάκιο αναμένεται να αυξηθεί με την προσθήκη 3 επιπλέον μονάδων στην Κρήτη. Ο κ. Μπήτρος υπολόγισε πώς αφορά σε επένδυση 100 εκατ.ευρώ για την απόκτηση των ξενοδοχείων και ακόμη 100 εκατ.ευρώ για την ανακαίνιση τους. Στον κλάδο της φιλοξενίας η HIG Capital στοχεύει στα 6.000 δωμάτια στην Ελλάδα και σε 3.000 επιπλέον στην αγορά της Μεσογείου.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα