Lamda Development: Πώς προχωρά η νέα “πόλη” του Ελληνικού

Lamda Development: Πώς προχωρά η νέα “πόλη” του Ελληνικού
Πανοραμικές λήψεις από την έναρξη των εργασιών στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού INTIME NEWS

Έρχονται οι αναθέσεις σε εργολάβους για τα πρώτα έργα υποδομών. Καταγραφή πρώτων εσόδων από τις προπωλήσεις κατοικιών μέσα στο 2022.

Προχωρούν οι αναθέσεις έργων, η διεξαγωγή νέων διαγωνισμών αλλά και οι προπωλήσεις κατοικιών και εμπορικών χώρων εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει θέσει η Lamda Development για την ολοκλήρωση των επενδύσεων της πρώτης 5ετίας στο ακίνητο του πρώην αεροδρομίου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής εκδήλωσης, τόνισε πως παρά τη διαταραχή της πανδημίας, τις ανατιμήσεις πρώτων υλών και τις πληθωριστικές πιέσεις, ο όμιλος ως επενδυτής προετοιμάζει τα έργα που θα αρχίσουν να εκτελούνται προς το τέλος του 2022.

Ειδικότερα έως τις 15-20 Μαρτίου αναμένεται να ανακηρυχθεί ανάδοχος για το διαγωνισμό κατασκευής του πρώτου μέρους των υποδομών στην έκταση, που περιλαμβάνει τόσο την υπογειοποίηση της παραλιακής, όσο και τα βασικά δίκτυα υποδομών, συνολικού προϋπολογισμού 250-300 εκατ.ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι για το σχετικό διαγωνισμό υπέβαλλαν προσφορές 7 εταιρείες, άλλες αυτόνομα και άλλες σε κοινοπρακτικά σχήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για προσφορές από τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, την Άβαξ, το σχήμα Archirodon – Ελλάκτωρ και το σχήμα Intrakat – Wade Adams-ο όμιλος Μυτιληναίου. Κατά τον κ. Αθανασίου μετά την ανάδειξη εργολάβου οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν στα τέλη του 2022. Μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένεται επίσης η δημοπράτηση ενός ακόμη πακέτου έργων υποδομής, ενώ ένα ακόμη τμήμα έργων αναμένεται να δημοπρατηθεί μέσα στο 2023. Ο δε αθροιστικός προϋπολογισμός για τις υποδομές ανέρχεται σε 450-500 εκατ.ευρώ.

Έως το τέλος Μαρτίου αναμένεται επίσης η πρώτη φάση του διαγωνισμού για τον Πύργο Κατοικιών με πρόσοψη στην Μαρίνα του Αγίου Κοσμά, όπου αναμένεται να επιλεγεί ο μελετητής του έργου. Σε δεύτερο χρόνο και ειδικότερα την Άνοιξη του 2023 αναμένεται η επιλογή του εργολάβου που θα αναλάβει και την κατασκευή του πολυώροφου κτιρίου.

Ο όμιλος ωστόσο προχωρά και στην προκήρυξη νέων διαγωνισμών με πρώτο εκείνον για την επιλογή κατασκευαστή για το εμπορικό κέντρο της Λεωφόρου Βουλιαγμένης συνολικού εμβαδού 185.000 τ.μ. Ο κ . Αθανασίου τοποθέτησε την προκήρυξη του μέχρι το Μάιο του 2022.

Μέσα στο 2022 ξεκινούν και τα έργα των αθλητικών εγκαταστάσεων με τον σχετικό διαγωνισμό ύψους 100 εκατ. ευρώ να ξεκινά εντός των επομένων ημερών. Πριν το Πάσχα θα ξεκινήσει η κατασκευή του πρώτου από όλα τα κτίρια του Ελληνικού που συμβολικά θα είναι το κτίριο ΑΜΕΑ

Ο κ. Αθανασίου επικαιροποίησε τα στοιχεία όσων αφορά τόσο τις προπωλήσεις όσο και τις εισπράξεις προκαταβολών, εκτιμώντας ότι μέσα στο 2022 θα καταγραφούν τα πρώτα έσοδα.

Ειδικότερα, για τις 27 βίλες, για τις οποίες ο όμιλος θα διατηρήσει το ρόλο του project manager όσον αφορά την κατασκευή τους, ανάφερε πως υπάρχουν προσύμφωνα αγοράς για το σύνολο τους, ενώ το συνολικό εκτιμώμενο έσοδο από την πώληση των οικοπέδων θα ανέλθει στα 182 εκατ.ευρώ. Ο κ. Αθανασίου εκτίμησε ότι μέσα στο 2022, θα υπογραφούν όλα τα σχετικά συμβόλαια πώλησης και η Lamda Development θα εισπράξει προκαταβολές ύψους 50% της αξίας μέσα στην τρέχουσα χρήση.

Οι προπωλήσεις για τα διαμερίσματα του Marina Tower έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, πέραν των premium μερών του Πύργου, δηλαδή των τριών τελευταίων ορόφων και των 2 penthouses. To συνολικό έσοδο από τον Πύργο Κατοικιών, υπολογίζεται σε 500 εκατ.ευρώ, ωστόσο τα οριστικά συμβόλαια θα υπογραφούν μετά την έκδοση της οικοδομικής άδειας, η οποία κατά τον κ. Αθανασίου τοποθετείται μέσα στο 2022. Έτσι, εκτιμάται ότι η Lamda θα εγγράψει φέτος προκαταβολές ύψους 20% της συνολικής αξίας, ήτοι 100 εκατ.ευρώ.

Η δεύτερη συστάδα κατοικιών (100 διαμερίσματα) που σχεδιάζει η Lamda πίσω από τη χωροθέτηση των βιλών «βγαίνει» επίσης σύντομα στην αγορά, με το συνολικό έσοδο να εκτιμάται στα 250 εκατ.ευρώ. Κατά τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου μέσα στο 2022 η Lamda θα μπορέσει να εγγράψει προκαταβολές ύψους 20%, συμβασιοποιώντας τις πωλήσεις.

Πέραν του οικιστικού σκέλους, ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε επίσης στη ζήτηση για μισθώσεις στο εμπορικό κέντρο της Λ. Βουλιαγμένης, σημειώνοντας πως η ζήτηση από εταιρείες ένδυσης (εκτός της εστίασης και της διασκέδασης) αγγίζει το 145% του capacity του Mall.

Πέραν των στρατηγικών συμφωνιών με τον όμιλο Φουρλή για την ανάπτυξη του Retail Park, με τον όμιλο ΤΕΜΕΣ για τα δύο ξενοδοχεία και την πρόσφατη συμφωνία για τον Πύργο μεικτής χρήσης με την Brook Lane o κ. Αθανασίου προανήγγειλε ότι μέσα στο προσεχές δίμηνο θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία με διεθνές ξενοδοχειακό brand που θα αναλάβει ως operator ενός εκ των εγκαταστάσεων στο παραλιακό μέτωπο. Επιπλέον εκτίμησε ότι μέσα στη χρονιά θα συναφθούν οι συμφωνίες με ξένα brands και για το δεύτερο ξενοδοχείο (με συνεπενδυτή την ΤΕΜΕΣ) αλλά και για το ξενοδοχείο που θα δημιουργηθεί στον Πύργο μεικτής χρήσης. Επανέλαβε ότι επίκεινται επίσης συμφωνίες με ξένα brands για τις εγκαταστάσεις υπηρεσιών Υγείας αλλά και για τους αθλητικούς χώρους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα