Πέθανε ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος

Πέθανε ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος
Ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος eurokinissi

Απεβίωσε ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος, πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ μετά από μάχη με τον καρκίνο.

Έφυγε από τη ζωή μετά από μάχη με τον καρκίνο ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος, ένας μεγάλος της ελληνικής βιομηχανίας και πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ.

Ο κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος σπούδασε Μηχανικός Μεταλλείων στο Πανεπιστήμιο Montanuniversitaet Leoben της Αυστρίας και στο Πανεπιστήμιο του Newcastle-upon-Tyne στην Αγγλία. Είχε πτυχίο MBA στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Διοίκησης Επιχειρήσεων (INSEAD) στο Fontainebleau της Γαλλίας. Πρόεδρος της IMERYS ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ ΕΛΛΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ, μέλος του Δ.Σ. του ΙΟΒΕ και της Lamda Development A.E. Μέλος του ΔΣ της IMERYS Group και της ASK Chemicals GmbH.

Είχε διατελέσει πρόεδρος του ΣΕΒ-Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (2000-2006), αντιπρόεδρος της Business Europe (UNICE) και των Ελληνικών Χρηματιστηρίων Α.Ε., πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (2006- 2009), μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Τραπέζης της Ελλάδος (2002-2011) και αντιπρόεδρος του ΙΟΒΕ (2011 – 2015).

ΣΕΒ: Αφήνει σπουδαία παρακαταθήκη

Με ανείπωτη θλίψη ο ΣΕΒ αποχαιρετά σήμερα τον Οδυσσέα Κυριακόπουλο, τον πρώην πρόεδρό του, που έφυγε πολύ νωρίς αφήνοντας πίσω ένα δυσαναπλήρωτο κενό, αλλά και μια σπουδαία παρακαταθήκη στην επιχειρηματική, οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου μας. Άξιος συνεχιστής μιας μεγάλης οικογενειακής επιχειρηματικής παράδοσης, ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος συνδύασε με επιτυχία την επιχειρηματική ανάπτυξη με την κοινωνική ευθύνη. Πρωτοπόρος και οραματιστής, με ευρεία μόρφωση και βαθιά γνώση των αρχών του μάνατζμεντ και της σύγχρονης διοίκησης, αντιλαμβανόταν τις εκσυγχρονιστικές ροπές του καιρού του φροντίζοντας να της μεταλαμπαδεύει στην ευρύτερη κοινότητα, επιχειρηματική και κοινωνική.  Μέσα από τις γραμμές του ΣΕΒ, του οποίου διετέλεσε πρόεδρος την περίοδο 2000-2006, μπόλιασε το επιχειρηματικό κίνημα με ιδέες και με νέους θεσμούς, με διάρκεια στο χρόνο. Θεωρούσε την ανταγωνιστικότητα αναγκαία προϋπόθεση για την ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία και στο πλαίσιο αυτό εργάστηκε για την ενίσχυση της διεθνοποίησης και της εξωστρέφειας, και την προώθηση της καινοτομίας παντού. Εκτιμούσε ως αναγκαία για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη τη διασύνδεση της εκπαίδευσης και κατάρτισης με την κόσμο των επιχειρήσεων, για αυτό και ενίσχυσε με συνέπεια  νέους εκπαιδευτικούς θεσμούς, όπως το ALBA. Πίστευε στους νέους και στήριξε τη νέα γενιά, ιδρύοντας το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων (νυν Junior Achievement). Υπήρξε υπέρμαχος του κοινωνικού διαλόγου, και πίστευε ότι μπορούμε να προωθούμε συναινετικές λύσεις στα κρίσιμα προβλήματα της κοινωνίας μας, με καλά τεκμηριωμένες προτάσεις και λύσεις. Η συλλογική δράση και προσφορά του αναγνωρίστηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όταν εξελέγη αντιπρόεδρος της BusinessΕurope (πρώην UNICE) με ευθύνη τις ευρωμεσογειακές υποθέσεις. Mε την Χάρτα Δικαιωμάτων και Υποχρεώσεων των Επιχειρήσεων που καθιέρωσε επί της θητείας του, διατράνωσε την πίστη του στην αυτοδέσμευση της επιχειρηματικότητας απέναντι στην πολιτεία και στις ανάγκες της κοινωνίας. Υπήρξε σταθερός υποστηρικτής της ευρωπαϊκής ιδέας, ενώ με τη δράση του επιβεβαίωσε την πεποίθησή του ότι ο ΣΕΒ οφείλει να εκπροσωπεί τα πιο δημιουργικά, ανήσυχα και δυναμικά στρώματα της κοινωνίας μας.

Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος του ΔΣ ΣΕΒ, σε δήλωσή του, τονίζει: «Ο Οδυσσέας ήταν κοσμοπολίτης, συνειδητοποιημένος Ευρωπαίος και υπερήφανος Έλληνας είχε την αίσθηση του χρέους και της προσφοράς στην επιχειρηματικότητα και στα κοινά, με αιχμή την παιδεία και τον πολιτισμό. Υπηρέτησε με ανιδιοτέλεια και αίσθηση καθήκοντος τον Σύνδεσμό μας και λάμπρυνε με την παρουσία και τη δράση του την επιχειρηματική μας κοινότητα. Για πολλούς από εμάς, και για εμένα προσωπικά, ήταν μέντορας, γενναιόδωρος φίλος, ειλικρινής συμπαραστάτης. Ξεχώριζε για την ανθρωπιά του και για την πληθωρική και μεταδοτική θετικότητα του».

Ο Ευθύμιος Ο. Βιδάλης, Πρόεδρος της ΕΕ του ΣΕΒ, επισημαίνει: «Είχα το μεγάλο προνόμιο να γνωριστούμε πολύ νωρίς με τον Οδυσσέα Κυριακόπουλο και να αναπτύξουμε μια πολύτιμη φιλία. Ο Οδυσσέας και η οικογένειά του με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους να ηγηθώ τη διεύθυνση του κορυφαίου βιομηχανικού ομίλου τους, ως ο πρώτος Διευθύνων Σύμβουλος που δεν ήταν μέλος της οικογένειάς τους, και αξιοποιώντας τις γερές υποδομές και το ταλαντούχο ανθρώπινο κεφάλαιο αναπτύξαμε την εταιρία παγκοσμίως. Επίσης, με βοήθησε να ενταχθώ και να συνεισφέρω στην ελληνική επιχειρηματική σκηνή υπηρετώντας, μεταξύ των άλλων, τις γραμμές του ΣΜΕ και ακολούθως του ΣΕΒ. Η πρακτική της βιώσιμης ανάπτυξης στην οποία πίστευε βαθιά απετέλεσε την έμπνευση για τη δημιουργία του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Για μένα, ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος σφράγισε με τη δράση του μια ολόκληρη εποχή και υπήρξε παράδειγμα για όλους μας».

Η Διοίκηση, η Υπηρεσία και τα μέλη του ΣΕΒ εκφράζουν τα πιο ειλικρινή συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του Οδυσσέα Κυριακόπουλου.

Συλλυπητήριο μήνυμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Η Διοίκηση και το προσωπικό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής εκφράζουν τη βαθιά θλίψη τους για τον θάνατο του Οδυσσέα Κυριακόπουλου, πρώην Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΣ.

Ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από το 2006 έως και το 2009, ενώ υπήρξε διαχρονικά αρωγός και υποστηρικτής του έργου της.

Ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος σπούδασε Μηχανικός Μεταλλείων στο Πανεπιστήμιο Montanuniversität Leoben της Αυστρίας και στο Πανεπιστήμιο του Νιούκασλ στην Αγγλία, ενώ έλαβε πτυχίο MBA στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Διοίκησης Επιχειρήσεων (INSEAD) στο Φονταινεμπλώ της Γαλλίας. Διετέλεσε πρόεδρος της IMERYS Βιομηχανικά Ορυκτά Ελλάς Ανώνυμη Εταιρία, μέλος του Δ.Σ. του ΙΟΒΕ και της Lamda Development A.E., καθώς επίσης μέλος του Δ.Σ. της IMERYS Group και της ASK Chemicals GmbH. Επιπλέον είχε διατελέσει πρόεδρος του ΣΕΒ – Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (2000-2006), αντιπρόεδρος της Business Europe (UNICE) και των Ελληνικών Χρηματιστηρίων Α.Ε., μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Τραπέζης της Ελλάδος (2002-2011) και αντιπρόεδρος του ΙΟΒΕ (2011-2014).

H Πρόεδρος Βένια Παπαθανασοπούλου, το Διοικητικό Συμβούλιο και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργος Κουμεντάκης, με ειλικρινή σεβασμό στο έργο και στη μνήμη του εκλιπόντος, εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια προς την οικογένεια του Οδυσσέα Κυριακόπουλου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα