Το καλοκαίρι μέσω υποθαλάσσιου αγωγού νέρο της ΕΥΔΑΠ στην Αίγινα

Το καλοκαίρι μέσω υποθαλάσσιου αγωγού νέρο της ΕΥΔΑΠ στην Αίγινα
Βαν της ΕΥΔΑΠ Eurokinissi

Η ολοκλήρωση του έργου σύμφωνα με την εκτίμηση της αναδόχου εταιρείας μπορεί να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι, ταυτόχρονα όμως έχει δοθεί παράταση που στέλνει την ολοκλήρωση του έργου τον Σεπτέμβριο του 2021.

Προχωρά η πόντιση του υποθαλάσσιου αγωγού ύδρευσης που θα “ξεδιψάσει” την Αίγινα. Η εκκίνηση της πόντισης ξεκίνησε στις 19 Δεκεμβρίου και στην τελική του φάση θα έχει 14 χιλιόμετρα. Η σύνδεση της Αίγινας με το δίκτυο ύδρευσης της ΕΥΔΑΠ πραγματοποιείται μέσω Σαλαμίνας, στην περιοχή Πέρανι.

Η ολοκλήρωση του έργου σύμφωνα με την εκτίμηση της αναδόχου εταιρείας μπορεί να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι, ταυτόχρονα όμως έχει δοθεί μέσα στο 2020 παράταση που στέλνει την ολοκλήρωση του έργου τον Σεπτέμβριο του 2021 (20.9.2021).

Το έργο για τη σύνδεση της Αίγινας μέσω υποθαλάσσιου αγωγού υπεγράφη στις 21 Δεκεμβρίου 2017 μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και της Χ.Κωνσταντινίδης. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 23,8 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Η ανάδοχος εταιρεία θα είναι υπεύθυνη για διάστημα τριών ετών μετά την ολοκλήρωση του έργου.

Ένα σημαντικό έργο

Σύμφωνα με το σχέδιο, ο αγωγός θα συνεχίσει να ποντίζεται (θα φτάσει σε βάθος μέχρι και 90 μέτρα) μέχρι τελικά να φτάσει δυτικά του λιμένα Λεοντίου στην Αίγινα ακολουθώντας μια ευθυτενή χάραξη που παρακάμπτει τις νησίδες Λαγούσες από τα ανατολικά.

Πρόκειται για ένα έργο με σπουδαία σημασία για την Αίγινα καθώς υπάρχει μεγάλη έλλειψη νερού ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται. Η ετήσια κατανάλωση της Αίγινας είναι πάνω από 1,7 εκατ. κυβικά νερού.

Αναφορικά με την ΕΥΔΑΠ, η Αίγινα θα είναι το δεύτερο νησί που θα συνδεθεί υποθαλάσσια στο δίκτυο της θα είναι όμως πρώτη σε μήκος σύνδεσης. Η πρώτη είναι η Σαλαμίνα που συνδέεται εδώ και 2 δεκαετίες συνδεόμενη στον οικισμό Μπατσί με αγωγό από τη Νέα Πέραμο σε ένα μήκος 2,5χλμ. Επιπλέον, λειτουργεί ακόμα ένας δίδυμος υποθαλάσσιος αγωγός που διασχίζει τον δίαυλο της Φανερωμένης μήκους 700 μέτρων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα