Βελτίωση σε όλα τα επίπεδα για τον όμιλο Ελλάκτωρ - Αύξηση στα 2,5 δισ. ευρώ το ανεκτέλεστο

Έργα του ομίλου Ελλάκτωρ
Έργα του ομίλου Ελλάκτωρ ELLAKTOR.COM/ PRESS SECTION

Ο Ελλάκτωρ αναδιαρθρώθηκε κεφαλαιακά, περιόρισε τις ζημίες του σε επίπεδο EBITDA, ενώ κατόρθωσε να υπογράψει πλειάδα νέων σημαντικών έργων.

"Το 2021 ήταν ένα έτος ορόσημο για τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Με νέα στρατηγική στόχευση ο όμιλος πέτυχε να αναδείξει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στον κλάδο υποδομών με ταυτόχρονη ουσιαστική βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων και της ανταγωνιστικής του θέσης". Έτσι σχολίασε τα οικονομικά αποτελέσματα ο επικεφαλής του ομίλου Ελλάκτωρ, Διευθύνων Σύμβουλος Ευθύμιος Μπουλούτας.

Η νέα ρότα που ακολούθησε το 2021 ο όμιλος Ελλάκτωρ, που είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν τα ενοποιημένα έσοδα κατά 3% και να διαμορφωθούν στα €916 εκατ., ενώ τα λειτουργικά κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν σε €165 εκατ., που αποτελεί το υψηλότερο σημείο της τελευταίας τετραετίας. Το ανεκτέλεστο του ομίλου, έφτασε τα 2,5 δισ. ευρώ.

ADVERTISING

Ταυτόχρονα κατέγραψε βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα με λειτουργικά κέρδη (EBITDA) και περιθώριο λειτουργικών κερδών στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 4 ετών. Συγκεκριμένα, ο Όμιλος παρουσίασε για το 2021 αύξηση του κύκλου εργασιών στα. (+3%) και λειτουργική κερδοφορία €165 εκατ. σε σύγκριση με €34 εκατ. το προηγούμενο έτος. Τέλος ο Όμιλος παρουσίασε λειτουργικά Κέρδη (EBIT) €54 εκατ. έναντι ζημιών €76 εκατ. το 2020.

Βελτίωση των επιδόσεων

Αξιοσημείωτο είναι ότι μετά την επιτυχή Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου €120 εκατ. η ΕΛΛΑΚΤΩΡ κατέγραψε θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές €67 εκατ. (σε σύγκριση με ζημιές €24 εκατ. το 2020), μείωσε τον καθαρό δανεισμό στα €578 εκατ. ενώ αύξησε τα ταμειακά διαθέσιμα σε €470 εκατ.

Στον κλάδο Κατασκευής η κεφαλαιακή ενίσχυση κατά €99 εκατ., επέτρεψε την επανεκκίνηση των έργων και τη σταδιακή ανάκαμψη του κύκλου εργασιών, τάση που είναι εμφανής κατά το 2ο εξάμηνο του έτους. Ο κλάδος αναδιαρθρώθηκε κεφαλαιακά, περιόρισε δραστικά τις ζημίες του σε επίπεδο EBITDA, ενώ κατόρθωσε να υπογράψει πλειάδα νέων έργων με το ανεκτέλεστο να ανέρχεται πλέον σε €2,5 δισ.

H βιώσιμη ανάπτυξη τοποθετήθηκε στο επίκεντρο της επιχειρησιακής δραστηριοποίησης του Ομίλου. Όπως σημείωσε ο επικεφαλής της Ελλάκτωρ, "Αποτελούμε πλέον ένα Όμιλο με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα με παραγωγή 1,380GWh ενέργειας από πράσινες πηγές ενώ η δραστηριότητά μας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας απέτρεψε την εκπομπή 2,7 εκατ. τόνων CO2 ισοδύναμου".

"Εκτιμούμε ότι το 2021 τέθηκαν τα θεμέλια ώστε η ΕΛΛΑΚΤΩΡ να επιτελέσει ουσιαστικό ρόλο σε ένα περιβάλλον με αυξημένη ζήτηση σε έργα παραχωρήσεων, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κυκλικής οικονομίας και υποδομών και τη δημιουργία σταθερής και μακροχρόνιας αξίας για τους μετόχους μας" ανέφερε ο κ.Μπουλούτας.

Ανά κατηγορία, το 2021 ο κλάδος Παραχωρήσεων παρουσίασε αύξηση εσόδων +€30,9 εκατ. (από €202,4 εκατ. σε €233,3 εκατ.), των ΑΠΕ +€11,8 εκατ. (από €93,9 εκατ. σε €105,7 εκατ.), του Περιβάλλοντος +€13,2 εκατ. (από €101,9 εκατ. σε €115,1 εκατ.), ενώ ο κλάδος της Κατασκευής παρουσίασε μειωμένα έσοδα -€36,3 εκατ. (από €499,1 εκατ. σε €462,7 εκατ.), σε σχέση τη χρήση 2020.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Επιχειρηματικότητα

24Media Network