Καυτερά φαγητά: Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν τα τρως – Τρία tips για να τα αντέξεις

Καυτερά φαγητά: Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν τα τρως – Τρία tips για να τα αντέξεις
Καυτερές πιπεριές 123rf.com

Έχεις σκεφτεί ποτέ τι ακριβώς συμβαίνει στον οργανισμό σου τη στιγμή που γεύεσαι κάποια καυτερή πιπεριά; Πώς αντιδρούν η γλώσσα και ο εγκέφαλος στα spicy φαγητά. Πώς μπορείς να τα αντέξεις και να τα απολαύσεις.

Έχεις ποτέ αναρωτηθεί γιατί αντιδρούμε τόσο έντονα στα καυτερά φαγητά; Έχεις σκεφτεί τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα σου εκείνη τη στιγμή που γεύεσαι κάποια καυτερή πιπεριά ή κάτι παρόμοιο;

Σύμφωνα με διάφορες επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει, στα καυτερά φαγητά (όπως είναι για παράδειγμα οι πιπεριές) εντοπίζεται μία χημική ένωση, που είναι γνωστή ως καψαϊκίνη.

Η καψαϊκίνη αγγίζει τους γευστικούς υποδοχείς της γλώσσας, με αποτέλεσμα να τους προκαλεί καύση ή ερεθισμό και εκείνη τη στιγμή η γλώσσα στέλνει σήμα προειδοποίησης στον εγκέφαλο.

Ο εγκέφαλος τότε ξεκινά μια διαδικασία “ψύξης”, ώστε να αποβάλει αυτή την απειλή που ένιωσε με την καψαϊκίνη. Η διεργασία αυτή προκαλεί ιδρώτα, δάκρυα στα μάτια ή τσούξιμο στη μύτη.

Βέβαια, τα καυτερά φαγητά δεν τους ενοχλούν όλους το ίδιο ή δεν τους πειράζουν στον ίδιο βαθμό. Μάλιστα, κάποιοι αγαπούν πολύ τα καυτερά και τα απολαμβάνουν. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Σε πολλούς ανθρώπους, η απόκριση στον πόνο που προκαλεί η καψαϊκίνη, αυξάνει τα επίπεδα των ενδορφινών και της ντοπαμίνης, ουσίες οι οποίες είναι υπεύθυνες για το συναίσθημα της ευφορίας.

Πώς να τα αντέξεις

Υπάρχουν, βέβαια, κάποια tips, τα οποία μπορούν να σε βοηθήσουν να αντέξεις και, επομένως, να απολαύσεις τα καυτερά φαγητά.

1. Δημιούργησε καλύτερη αντοχή: Προσπάθησε να δοκιμάζεις όλο και πιο συχνά καυτερά φαγητά. Οι γευστικοί υποδοχείς της γλώσσας θα συνηθίσουν και θα σου είναι πιο εύκολο να τα διαχειριστείς την καψαϊκίνη.

2. Χρησιμοποίησε τα κατάλληλα “ψυκτικά” μέσα: Το γάλα ή το νερό καρύδας μπορούν να καταπραΰνουν την αίσθηση του πόνου και της θερμότητας των καυτερών φαγητών.

3. Τρώγε πιο αργά: Με το να “ρίξεις” τον ρυθμό με τον οποίον τρς, μπορείς να αντέξεις μεγαλύτερη ποσότητα καψαΐνης και, έτσι, να απολαύσεις καλύτερο το καυτερό σου φαγητό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα