Υπερταμείο: Οι στρατηγικοί στόχοι έως το 2024

Υπερταμείο: Οι στρατηγικοί στόχοι έως το 2024
Ο διευθύνων σύμβουλος, Γρηγόρης Δημητριάδης

Στη βέλτιστη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας όσο και στην ανάδειξή του σε ενεργό δημόσιο ταμείο επενδύσεων στοχεύει το στρατηγικό σχέδιο του Υπερταμείου για την τριετία 2022-2024.

Το στρατηγικό σχέδιο του Υπερταμείου για την τριετία 2022-2024, που στοχεύει τόσο στην βέλτιστη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας όσο και στην ανάδειξη του σε ενεργό δημόσιο ταμείο επενδύσεων, παρουσίασε χθες η διοίκηση του Ομίλου σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους.

Ο διευθύνων σύμβουλος, Γρηγόρης Δημητριάδης αναφέρθηκε πολλές φορές στην απόδοση του ενεργητικού του Υπερταμείου (Return on Asset), ως βασικό δείκτη. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμά ότι έως το 2024 θα έχει επιτύχει αύξηση της καθαρής αξίας των περιουσιακών στοιχείων του κατά 15%. Στους μετρήσιμους επίσης στόχους της τριετίας εντάσσονται η βελτίωση της απόδοσης των μερισμάτων προς το Ελληνικό Δημόσιο κατά 60% την τριετία 2022-2024, καθώς η μείωση των λειτουργικών εξόδων του Υπερταμείου και των θυγατρικών του ΤΑΙΠΕΔ και ΕΤΑΔ ποσοστό πάνω από 30%.

Επίσης, η διοίκηση του Υπερταμείου στοχεύει επίσης στη μείωση των εκπομπών άνθρακα των εταιρειών που ελέγχει κατά -15%, καθώς και την αύξηση της εμπιστοσύνης των πολιτών κατά +40% από τις τιμές βάσης του 2021.

Πέραν αυτού, η διοίκηση του Υπερταμείου αναφέρθηκε στην τήρηση συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων, όσον αφορά το πλάνο αποκρατικοποιήσεων από το ΤΑΙΠΕΔ, όσο και την επιτάχυνση των διεργασιών για την αξιοποίηση άλλων περιουσιακών στοιχείων όπως τα ακίνητα που ελέγχει τόσο η ΕΤΑΔ, όσο και τρίτες εταιρείες και συμμετοχές που ελέγχονται από το Υπερταμείο.

Στο πλαίσιο αυτό, παραμένει το χρονοδιάγραμμα για τη διενέργεια της β’ φάσης του διαγωνισμού για τη νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού μέσα στο 2022, η δημοσίευση του διαγωνισμού για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας μέσα στο καλοκαίρι (Ιούλιο – Αύγουστο), αλλά και η ολοκλήρωση μελετών για το διαγωνισμό αξιοποίησης των υπολοίπων 22 περιφερειακών αεροδρομίων (ως ενιαίο πακέτο) πιθανότατα το φθινόπωρο. Ταυτόχρονα, προχωρούν μέσα στον Ιούλιο οι διαγωνισμοί για τις αποκρατικοποιήσεις των λιμανιών της Ηγουμενίτσας και της Αλεξανδρούπολης, όπως ανάφερε η διοίκηση του Υπερταμείου.

Πέραν των παραπάνω μέσα στο 2022 αναμένεται να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός ανάθεσης σε ειδικούς εκτιμητές ενός υποσυνόλου της ακίνητης περιουσίας της ΕΤΑΔ (1.000 ακίνητα με αντιπροσωπευτικές συμμετοχές απ’όλο το φάσμα περιουσιακών στοιχείων της εν λόγω θυγατρικής). Κατά τη διοίκηση του Υπερταμείου, αυτή η fast track αναμένεται να εκκινήσει μέσα στο 2023, και να αποτελέσει «πιλότο» για την πλήρη αποτίμηση ολόκληρου του χαρτοφυλακίου, που του ανήκουν έμμεσα και άμεσα. Σύμφωνα με τον κ. Στέφανο Γιουρέλη, αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο, από τα 80.000 περίπου ακίνητα, που λογίζονται ως ακίνητη περιουσία προς αξιοποίηση, μένει να φανεί πια μπορούν πραγματικά να αποδώσουν, εφόσον ολοκληρωθούν οι τμηματικές εκθέσεις αποτίμησης. Σημειώνεται ότι περίπου 27.000 ακίνητα θεωρούνται καταπατημένα, και άρα μη αξιοποιήσιμα, κάποια δεν έχουν καν χαρακτηριστικά ακινήτου (π.χ. δημόσιοι δρόμοι), ενώ ο κύριος όγκος αυτών που μένει να αξιοποιηθεί αφορά κυρίως σε γη. Κατά τον κ. Γιουρέλη, μια χρήση που ήδη προκρίνεται αφορά στην αξιοποίηση εκτάσεων για εγκατάσταση ΑΠΕ, ενώ κατά τον κ. Γρηγοριάδη, ενδεχομένως – μετά την ολοκλήρωση καταγραφής και αποτίμησης- να υπάρξει η δυνατότητα σύστασης μιας ΑΕΕΑΠ με δημόσια περιουσία.

Εκτός από την αξιοποίηση δημόσιων assets, το Υπερταμείο ασκεί το ρόλο του ως ενεργός μέτοχος στις εταιρείες που ελέγχει, στοχεύοντας στην αύξηση της αποτελεσματικότητας τους. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκαν παραδείγματα βελτίωσης τζίρων και κερδοφορίας μέσα στην περασμένη 5ετία (π.χ. Αλυκές), αλλά και τα προγράμματα εκσυγχρονισμού και βελτίωσης της εταιρικής διακυβέρνησης. Σύμφωνα με τον κ. Γιουρέλη δε σήμερα τρέχουν επενδυτικά προγράμματα ύψους 300 εκατ.ευρώ για το ψηφιακό μετασχηματισμό των θυγατρικών του Υπερταμείου.

Τέλος η διοίκηση του Υπερταμείου, το οποίο επιχειρεί να μετατραπεί σε δημόσιο Wealth Fund, ανακοίνωσε τη διενέργεια για πρώτη φορά άμεσων επενδύσεων της τάξης των 50 εκατ. ευρώ έως το 2024, μέσω ειδικής επενδυτικής επιτροπής. Σημειώνεται ότι τα έσοδα του Υπερταμείου από μερίσματα κατά 50% κατευθύνονται στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, κατά 25% στο Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων (όπου η συνολική του συνεισφορά έως το 2024 υπολογίζεται σε 85 εκατ.ευρώ), ενώ το υπόλοιπο 25% παραμένει στη διάθεση του για τη διενέργεια των πρώτων άμεσων επενδύσεων, κατά τα πρότυπα και άλλων δημόσιων επενδυτικών ταμείων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα