Τριφτή μηλόπιτα με τραγανό κραμπλ

Τριφτή μηλόπιτα με τραγανό κραμπλ
Τριφτή μηλόπιτα με επικάλυψη από τραγανό κραμπλ Cookle

Τριμμένη ζύμη ψήνεται στο φούρνο και δίνει ένα τραγανό και ανεπανάληπτο αποτέλεσμα σε μια μηλόπιτα, εύκολη και γρήγορη!

Ο καιρός γαρ εγγύς… ήρθε ο καιρός που το μήλο παίρνει την περίοπτη θέση του στην κουζίνα. Πράσινα, κόκκινα ή κίτρινα σε δεκάδες ποικιλίες και με εξαιρετικά θρεπτικά συστατικά, το μήλο είναι, όπως και τα περισσότερα φρούτα δηλαδή, πολύτιμη τροφή για τον άνθρωπο. 

Εντάξει, εν προκειμένω το σερβίρουμε ως γλυκιά και μυρωδάτη μηλόπιτα, αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός πως επιλέγουμε το μήλο στην καλύτερη εποχή του και απολαμβάνουμε ένα σπιτικό γλυκό που θα αναβαθμίσει το απογευματινό καφεδάκι μας. Μια συνταγή με επικάλυψη από τραγανό κραμπλ που απογειώνει την γεύση. 

Υλικά

  • Για τη ζύμη: 500γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 250 γρ. μαργαρίνη
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη λευκή
  • Το ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 βανίλια
  • Για τη γέμιση: 1 φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη
  • 4 μεγάλα ξινόμηλα
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 50 γρ. σταφίδες
  • 4 κ.σ. καρύδια σπασμένα
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • Για την extra crunchy επιφάνεια: 1/2 φλιτζάνι δημητριακά βρώμης με ξηρούς καρπούς
  • 50 γρ. βούτυρο
  • Όσο πάρει αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Προετοιμασία

  • Για τη ζύμη βάλε το βούτυρο, το αλεύρι, το ξύσμα και τη βανίλια σε ένα μπολ. Δούλεψε με τα χέρια σου ώσπου να πάρεις ένα μείγμα που μοιάζει με ψίχουλα.
  • Πίεσε τα υλικά να φορμάρεις δύο μπαλάκια από τη ζύμη σου. Προσπάθησε το ένα να είναι ελαφρώς μεγαλύτερο, για να γίνει η βάση της μηλόπιτας. Τύλιξε κάθε μπάλα σε μεμβράνη και βάλε στην κατάψυξη για 20′ λεπτά.
  • Στο μεταξύ, μούλιασε τις σταφίδες στο κονιάκ να φουσκώσουν. Βάλε σε ένα μπολ την κανέλα, την μαύρη ζάχαρη, τα καρύδια και τις σταφίδες (αφού τις στραγγίξεις). Τρίψε το μήλο στο χοντρό του τρίφτη και ανακάτεψέ το με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.
  • Προθέρμανε το φούρνο σου στους 180oC
  • Βγάλε τη ζύμη από την κατάψυξη και τρίψε στο χοντρό του τρίφτη (παίζει πολύ τρίψιμο σε αυτή τη συνταγή) μέσα σε μια ταρτιέρα ή φόρμα 30 εκατοστών. Άπλωσε τα τρίμματα καλά, χωρίς όμως να πιέσεις ιδιαίτερα τη ζύμη για να μείνει αφράτη.
  • Πάνω από τη βάση στρώσε τη γέμιση να πάει παντού.
  • Τρίψε τώρα το δεύτερο κομμάτι της ζύμης να σκεπάσεις τα μήλα στο ταψί σου. Εδώ θα μπορούσες να τη βάλεις στο φούρνο για ψήσιμο… μισό λεπτό
  • Ανακάτεψε σε ένα μπολ το βούτυρο, τα δημητριακά και το αλεύρι να γίνουν κι αυτά σαν ψίχουλα. Πασπάλισε πάνω από τη μηλόπιτα και τώρα είσαι έτοιμος για ψήσιμο.
  • Ψήσε για 45′ λεπτά περίπου να πάρει ελαφρύ χρώμα, αλλά όχι να ροδίσει ιδιαίτερα. Βγάλε από το φούρνο και σέρβιρε

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα