Κ. Καραγεωργίου: Πιο σημαντικό μας επίτευγμα ότι η '3αλφα' κατάφερε να είναι μέλος κάθε ελληνικής οικογένειας

Κ. Καραγεωργίου: Πιο σημαντικό μας επίτευγμα ότι η '3αλφα' κατάφερε να είναι μέλος κάθε ελληνικής οικογένειας

Ο Γενικός Διευθυντής της 3αλφα, Κώστας Καραγεωργίου, μιλάει για το στόχο της εταιρείας για αποκλειστική χρήση ελληνικών οσπρίων

Εάν υπάρχει μία εταιρεία η οποία έχει γίνει συνώνυμη με τα όσπρια στην Ελλάδα αυτή δεν είναι άλλη από την 3αλφα. Λίγο πριν από τα 50α γενέθλια της οικογενειακής επιχείρησης που έχει καταφέρει να εξάγει σε 25 χώρες, ο Γενικός Διευθυντής της 3αλφα - ΑΦΟΙ Κ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Α.Ε.Β.Ε., Κώστας Καραγεωργίου μιλάει στο NEWS 24/7 για την επιστοφή των οσπρίων στο ελληνικό τραπέζι, την αύξηση της εγχώριας παραγωγής αλλά και για το παρόν και το μέλλον της 3αλφα.

Μετά από δεκαετίες καθοδικής πορείας της εγχώριας παραγωγής και κατανάλωσης οσπρίων, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται με αντιστροφή. Που πιστεύετε ότι οφείλεται;

Για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα η ελληνική παραγωγή είχε μειωθεί σε υπερβολικό βαθμό όπως αντίστοιχα και η κατανάλωση οσπρίων. Ο τρόπος ζωής για τουλάχιστον δύο δεκαετίες καθώς και η αυξημένη προβολή του, η αστυφιλία, η προσθήκη του κρέατος στο καθημερινό διατροφολόγιο μίας οικογένειας και οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής συνετέλεσαν σημαντικά σε αυτή την μείωση. Η αντιστροφή σε αυτή την εικόνα έχει να κάνει κυρίως με την κρίση, όπου αφενός έχουμε στραφεί όλοι στις ρίζες μας για να αντλήσουμε δύναμη και αφετέρου στην δικαίωση της μεσογειακής διατροφής ως στάση ζωής. Ιδιαίτερα σημαντικό, αποτέλεσμα και αυτό της κρίσης αλλά εξίσου θετικό, είναι η επιστροφή νέων ανθρώπων στις ιδιαίτερες πατρίδες τους και η ενασχόλησή τους με την καλλιέργεια υιοθετώντας νέες παραγωγικές μεθόδους και δημιουργώντας προϊόντα ανταγωνιστικά.

Παρά την αύξηση της παραγωγής η χώρας μας συνεχίζει να εισάγει μεγάλες ποσότητες οσπρίων, που οφείλετε αυτό και πιστεύετε ότι μπορεί να αλλάξει αυτή η κατάσταση;

Ακόμα και τώρα που η ελληνική παραγωγή έχει αυξηθεί, δυστυχώς δεν έχει φτάσει σε τέτοιο μέγεθος ώστε να καλύψει τις ανάγκες των καταναλωτών. Σαφέστατα ο μακροχρόνιος στόχος μας είναι να επεξεργαζόμαστε και να συσκευάζουμε μόνο όσπρια από την ελληνική γη και αυτό αποτελεί και μία από τις προτεραιότητές της στρατηγικής μας ανάπτυξης.

Κ. Καραγεωργίου: Πιο σημαντικό μας επίτευγμα ότι η '3αλφα' κατάφερε να είναι μέλος κάθε ελληνικής οικογένειας

Τι ποσοστό των πωλήσεων σας προέρχεται από παραγόμενα στην Ελλάδα όσπρια και αν υπάρχουν σκέψεις από την 3αλφα για επέκταση στην Συμβολαιακή Γεωργία;

Το 2009, η 3αλφα ήταν από τις πρώτες εταιρείες στην αγορά των οσπρίων που οργάνωσε τους προμηθευτές της και δημιούργησε την «Ομάδα Παραγωγών 3αλφα». Σήμερα, η ομάδα μας αποτελείται από 330 παραγωγούς οι οποίοι εφαρμόζουν Πιστοποιημένες Διαδικασίες σύμφωνα με το Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην Γεωργική Παραγωγή ρυζιών και οσπρίων (AGRO 2-1, AGRO 2-2), για το οποίο έχει λάβει και τις αντίστοιχες πιστοποιήσεις από ανεξάρτητους φορείς, όπως η Hellenic Lloyd’s και η QMSCert. Το σύστημα αυτό είναι βασισμένο σε ορθές γεωργικές πρακτικές που σέβονται το περιβάλλον, προστατεύουν την υγεία του παραγωγού- καλλιεργητή και συνδράμουν στο να προσφέρουμε το τελικό προϊόν στον καταναλωτή ακόμα πιο υγιεινό και ασφαλές.

Η αγάπη μας για την Ελληνική γη και το μεράκι των Ελλήνων καλλιεργητών, μας έχει οδηγήσει σε ένα αρκετά καλό επίπεδο συνεργασίας καθώς ήδη το 2017 αγοράσαμε, επεξεργαστήκαμε και συσκευάσαμε 5.000 τόνους οσπρίων από την εγχώρια παραγωγή. Περιοχές όπως ο Έβρος, η Καβάλα, οι Σέρρες, το Κιλκίς , η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα, η Καστοριά, οι Πρέσπες, η Βοιωτία και η Κορινθία είναι μόνο μερικά σημεία της Eλληνικής επικράτειας που οι συνεργαζόμενοι με μας παραγωγοί καλλιεργούν και μας δίνουν την εξαιρετική τους πρώτη ύλη.

Ως 3αλφα είμαστε πάντα ανοιχτοί σε νέες συνεργασίες με καλλιεργητές παρέχοντας όλη μας την γνώση και την υποστήριξή μας σε όσους επιθυμούν να συμπεριληφθούν στην ομάδα μας και στηρίζοντάς τους με προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας που εδώ και αρκετά χρόνια εφαρμόζονται από την πλευρά μας.

Η 3αλφα εξάγει πλέον σε 25 χώρες. Πόσο εύκολο είναι να ανοίξει νέες αγορές όπου τα όσπρια δεν είναι στην διατροφική τους κουλτούρα;

Η τοποθέτηση ενός προϊόντος σε μια χώρα, είτε αυτή έχει είτε δεν έχει την συγκεκριμένη κατηγορία στο παραδοσιακό διατροφολόγιο της δεν είναι εύκολο εγχείρημα. Το άνοιγμα μίας νέας αγοράς είναι πάντα μία πορεία γεμάτη δουλειά, υπομονή και επιμονή. Ο δικός μας σύμμαχος σε όλη αυτή την διαδικασία είναι το έντονο ελληνικό στοιχείο, η ελληνική ομογένεια, που εκτός από την κουλτούρα της τοπικής μας κουζίνας που φέρει μαζί της στο νέο τόπο, βρίσκει στα προϊόντα της 3αλφα ένα οικείο της προϊόν από την Ελλάδα. Παράλληλα, η στρατηγική μας απόφαση να διευρύνουμε την δραστηριότητά μας σε νέες αγορές και να αυξήσουμε την παρουσία μας στις ήδη υπάρχουσες του εξωτερικού συμπίπτει με την παγκόσμια στροφή προς την μεσογειακή διατροφή, της οποίας πρεσβευτής και βασικό συστατικό είναι τα όσπρια.

Κ. Καραγεωργίου: Πιο σημαντικό μας επίτευγμα ότι η '3αλφα' κατάφερε να είναι μέλος κάθε ελληνικής οικογένειας

Το 2018 η 3αλφα συμπληρώνει 50 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά. Κοιτώντας πίσω ποιο θεωρείτε ως σημαντικότερο επίτευγμα σας ;

Ως πιο σημαντικό μας επίτευγμα θεωρούμε το ότι έχουμε καταφέρει να είμαστε μέλη της κάθε ελληνικής οικογένειας. Η 3αλφα είμαστε και εμείς μία οικογένεια 120 ατόμων με κοινό βασικό μας στόχο να προσφέρουμε προϊόντα που χαρακτηρίζονται από την ποιότητα και την διατροφική τους αξία. Από το 1968 μέχρι και σήμερα, έχουμε χτίσει μία σχέση εμπιστοσύνης με τον Έλληνα καταναλωτή και αυτός μας έχει τοποθετήσει στο τραπέζι του και στην καρδία του. Αυτή η τιμή είναι για εμάς το μεγαλύτερο μας επίτευγμα και βάσει αυτής συνεχίζουμε να επενδύουμε στην έρευνα, την ανάπτυξη και τον εμπλουτισμό του προϊοντικού μας χαρτοφυλακίου. Εδώ και 50 χρόνια, με φροντίδα και σεβασμό προς τους καταναλωτές μας, μεγαλώνουμε μαζί.

Και κοιτώντας μπροστά ποιος είναι ο νέος μεγάλος στόχος που θέτετε;

Διαχρονικός μας στόχος-άρα πάντα νέος-, είναι να κάνουμε ακόμα καλύτερα αυτό που αποδεδειγμένα ήδη κάνουμε πολύ καλά: Να επιλέγουμε, να επεξεργαζόμαστε και να συσκευάζουμε υψηλής ποιότητας όσπρια και ρύζια, σε άριστη αρμονία με το περιβάλλον, τον αγρότη, τον έμπορο και τον καταναλωτή.

SHARE:

24Media Network