Δεν νοείται Κυριακή του Πάσχα χωρίς αρνί στο τραπέζι. Οκ, φέτος οι καταστάσεις είναι πρωτόγνωρες και το μένουμε σπίτι για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού πρέπει να επικρατήσει. Μπορεί να μην έχουμε τη δυνατότητα να σουβλίσουμε στην εξοχή, αλλά και ο φούρνος του σπιτιού μας μπορεί να μας δώσει πεντανόστιμες επιλογές.
Ακόμη και για κάποιον που δεν τρώει αρνί στη σούβλα, υπάρχουν συνταγές για ψήσιμο του συγκεκριμένου κρέατος στο φούρνο που θα τον κάνουν πραγματικά να το λατρέψει.
Γι' αυτό το λόγο επικοινωνήσαμε με την γνωστή σεφ και συγγραφέα Μυρσίνη Λαμπράκη, η οποία και ειδικεύεται στο κρέας, προκειμένου να μας δώσει τις τέσσερις καλύτερες και νόστιμες συνταγές της για το φετινό αρνάκι που θα μπει στο φούρνο.
Διάβασε προσεχτικά τις οδηγίες της και ετοιμάσου για το πιο νόστιμο τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα στο σπίτι. Έστω και χωρίς τους αγαπημένους σου φίλους και συγγενείς.
Το ελληνικό καλοαναθρεμμένο αρνί έχει ιδιαίτερη νοστιμιά και σίγουρα μπορούμε να το απολαύσουμε με πολλούς και μοναδικούς τρόπους αξιοποιώντας και τα υπόλοιπα μέρη του, όπως το αδικημένο μπούτι και την σπάλα.
Την συνταγή που σας περιγράφω την φτιάχνω αξιοποιώντας μπούτια από αρνάκια 8-11 κιλών. Ανοίγω το μπούτι κάθετα αφαιρώντας προσεκτικά το κόκκαλο (αν και αυτό είναι μια διαδικασία που μπορείτε να ζητήσετε να σας την κάνει ο κρεοπώλη σας). Το λεπταίνω με το μαχαίρι στα πιο χοντρά σημεία του ή το χτυπάω απαλά με ένα μπάτη κρέατος αφού τοποθετήσω από πάνω μια μεμβράνη ώστε να πληγώσω το κρέας.
Αμέσως μετά αρχίζει η μαγική διαδικασία του μαριναρίσματος με τα κλασσικά υλικά που ταιριάζουν στο αρνί μπόλικα βοτάνια θυμάρι, ρίγανη ή δενδρολίβανο. Το μαγικό πετιμέζι που σε συνδυασμό με το μπαλσαμικό ξύδι δημιουργεί το θεϊκό γλασσάρισμα. Αφήνω λοιπόν το μπουτάκι να πάρει το μπανάκι του μέσα σε αυτό το αρωματικό μείγμα για τουλάχιστον 3-4 ώρες. Αν και όσο πιο πολύ το αφήνεις τόσο η μαρινάδα επιδρά στο κρέας και τα μυρωδικά μαζί με την καπνιστή πάπρικα κάνουν την δουλειά τους.
Όταν το ψήνω στο γκριλ του φούρνου απλά το τραβάω με μια λαβίδα έτσι ώστε να στραγγίσει από τα πολλά υγρά της μαρινάδας. Εφόσον αποφασίσω να το ψήσω σε κλειστού τύπου ψησταριά το ταμπονάρω καλά με χαρτί κουζίνας ώστε να φύγουν τα πολλά υγρά και να επιτύχω καλύτερη κρούστα. Στην ψησταριά κλειστού τύπου ψήνω στην αρχή με ανοιχτό καπάκι για 4-5 λεπτά στους 190 Co βαθμούς. Τοποθετώ το μπουτάκι δεξιά ή αριστερά της ψησταριά ώστε να μην έχω κάρβουνα από κάτω κλείνω και συνεχίζω το ψήσιμο για 20 λεπτά. Αν θέλω ένα ζουμερό αποτέλεσμα φροντίζω να το βγάλω όταν η εσωτερική του θερμοκρασία (που μετράω πάνα με θερμόμετρο) φτάσει στους 57-58 βαθμούς.
Χρόνος προετοιμασίας: 12 λεπτά. Χρόνος αναμονής: 30 λεπτά. Χρόνος ψησίματος: 30-45 λεπτά.
Υλικά (για 4 άτομα)
Εκτέλεση
Tip: Μην πετάξετε την μαρινάδα. Στραγγίξτε από τα αρωματικά της και σιγοβράστε την για μερικά λεπτά μέχρι να πυκνώσει. Περιχύνετε με αυτήν το κρέας μόλις είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
Τι είναι το Μαστέλο; Πρόκειται για το απλό αλλά πεντανόστιμο πασχαλινό φαγητό της Σίφνου που γίνεται με τρυφερό κρέας από αρνάκι ή κατσικάκι και σιγοψήνεται στα παραδοσιακά πήλινα σκεύη τα οποία ονομάζονται μαστέλο. Το μυστικό της απίστευτης γεύσης του βρίσκεται στο πολύωρο ψήσιμο του κρέατος σε παραδοσιακούς φούρνους και φυσικά στο κόκκινο κρασί και τον άνηθο. Και ένα τελευταίο! Οι χαμηλές θερμοκρασίες κάνουν δουλειά, ώστε το κρέας να λιώνει στο στόμα.
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά. Χρόνος αναμονής: 5-6 ώρες. Χρόνος ψησίματος: 2 -3 ώρες
Υλικά (για 6 άτομα)
Εκτέλεση
Tip: Στην πικάντικη σάλτσα του ψητού οι Σιφνιώτες φτιάχνουν πικάντικο πιλάφι. Μπορείτε να στραγγίσετε τα ζουμιά του αφού το βγάλετε από τον φούρνο και να φτιάξετε πιλάφι με ρύζι τύπου καρολίνα ή τύπου Αμερικής.
Την συγκεκριμένη συνταγή την λατρεύω, διότι όπως και να το μαγειρέψεις ή το ψήσεις το μπουτάκι γίνεται πρώτον λουκούμι και δεύτερον η γέμιση έχει τρία μαγικά υλικά: σκόρδο, τυρί μουστάρδα. Ζητήστε από τον κρεοπώλη σας να σας αφαιρέσει το κόκκαλο χωρίς να ανοίξει το μπουτάκι με ‘τραβηχτό’ το κόκκαλο. Αυτό θα δημιουργήσει μια θήκη σαν σακούλα στην οποία θα τοποθετήσετε την γέμιση.
Μπορείτε να ανοίξετε και εσείς το μπουτάκι του αρνιού αφαιρώντας ολόκληρο το κόκκαλο, αλλά σημαίνει ότι για να κλείσετε την γέμιση θα πρέπει να επιστρατεύσετε όλη την τέχνη σας και υπομονή, ράβοντας το και κλείνοντας το σωστά, ώστε να μην 'χάσετε' την γέμιση στο ψήσιμο.
Ως προς την γέμιση, η φαντασία μας μπορεί να μας οδηγήσει να δημιουργήσουμε εξαιρετικές γεμίσεις, όπως με αρωματικά χόρτα, ανθότυρο και φέτα, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα.
Υλικά (για 2 άτομα)
Για τη γέμιση
Εκτέλεση
Tip: Νερό χλιαρό, κρασί και ελαιόλαδο.
Πεντανόστιμο, εύκολο και κυρίως με υπέροχα αρώματα από το πετιμέζι που καραμελώνει τη σάλτσα.
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά. Χρόνος αναμονής: 5-24 ώρες. Χρόνος μαγειρέματος: 1 ½ ώρα.
Υλικά (για 4-6 άτομα)
Για τη μαρινάδα
Εκτέλεση
Tip: Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε τις πατάτες μέσα στη γάστρα τα τελευταία 30 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο.
Καλή όρεξη!
* Τη Μυρσίνη Λαμπράκη μπορείς να τη βρεις και στο Instagram.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ |
|