Το ξέρατε ότι η έμπνευση για την τροπική πίτσα είναι αποτέλεσμα του ελληνικού ταμπεραμέντου; Ο Έλληνας εστιάτορας Σαμ Πανόπουλος μετανάστευσε στον Καναδά το 1954 σε ηλικία μόλις 20 ετών και μαζί με τους δύο αδελφούς του κατάφερε να ανοίξει αρκετά εστιατόρια στο Οντάριο, τα οποία γνώρισαν επιτυχία.
Σε ένα από αυτά που βρισκόταν στο Chatham (290 χλμ από το Τορόντο και 80 από το Ντιτρόιτ) και σέρβιρε αμερικανικά μπέργκερ, πατάτες και κινέζικες λιχουδιές, ο Πανόπουλος αποφάσισε το 1962 να προσθέσει στο μενού και την πίτσα.
Η έμπνευσή του για τον συνδυασμό του τροπικού φρούτου και της ιταλικής λιχουδιάς ήρθε τυχαία: Μια μέρα ο Πανόπουλος άνοιξε μια κονσέρβα ανανά και αναρωτήθηκε πώς θα ήταν αν τον συνδύαζε με την πίτσα. «Βάλαμε τον ανανά για πλάκα, για να δούμε τι γεύση θα έχει. Ήμασταν νέοι στην εστίαση και κάναμε πολλούς πειραματισμούς» είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο BBC.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την εποχή εκείνη, τα μόνα υλικά που συνήθιζαν να προσθέτουν στην πίτσα ήταν τα μανιτάρια, τα πεπερόνι και το μπέικον.
Ο Έλληνας εστιάτορας Σαμ Πανόπουλος που πρωτόβαλε το 1960 τον ανανά στην πίτσα, δημιουργώντας τη νέα «χαβανέζικη» εκδοχή της, πέθανε πριν από ένα χρόνο, σε ηλικία 83 ετών
Η Funky Cook έχει για εμάς μια απολαυστική εκδοχή της διάσημης πίτσας με ανανά που θα σε ξετρελάνει με μια υπέροχη, σπιτική BBQ σος.
– Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και απλή σάλτσα ντομάτας για πίτσα
– Με τον υπόλοιπο ανανά μπορούμε να φτιάξουμε μια δροσερή σαλάτα με ανανά, ντομάτα, καυτερές πιπεριές, κρεμμύδι, κόλιανδρο και λάιμ