Mr Chipita: Τα σχέδια του μεγαλύτερου αγρότη στην Ελλάδα

Mr Chipita: Τα σχέδια του μεγαλύτερου αγρότη στην Ελλάδα

Κοντά σε μία ακόμη σημαντική εξαγορά βρίσκεται ο Πρόεδρος της Chipita, Σπύρος Θεοδωρόπουλος μετά από αυτή της ιστορικής αλλαντοβιομηχανίας Νίκας. Ποιο ειναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα

Όσοι είναι πάνω από 40 χρονών θυμούνται ότι παλιά στην Ελλάδα υπήρχε το μονοπώλιο των σπίρτων. Κάποια στιγμή εκεί στα μέσα της δεκαετίας του '80 καταργήθηκε και γεμίσαμε πολύχρωμα και διαφόρων μεγεθών κουτιά από εισαγόμενα σπίρτα. Υπήρχαν όμως και κάποια που έκαναν κάτι παραπάνω, αυτά που είχε εισαγάγει ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος (σ.σ. μετέπειτα ισχυρός άνδρας της Chipita) μπορούσες να τα ανάψεις τρίβοντας όχι μόνο πάνω στο σπιρτόκουτο αλλά σε οποιαδήποτε επιφάνεια.

Τα ιταλικά σπίρτα Saffa παρέμειναν στην ελληνική αγορά για οκτώ μήνες καθώς το τότε υπουργείο Εμπορείου εξέδωσε μία φωτογραφική διάταξη που απαγόρευε την κυκλοφορία τους. Οι  οκτώ μήνες ήταν όμως αρκετό διάστημα ώστε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος να συγκεντρώσει ένα ικανοποιητικό κεφάλαιο και να βάλει μπροστά το επόμενο επιχειρηματικό του σχέδιο. Να κάνει το κρουασάν καθημερινό σνακ για εκατομμύρια νέους σε όλο τον κόσμο.

Ο ίδιος γνώριζε αρκετά καλά την βιομηχανία τροφίμων. Γιος του συνιδρυτή της εταιρείας γαλακτοκομικών προϊόντων ΡΕΚΟΡ, ήρθε σε ρήξη με τους θείους του όταν ήταν 23 χρονών και συνέχισε ως Γενικός Διευθυντής σε μία εταιρεία εισαγωγής ζαχαρωδών.

Mr Chipita: Τα σχέδια του μεγαλύτερου αγρότη στην Ελλάδα

Την πρόταση για τα κρουασάν την έκανε σχεδόν σε όλες τις τότε μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων της χώρας και παντού "έτρωγε πόρτα". Η πόρτα που χτύπησε και τελικά άνοιξε ήταν η 13η και ήταν αυτή του Κωνσταντίνου Καψάσκη της πάλαι ποτέ Τράπεζας Εργασίας και του επενδυτικού ομίλου Eurohellenics. H Chipita πήρε την μορφή που την ξέρουμε σήμερα - είχε δημιουργηθεί από το 1973 - και πλέον είναι η μεγαλύτερη πολυεθνική με έδρα την Ελλάδα με 18 εργοστάσια σε 10 διαφορετικές χώρες και τα προϊόντα της να φθάνουν σε πάνω σε από 1 δισ. καταναλωτές σε 67 χώρες. Επόμενο μεγάλο βήμα η Ινδία όπου ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος περνάει το 1/3 της ζωής του αυτή την περίοδο ώστε να καταλάβει καλύτερα την αχανή αγορά.

Δεν έμεινε όμως στην Chipita. To 2011, όταν η κρίση είχε δείξει για τα καλά τα δόντια της στην χώρα μας αποφασίζει να πρωτοστατήσει σε μία σημαντική επένδυση στον πρωτογενή τομέα. Είναι σε ελάχιστους γνωστό ότι η Ελλάδα έχει μία από τις υψηλότερες κατά κεφαλήν καταναλώσεις σε ντομάτα. Όπως και ότι από τους 750.000 τόνους που καταναλώνουμε τους 250.000 τους εισάγουμε από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Ισπανία.

Θέλοντας να σταματήσει αυτή την οικονομική αιμορραγία στην εισαγωγή ντομάτας παίρνει την απόφαση να επενδύσει στην υδροπονική καλλιέργεια δημιουργώντας μαζί με συνεταίρους τα τεράστια θερμοκήπια της Wonderplant στην Δράμα. Με στόχο να καλύψει το 1/3 των εισαγωγών ντομάτας γίνεται άθελα του και ο μεγαλύτερος αγρότης της χώρας.

Mr Chipita: Τα σχέδια του μεγαλύτερου αγρότη στην Ελλάδα

Στην πορεία έκανε ένα νέο μεγάλο άνοιγμα σε ένα διαφορετικό τομέα. Εξαγόρασε την απαξιωμένη αλλά ιστορική και αναγνωρισμένη αλλαντοβιομηχανία ΝΙΚΑΣ. Στην Γενική Συνέλευση της χθες όπου για πρώτη φορά βρέθηκε στο βήμα της ο βασικός μέτοχος έδειξε ότι θέλει να πρωταγωνιστήσει και στον συγκεκριμένο τομέα. Πρώτος στόχος που δείχνει να επιτυγχάνεται είναι η άνοδος των μεριδίων της ΝΙΚΑΣ. Ήδη στο πρώτο πεντάμηνο του 2017 το μερίδιο της αυξήθηκε σε 17% σε όγκο και σε 15,3% σε αξία από 11,8% που ήταν το 2016.

Όπως ανέφερε ο ίδιος ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος από τον βήμα της Γενικής Συνέλευση της Νϊκας βρίσκεται κοντά στην εξαγορά της ηπειρωτικής αλλαντοβιομηχανίας ΒΙΚΗ του τέταρτου επώνυμου παίκτη της αγοράς πίσω από Creta Farms, Υφαντή και Νϊκα με μερίδιο που φθάνει στο 6%. Σύμφωνα με πληροφορίες του news247.gr είχαν προηγηθεί επαφές στο στρατηγείο της Λαμίας, εκεί που βρίσκεται το εργοστάσιο της Chipita, επαφές και με ποιους ισχυρούς παίκτες στην αγορά των αλλαντικών οι οποίες φέρεται να μην είχαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Όπως και να έχει μετά την αγορά των κρουασάν και της υδροπονικής καλλιέργειας ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος μόλις έδειξε τις προθέσεις του να πρωταγωνιστήσει και στην αγορά των αλλαντικών.

Φωτογραφία: Fortunegreece.com

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Η Σαλονικιά που έχτισε μία αυτοκρατορία από το σαλόνι του σπιτιού της

SHARE:

24Media Network