Σούπερ μάρκετ: Τι αλλάζει από σήμερα – Κλειστοί διάδρομοι και “απαγορευμένα” προϊόντα

Σούπερ μάρκετ: Τι αλλάζει από σήμερα – Κλειστοί διάδρομοι και “απαγορευμένα” προϊόντα

Με απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης θα απαγορευτεί η πώληση μίας σειράς προϊόντων από τα σούπερ μάρκετ. Τι θα ισχύει από 11/11.

Σε μπακάλικα “μεταμορφώνονται” τα σούπερ μάρκετ από σήμερα Τετάρτη 11/11 και μέχρι το τέλος του lockdown. Ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας το πρωί της Τρίτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ γνωστοποίησε ότι έχει υπογράψει σχετική απόφαση που απαγορεύει την πώληση μίας σειράς προϊόντων από τα σούπερ μάρκετ. Η απόφαση η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ εντός της ημέρας θα έχει εφαρμογή από την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη το Σαββατοκύριακο συζήτησαν με τον πρωθυπουργό το σχετικό αίτημα της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας. Οι έμποροι είχαν αιτηθεί να μην επιτραπεί στη διάρκεια του lockdown στα σουπερμάρκετ και τις υπεραγορές τροφίμων να πωλούν, εκτός από τα τρόφιμα και τα λοιπά είδη πρώτης ανάγκης, τα αναρίθμητα διαρκή προϊόντα που διαθέτουν, όπως ενδύματα, υποδήματα, ηλεκτρικές συσκευές, είδη σπιτιού και άλλα, σε μία περίοδο που τα εξειδικευμένα εμπορικά καταστήματα θα είναι υποχρεωτικά κλειστά με κρατική εντολή.

Αγώνας δρόμου στα σούπερ μάρκετ

Με την απόφαση να τίθεται σε εφαρμογή από αύριο Τετάρτη τα σούπερ μάρκετ καλούνται στο μεσοδιάστημα ανάμεσα στο κλείσιμο στις 9 το βράδυ μέχρι το άνοιγμα αύριο το πρωί να έχουν βρει τρόπο να “εξαφανίσουν” τα προϊόντα που είναι προϊόντα που δεν θα είναι πλέον προς πώληση ή να βρουν τρόπο να απαγορεύσουν την πρόσβαση των καταναλωτών σε διαδρόμους που προσφέρονται διαρκή αγαθά.

Ο πονοκέφαλος είναι μεγαλύτερος για Σκλαβενίτη και Lidl καθώς είναι οι αλυσίδες που έχουν μεγάλο αριθμό κωδικών στα προϊόντα που ζητούν οι έμποροι να μην πωλούνται από τα σούπερ μάρκετ είναι η Σκλαβενίτης και τα Lidl, σε μικρότερο βαθμό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι ΑΒ Βασιλόπουλος, My Market και Μασούτης. Η Σκλαβενίτης στα υπερμάρκετ της διαθέτει τόσο ανεπτυγμένο τμήμα ένδυσης όσο και επιπλών και ειδών σπιτιού ενώ η Lidl μέσω ειδικού εβδομαδιαίου φυλλαδίου (non food) ενημερώνει τους καταναλωτές για ρούχα, ηλεκτρικά ήδη, φυτά, και είδη διακόσμησης που μπορούν να βρουν στα καταστήματα της. Η κίνηση για απαγόρευση πώλησης διαρκών προϊόντων ανατρέπει τους εβδομαδιαίους προγραμματισμούς που έχει το επόμενο διάστημα ενώ δημιουργεί και έντονα προβλήματα στην ροή της εφοδιαστικής της αλυσίδας.

Ανοιχτά τα σούπερ μάρκετ την Κυριακή 15 Νοεμβρίου

Δημοσιεύθηκε λίγο μετά τις 11 το πρωί της Τρίτης το ΦΕΚ με τα νέα μέτρα που αφορούν τα σούπερ μάρκετ και τα άλλα καταστήματα που είναι σε λειτουργία. Μεταξύ των άλλων προβλέπεται η λειτουργεία των σούπερ μάρκετ αυτή την Κυριακή 15 Νοεμβρίου από τις 09:00 έως της 17:00. Σε ότι αφορά τις απογορεύσεις πώλησης προϊόντων:

Τα καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία), τα φαρμακεία και τα συνεργεία αυτοκινήτων απαγορεύεται να πωλούν, με εξαίρεση το ηλεκτρονικό εμπόριο, τα προϊόντα υπό τους κατωτέρω Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριοτήτων:

α) Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.41,

β) λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.42,

γ) λιανικό εμπόριο εξοπλισμού ήχου και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.43,

δ) λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.51,

ε) λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.53, στ) λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε εξειδικευμένα καταστήματα/ ΚΑΔ 47.54,

ζ) λιανικό εμπόριο επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης σε εξειδικευμένα καταστήματα, εξαιρουμένων των ανταλλακτικών (π.χ. λαμπτήρες), του λιανικού εμπορίου σαρώθρων για οικιακή καθαριότητα (ΚΑΔ 47.59.58.35), καθώς και του λιανικού εμπορίου σκουπών και βουρτσών για την οικιακή καθαριότητα (ΚΑΔ 47.59.58.37)/ΚΑΔ 47.59,

η) λιανικό εμπόριο βιβλίων σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.61,

θ) λιανικό εμπόριο παιχνιδιών κάθε είδους σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.65,

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα