Όμιλος Μυτιληναίος: Εκτόξευση τζίρου και κερδών στο α’ τρίμηνο

Όμιλος Μυτιληναίος: Εκτόξευση τζίρου και κερδών στο α’ τρίμηνο
istock

Άλμα 80% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου Mytilineos για το α΄τρίμηνο του 2022, στα 67 εκατ. ευρώ, έναντι 37 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021.

Ισχυρή αύξηση στα μεγέθη του πρώτου τριμήνου εμφάνισε ο όμιλος Mytilineos (Μυτιληναίος), με τον τζίρο να αυξάνεται κατά 99% και τα καθαρά κέρδη μετά φόρων κατά 80%.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 1,042 δισ. ευρώ έναντι 524 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο του 2021. Τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν στα 130 εκατ. ευρώ έναντι 81 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, επωφελούμενα τόσο από τις σταθερά ισχυρές επιδόσεις του Τομέα Μεταλλουργίας και του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου όσο και τη σημαντικά βελτιωμένη επίδοση του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας. Τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, ανήλθαν σε 67 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 80% σε σύγκριση με τα 37 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2021.

Ο Τομέας της Μεταλλουργίας παρουσιάζεται σημαντικά ενισχυμένος τόσο από το ανταγωνιστικό επίπεδο του κόστους παραγωγής όσο και από τις υψηλότερες τιμές LME καθώς και τα ιδιαίτερα υψηλά premia, που πλέον για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, έχουν παγιωθεί σε επίπεδα ρεκόρ. Ο Τομέας της Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου ευνοείται σταθερά από το γεγονός πως η Mytilineos λειτουργεί τον πιο αποτελεσματικό στόλο θερμικών μονάδων στην Ελλάδα, ο οποίος αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά με την ένταξη της νέας μονάδας (826MW) τους επόμενους μήνες.

Όπως σημειώνεται, τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου του 2022 επιβεβαιώνουν ήδη τις προβλέψεις της Διοίκησης στη Γενική Συνέλευση του Ιουνίου του 2021 αναφορικά με τον στόχο για τα αποτελέσματα του 2022 σε σχέση με αυτά του 2020. Στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Ιουνίου του 2022, η εν λόγω πρόβλεψη θα επικαιροποιηθεί αφού ληφθεί υπόψιν η ωρίμανση των επενδύσεων σε όλους τους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας (Business Units).

Μοχλό ανάπτυξης για τη Mytilineos συνιστά μία σειρά σημαντικών επενδύσεων που είτε έχουν ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου του 2022 και αναμένεται να αποδώσουν μέσα στη χρονιά, είτε είναι σε πλήρη εξέλιξη. Σημαντικότερες εξ αυτών είναι η αύξηση παραγωγής Αλουμινίου, στους 250.000 τόνους (Project NEW ERA 250), η ολοκλήρωση της κατασκευής της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής 826MW, η οποία έχει εισέλθει σε φάση δοκιμαστικής λειτουργίας και αναμένεται να εκκινήσει την εμπορική της λειτουργία σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί στο Γ’ τρίμηνο του 2022, καθώς και η ανάπτυξη νέων μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), συνολικής ισχύος πάνω από 3GW στην Ελλάδα και το εξωτερικό, που θα καταστήσουν τη Mytilineos πρωτοπόρο έναντι των παγκόσμιων προκλήσεων που θέτει η κλιματική αλλαγή και η επείγουσα ανάγκη για ομαλή ενεργειακή μετάβαση.

Παρά τις συνθήκες αυτές, ο υψηλός βαθμός απόδοσης και ευελιξίας των μονάδων της Mytilineos, ως αποτέλεσμα των σημαντικών επενδύσεων που έχουν προηγηθεί, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα της εταιρείας λόγω μεγέθους χαρτοφυλακίου για προμήθεια φυσικού αερίου σε ανταγωνιστικές τιμές, αναδεικνύονται ως σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι του ανταγωνισμού και οδηγούν τη συνολική παραγωγή των μονάδων στις 1,37 TWh, αυξημένη κατά 27% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Η παραγωγή αυτή αντιπροσωπεύει το 10,0% της συνολικής ζήτησης στο διασυνδεδεμένο σύστημα, ενώ η συνολική παραγωγή, τόσο από τις θερμικές μονάδες όσο και από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της Εταιρείας ανήλθε σε 1,53 TWh, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 11,1% της συνολικής ζήτησης.

Αναφορικά με το μίγμα παραγωγής, το φυσικό αέριο και οι ΑΠΕ κάλυψαν αθροιστικά άνω του 70% των ενεργειακών αναγκών της χώρας, στηρίζοντας τους εθνικούς στόχους για μετάβαση σε ένα πιο πράσινο ενεργειακό μίγμα. Παρά την αυξημένη ζήτηση και τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου, η συμμετοχή του λιγνίτη στο A’ τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο περσυνό μειώθηκε στο 12% από 14% το 2021.

Αναφορικά με την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, η Protergia ενδυναμώνει σταθερά την παρουσία της στη λιανική, διευρύνοντας την πελατειακή της βάση η οποία στο Α’ τρίμηνο του 2022 έφτασε τους 338.000 πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, με το μερίδιο αγοράς της να ανέρχεται σε ~7%.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα