Pyletech Shipyards: Ενδιαφέρον και πάλι για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά – Καρφιά για την “επενδυτική” ατζέντα της κυβέρνησης

Pyletech Shipyards: Ενδιαφέρον και πάλι για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά – Καρφιά για την “επενδυτική” ατζέντα της κυβέρνησης
Shutterstock

Η Pyletech Shipyards θα λάβει μέρος στο διαγωνισμό της ΕΝΑΕ όπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση της εταιρίας  συμφερόντων Θεόφιλου Πριόβολου. «Είναι προφανές ότι αν επαναληφθούν τέτοιες μεθοδεύσεις, η χώρα μας θα εκτεθεί διεθνώς και θα πληγεί ανεπανόρθωτα η αξιοπιστία οποιασδήποτε προσπάθειας προσέλκυσης ξένων επενδυτών» αναφέρει σχετικά.

Το ενδιαφέρον της καταθέτει και πάλι για το διαγωνισμό για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά η Pyletech Shipyards ασκώντας, με μακροσκελή ανακοίνωσή της,  παράλληλα δριμεία κριτική για τον όλο χειρισμό της υπόθεσης σημειώνοντας ότι οι καθυστερήσεις και τα όσα έχουν συμβεί επιφέρουν αναίτια βάρη στον Έλληνα φορολογούμενο. Παράλληλα σημειώνει και πάλι ότι το τίμημα όπως έχει καθοριστεί είναι υψηλό σε σχέση με τα «βάρη» που έχει το ναυπηγείο.

Παράλληλα η Pyletech Shipyards επαναλαμβάνει ότι είναι η πρότασή της μπορεί να δώσει και πάλι πνοή στα ναυπηγεία.

Η ανακοίνωση:

«Mετά από αναίτια καθυστέρηση πέντε και πλέον μηνών προκηρύχθηκε, επιτέλους, ο δεύτερος διαγωνισμός της ΕΝΑΕ (πρώην ναυπηγείο Σκαραμαγκά). Κατά το διάστημα αυτό, συνεχίστηκε η σπατάλη των χρημάτων των φορολογουμένων:

1. σε πρόστιμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, 7,2 εκατ. ευρώ για κάθε εξάμηνο μη συμμόρφωσης, τα οποία αθροίζονται στα 110 εκατ. ευρώ, που έχουν καταλογιστεί από το 2012 μέχρι τώρα

2. σε επιδοτήσεις 20 εκατ. ευρώ το εξάμηνο από το Πολεμικό Ναυτικό,  για να κρατηθεί το ναυπηγείο ανοιχτό

3. σε αμοιβές του ειδικού διαχειριστή

Το συγκεκριμένο ναυπηγείο έχει κοστίσει συνολικά στον ελληνικό λαό πάνω από 900 εκατ. ευρώ!

Παραμένουν απλήρωτα τα 9 εκατ. ευρώ για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων

Ο ειδικός διαχειριστής της ΕΝΑΕ άφησε και πάλι απλήρωτα 9 εκατ. ευρώ (τακτοποίηση αυθαιρέτων) και 1 εκατ. ευρώ (άδεια πυρόσβεσης), τα οποία και θα βαρύνουν τον μελλοντικό αγοραστή. Αν ο επενδυτής δεν τα πληρώσει άμεσα, δεν θα μπορεί να λειτουργήσει το ναυπηγείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο αθάνατο ελληνικό κράτος το ναυπηγείο λειτουργούσε -επί δεκαετίες- χωρίς να διαθέτει τις απαραίτητες οικοδομικές άδειες. Με βάση τα παραπάνω, είναι σαφές ότι στον πρώτο διαγωνισμό, στην πραγματικότητα προσφέραμε 25 εκατ. ευρώ (15,1 εκατ. ευρώ το τίμημα συν 10 εκατ. ευρώ τα πρόστιμα).

Η Pyletech Shipyards είναι ο μόνος σοβαρός ενδιαφερόμενος

Παρά την επίμονη διασπορά φημών από συγκεκριμένα κέντρα συμφερόντων για δεκάδες δήθεν ενδιαφερομένους, κανείς δεν έχει εμφανιστεί μέχρι σήμερα, εκτός από την Pyletech Shipyards. Ελπίζουμε ότι ο ειδικός διαχειριστής θα έχει διδαχθεί από το διασυρμό, που υπέστη την προηγούμενη φορά, όπου παράτεινε την προθεσμία του διαγωνισμού για να «προλάβουν» οι υποτιθέμενοι επενδυτές και δεν εμφανίστηκε κανείς.

Η Pyletech Shipyards θα λάβει μέρος στο διαγωνισμό της ΕΝΑΕ. Είναι προφανές ότι αν επαναληφθούν τέτοιες μεθοδεύσεις, η χώρα μας θα εκτεθεί διεθνώς και θα πληγεί ανεπανόρθωτα η αξιοπιστία οποιασδήποτε προσπάθειας προσέλκυσης ξένων επενδυτών.

Το όραμα του Ομίλου North Star και της Pyletech Shipyards είναι να δημιουργήσουν στον Σκαραμαγκά ένα διεθνώς ανταγωνιστικό, δυναμικό και κερδοφόρο ελληνικό ναυπηγείο και τεχνολογικό κέντρο, το οποίο θα εξυπηρετεί τις απαιτήσεις συντήρησης και κατασκευής εμπορικών και πολεμικών σκαφών, θα παράγει εξαγώγιμα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εθνικής άμυνας της Ελλάδας.

“Εξετάζουμε τη συμμετοχή μας στον διαγωνισμό της ΕΤΑΔ”

Με παρόμοια αναίτια καθυστέρηση προκηρύχτηκε και πάλι ο διαγωνισμός της ΕΤΑΔ. Στο διάστημα που πέρασε, το στρατόπεδο των προσφύγων παρέμεινε αμετάβλητο καταλαμβάνοντας μέγα μέρος του οικοπέδου. Επίσης, οι διαχειριστές, ορίζουν ξανά τιμή εκκίνησης, μην έχοντας διδαχτεί τίποτε από την άδοξη κατάληξη του πρώτου διαγωνισμού, όπου δεν συμμετείχε κανένας. Αρνούνται τη θεμελιώδη αλήθεια ότι την αξία οποιουδήποτε προς πώληση αγαθού, την καθορίζει η τιμή που προσφέρουν οι αγοραστές και όχι οι επιθυμίες των πωλητών.

Η εμμονή στις πρακτικές του παρελθόντος και η καλλιέργεια υπερβολικών προσδοκιών, οδηγούν μόνο σε επιβλαβείς και δαπανηρές – για τη χώρα και την οικονομία- καθυστερήσεις των παραγωγικών επενδύσεων.

Το μεγάλο επενδυτικό σχέδιο της Pyletech Shipyards

Η Pyletech Shipyards είναι ελληνική εταιρεία, αμιγώς ελληνικών συμφερόντων και διαθέτει τη χρηματοοικονομική επάρκεια για να προχωρήσει άμεσα στις επενδύσεις της. Είμαστε εδώ με ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο που θα δημιουργήσει χιλιάδες σίγουρες θέσεις εργασίας και θα ξαναζωντανέψει τα ναυπηγεία και ολόκληρη την περιοχή. Επιπλέον,  θα δημιουργήσει συνέργειες και θα δώσει δουλειά και σε πλήθος μικρότερων ναυπηγοεπισκευαστικών μονάδων στην ευρύτερη περιοχή.

Η συνολική μας επένδυση θα ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει περισσότερες από 1.600 άμεσες και 6.000 έμμεσες θέσεις εργασίας. Θα έχει σημαντική πολλαπλασιαστική αξία στην απασχόληση, στα δημόσια έσοδα, στο ΑΕΠ και στην εθνική και τοπική οικονομία.

Είναι σαφές ότι όσο πιο γρήγορα ξεκινήσουν οι επενδύσεις, τόσο περισσότερες νέες δουλειές θα δημιουργούνται και τόσο πιο γρήγορα θα υπάρξουν αποτελέσματα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα