Ολοκληρώνεται η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της Μυτιληναίος

Ολοκληρώνεται η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της Μυτιληναίος
Μονάδα ηλεκτροπαραγωγής (φωτογραφία αρχείου) Shutterstock

Η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της Μυτιληναίος θα καλύπτει το 10% των ημερήσιων αναγκών ηλεκτροδότησης της χώρας. Η κατασκευή προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και αναμένεται να λειτουργήσει στα τέλη του έτους.

Στο τέλος του έτους θα λειτουργήσει η νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο από τη Μυτιληναίος, στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας. Μάλιστα όταν λειτουργήσει θα καλύπτει το 10% των ημερήσιων αναγκών ηλεκτροδότησης της χώρας. Για τον μεγάλο ελληνικό όμιλο, το Σάββατο 17 Απριλίου αποτέλεσε ένα σημαντικό ορόσημο μιας και παρελήφθη η τουρμπίνα του εργοστασίου με υπογραφή της General Electric που φέρει το συμβολικό νούμερο «100», καθότι είναι η 100η του κορυφαίου τύπου Η class που παραγγέλθηκε από την αμερικανική εταιρεία.

Το εργοτάξιο επισκέφθηκε ο υπουργός ΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos Ευάγγελος Μυτιληναίος. Την κατασκευή της νέας μονάδας έχει αναλάβει το κατασκευαστικό σκέλος του ομίλου (πρώην ΜΕΤΚΑ).

Ο νέος σταθμός συνδυασμένου κύκλου (με καύσιμο το φυσικό αέριο) είναι εξοπλισμένος με τον αεριοστρόβιλο κλάσης 9H.08 της General Electric που θεωρείται κορυφαίος ως προς τη συμβολή του για τη μείωση των εκπομπών και την αποδοτικότητα (σχέση κατανάλωσης καυσίμου ανά παραγόμενη μεγαβατώρα).

Όπως ειπώθηκε από τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, “η κατασκευή ενός τόσο φιλόδοξου έργου, που θα συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη της ενεργειακής ασφάλειας και σταθερότητας της Ελλάδας, ώστε να καταστεί η MYTILINEOS σημείο αναφοράς για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια στην Ελλάδα” και πως η κατασκευή προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και εκτιμήθηκε ότι η μονάδα θα λειτουργήσει στα τέλη του έτους.

“Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι, καθώς βρισκόμαστε πλέον κοντά στην ολοκλήρωση μιας σημαντικής επένδυσης για τη δημιουργία ενός από τους πιο αποδοτικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου με χρήση φυσικού αερίου στην Ευρώπη” τόνισε ο επικεφαλής του ομίλου και μάλιστα είπε πω “πολλοί λίγοι περίμεναν ότι λόγω πανδημίας το εργοστάσιο αυτό θα τελείωνε στην ώρα τους”.

Τον εργοταξιακό χώρο επισκέφθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο οποίος στην δήλωση του σημείωσε πως πρόκειται για ένα έργο, για ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, το μεγαλύτερο στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο, το πιο αποδοτικό και ίσως το πιο τεχνολογικά εξελιγμένο στην Ευρώπη σήμερα.

Ο υπουργός εξήρε τις επενδυτικές πρωτοβουλίες της Μυτιληναίος και αναφερόμενος στον κ.Μυτιληναίο μίλησε για ένα επιχειρηματία που τολμά, αναλαμβάνει τον επενδυτικό κίνδυνο και επενδύει τεράστια ποσά στον τόπο μας, με αυτόν τον τρόπο να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρα μας. “Με αυτό τον τρόπο συμβάλλουν συνολικά και στην κοινωνική συνοχή αλλά και παράγουν τεχνογνωσία που στη συνέχεια εξάγουν και ανταγωνίζονται ως ίσο προς ίσο, τους γιγαντιαίους ανταγωνιστές μας στο εξωτερικό” είπε ο κ.Σκρέκας και ολοκλήρωσε λέγοντας πως εμείς οφείλουμε ως πολιτεία να στηρίξουμε – τέτοιους επιχειρηματίες, τέτοιες επενδυτικές προσπάθειες – που συνεχίζουν να μας κάνουν περήφανους”.

Ο κ.Μυτιληναίος επίσης αποκάλυψε πως “αυτή τη στιγμή που μιλάμε χτίζουμε ηλιακά πάρκα σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου, με χιλιάδες MW. Όσον αφορά στην Ελλάδα μέχρι τώρα είχαμε δώσει το βάρος στα αιολικά. Φτάνουμε τα 300 MW, ενώ έχουμε άλλα 100 MW να ξεκινήσουμε. Έχω όμως να σας ανακοινώσω την 1η Ιουνίου μπαίνει η πρώτη μπουλντόζα για να ξεκινήσει τα solar parks του πακέτου της Εγνατίας το οποίο αγοράσαμε τον Φεβρουάριο. Είναι περίπου 1500 MW, το οποίο σταδιακά θα έχουμε ολοκληρώσει μέχρι το 2023. Έχουμε πολλά σχέδια. Όπως βλέπετε ο συνδυασμός θερμικών, ανανεώσιμων πηγών, φυσικού αερίου και λιανικής αρχίζει και δημιουργεί το πρώτο utility στην Ελλάδα, το μοναδικό στο είδος που γνώρισαν οι Έλληνες τα τελευταία 70 χρόνια”.

Βήμα-βήμα προς την απολιγνιτοποίηση

Με τη νέα μονάδα φυσικού αερίου γίνεται ένα μεγάλο βήμα στην προσπάθεια απολιγνιτοποίησης της Ελλάδας. Όπως ανέφερε ο κ.Σκρέκας αυτή η μονάδα θα καλύψει σχεδόν το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία προερχόταν από λιγνιτικά εργοστάσια.

Όταν θα λειτουργήσει, θα αποδίδει 826MW στο δίκτυο, καθιστώντας το, το πιο ισχυρό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα και έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη.

Το φυσικό αέριο κατά την καύση του εκπέμπει λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου από τα υπόλοιπα συμβατικά καύσιμα, ενώ ένας σταθμός CCGT υπολογίζεται ότι εκπέμπει κάτω από το ένα τέταρτο των εκπομπών μιας θερμικής λιγνιτικής μονάδας.

Το Ενεργειακό Κέντρο Αγίου Νικολάου, όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, μεταβάλλεται σε νέο εθνικό ενεργειακό κέντρο. Με την λειτουργίας της νέας μονάδα συνολικά θα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια άνω του 1,7GW. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως θα καλύπτει περίπου το 20% των ημερήσιων αναγκών της χώρας. Αυτό το ποσοστό δεν συμπεριλαμβάνει τις ΑΠΕ και τη μονάδα στην Κόρινθο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα