"Γιατί ζήτησα την προφυλάκιση του Εφραίμ"

ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ Ο ΕΦΡΑΙΜ (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ Ο ΕΦΡΑΙΜ (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Για "σοβαρές ενδείξεις ενοχής" και "ιδιαίτερα μεγάλη ζημία" του ελληνικού Δημοσίου εκ μέρους του ηγούμενου Εφραίμ κάνει λόγο η ειδική ανακρίτρια, Ειρ. Καλού. Διαβάστε αναλυτικά πώς δικαιολογεί την θέση της

Στο υπόμνημά της προς το Συμβούλιο Εφετών, η κα Καλού αναφέρθηκε σε τρεις λόγους, τους οποίους θεώρησε εξαιρετικά σοβαρούς, ώστε να δικαιολογείται η προφυλάκισή του έναντι της επιλογής να παραμείνει ελεύθερος, με την επιβολή περιοριστικών όρων.

Η κα Καλού αποδίδει στον ηγούμενο πρωταγωνιστικό ρόλο στο σκάνδαλο με τις λεγόμενες "ιερές συναλλαγές" μεταξύ της Μονής Βατοπεδίου και του ελληνικού Δημοσίου.

Ακόμη υποστήριξε, πως εις βάρος του προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής και τόνισε, πως οι πράξεις του έχουν τρία ιδιαίτερα χαρακτηριστικά:

1. Την εκμετάλλευση της ιδιότητας του ως καθηγούμενου αγιορείτικης μονής παγκόσμιας ακτινοβολίας προς επηρεασμό πολιτικών προσώπων, υπουργών και υφυπουργών, καθώς και ανώτερων κρατικών λειτουργών και υπαλλήλων.

2. Την επί μακρόν χρόνο τέλεση των πράξεων, γεγονός που δεν προσιδιάζει στο μοναχικό σχήμα και την πνευματική του αποστολή.

3. Την πρόκληση ιδιαίτερα μεγάλης ζημίας σε βάρος της δημόσιας περιουσίας.

Σημειώνεται δε, πως η κα Καλού πιθανόν ο κατηγορούμενος να διαπράξει και νέα αδικήματα.

Η άποψη της κα Καλού υιοθετήθηκε από τους συναδέλφους της, μέλη του Συμβουλίου Εφετών, που αποφάσισαν την προφυλάκιση του Εφραίμ.

Υπενθυμίζεται, ότι μετά από διαφωνία της κας Καλού με τον εισαγγελέα, Π. Ματζούνη, κατά την ολοκλήρωση της απολογίας Εφραίμ για το θέμα της προφυλάκισης, το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε με βούλευμά του, να ταχθεί υπέρ της ανακριτικής άποψης, που ζητούσε o αρχιμανδρίτης να οδηγηθεί στη φυλακή.

Ο κ. Ματζούνης  αντίθετα, έκρινε ότι πρέπει, αντί προφυλάκισης, να επιβληθούν περιοριστικοί όροι (απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση δύο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα) καθώς και χρηματική εγγύηση 200.000 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

ΥΠΕΞ: "Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις"

Σε κελί στον Κορυδαλλό ο Εφραίμ

Με συνοδεία αστυνομικών ο Εφραίμ στην Αθήνα

SHARE:

24Media Network