3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Ζωηρή ανταλλαγή απόψεων αλλά και συσπείρωση για την εκλογική νίκη

3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Ζωηρή ανταλλαγή απόψεων αλλά και συσπείρωση για την εκλογική νίκη
Αλέξης Τσίπρας Aris Oikonomou/ SOOC

Το Σάββατο η ψηφοφορία για την άμεση εκλογή προέδρου και Κ.Ε. Αντιπρόταση κατέθεσε η Ομπρέλλα.

Ζωηρός πολιτικός διάλογος καταγράφηκε στη δεύτερη ημέρα του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την άμεση εκλογή προέδρου και Κ.Ε να βρίσκεται στο επίκεντρο. Επίσης έντονα απασχόλησε το ζήτημα της αποτίμησης της κυβερνητικής εμπειρίας του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019. Παράλληλα όμως τα κορυφαία στελέχη του κόμματος από όλες τις τάσεις, εστίασαν στην ανάγκη να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην επερχόμενες εκλογές.

Δύο προτάσεις σε ψηφοφορία

Για την πρόταση αυτή όσο και τα ζητήματα της λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ συνολικά, το συνέδριο οδηγείται σε μια σαφή καταγραφή συσχετισμών μετά την πρωτοβουλία της κίνησης “Ομπρέλας” (συσπειρώνει του “53” και ιστορικά στελέχη του κόμματος) να καταθέσει κείμενο “αντιπρότασης” στην εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα.

Στην πρόταση που κατέθεσε η Ομπρέλα προκρίνεται η εκλογή Κ.Ε. και προέδρου από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνεται πως η πρόταση “διατυπώνει με σαφήνεια ποιο είναι το θεμελιώδες όργανο του Κόμματος, από το οποίο όχι μόνο εκλέγεται ο Πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή, αλλά πράγμα ακόμα σημαντικότερο, απέναντι στο οποίο αυτά τα δύο όργανα λογοδοτούν: το Συνέδριο”.

Οι δύο προτάσεις θα τεθούν σε ψηφοφορία το Σάββατο έτσι ώστε το σώμα του Συνεδρίου να αποφασίσει για το ποια από τις δύο θα εγκριθεί. Θυμίζουμε ότι χθες στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τους 5.700 συνέδρους να υπερψηφίσουν την πρόταση που έχει καταθέσει. Πράγμα που – σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν- θα συμβεί και μάλιστα με εμφατικό ποσοστό.

Μια πρόγευση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας του Σαββάτου άλλωστε υπήρξε όταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος  πρότεινε να μην γίνει μία ψηφοφορία αλλά δύο: Η πρώτη να αφορά την απευθείας εκλογή προέδρου από τα μέλη και η δεύτερη την απευθείας εκλογή Κ.Ε. Κατά της πρότασης Τσακαλώτου επιχειρηματολόγησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος λέγοντας ότι η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα έχει ενιαίο πολιτικό σκεπτικό και έτσι δεν μπορεί να τεμαχιστεί. Για το θέμα έγινε ψηφοφορία δι ανάτασης στην οποία καταγράφηκε σημαντική υπεροχή της θέσης που στήριξε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Οι πολίτες πλέον “βλέπουν έναν ΣΥΡΙΖΑ μαχητικό, έμπειρο έτοιμο” επισήμανε στη ομιλία του ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος. Αναφερόμενος στα άμεσα πολιτικά ζητούμενα σημείωσε ότι “έχουμε ιστορική και πολιτική ευθύνη απέναντι στην κοινωνική πλειοψηφία να διαμορφώσουμε ένα ρεύμα πολιτικής αλλαγής ένα ρεύμα νίκης” κι αυτό θα γίνει “με την παραγωγή συγκεκριμένων πολιτικών προτάσεων”.

Επισήμανε ότι το κόμμα και η λειτουργία του ειναι η “προϋπόθεση της νέας νίκης”. Με βάση αυτό τόνισε την ανάγκη γείωσης του ΣΥΡΙΖΑ στα συνδικάτα, την τοπική αυτοδιοίκηση και την νεολαία. Σημείωσε χαρακτηριστικά πως “ένα κόμμα δεν μπορεί να είναι μόνον η ηγεσία. Είναι τα μέλη του στους φορείς κοινωνικής εκπροσώπησης, στα κινήματα”. Ζήτησε “να μετασχηματίσουμε το κόμμα από ένα κόμμα στελεχών σε ένα κόμμα μαζικό, εργατικό, αριστερό” σημειώνοντας ότι “έχουν γίνει συγκεκριμένα και οργανωμένα βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση”. Έκανε ειδική αναφορά “στις εργατικές οργανώσεις, όπου δεν έχουμε ακόμη την παρέμβαση που θέλουμε”, ενώ όπως σημείωσε “το ίδιο ισχύει για την Τοπική Αυτοδιοίκκηση” αλλά και “στην νεολαία, τα κινήματα που αναπτύσσονται σήμερα”. Ζήτησε “ένα κόμμα ανοιχτό, ένα κόμμα των μελών, συμμετοχίκό και δημοκρατίκό“, λέγοντας μάλιστα ότι “αυτή ειναι η νέα πραγματικότητα που έρχεται να αφουγκραστεί η πρόταση του συντρόφου προέδρου”.

Οι τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών

Νάσος Ηλιόπουλος Aris Oikonomou/ SOOC


Την εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κινηθεί στην κατεύθυνση της διεκδίκησης της κυβέρνησης με την παράλληλη όμως ενεργοποίηση της κοινωνίας κατέθεσε στο Συνέδριο ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος. Όπως είπε “όταν θα φύγουμε από εδώ θα πρέπει να κάνουμε κίνημα κατά της ακρίβειας, και ο λογαριασμός να πάει στον Μητσοτάκη”.

Τόνισε την ανάγκη “να μιλάμε συνέχεια για τον κόσμο της εργασίας, γι’ αυτούς που παράγουν τον πλούτο” θυμίζοντας πώς στην πανδημία κράτησαν όρθια την κοινωνία οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία αλλά και τα ντελίβερι. “Πραγματικές κοινωνικές αλλαγές δεν μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση αν δεν έχει ένα ζωντανό κοινωνικό ρεύμα. Χωρίς την κυβέρνηση δεν γίνεται μόνον με την κυβέρνηση δεν φτάνει” επεσήμανε. Πρόσθεσε επίσης πως προϋπόθεση “για να γίνουμε κυβέρνηση είναι να μη γίνουμε σαν τους άλλους” και τόνισε την ανάγκη “να θυμηθούμε το σύνθημα ‘να νικήσει η ζωή. Ζωή όχι επιβίωση‘. Οι μέρες της άμυνας τελείωσαν. Περνάμε στην επίθεση”.

Στις πολιτικές παρακαταθήκες του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Γιάννης Δραγασάκης. Επισήμανε ότι “δεν υπήρξε κανένα κόμμα της Αριστεράς στην Ελλάδα που να (καταφέρει να) διασφαλίσει ποσοστό 30% και να το διατηρήσει”. Επίσης σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι υπάρχει “η προοπτική μιας αριστερής διακυβέρνησης που σε πολύ δύσκολα πλαίσια μπορεί να κάνει πραγματικότητα τομές και να παράγει διατηρήσιμα αποτελέσματα”. Κάλεσε τους συνέδρους “να είμαστε περήφανοι γι’ αυτά που πετύχαμε ώς κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση”.

Όσον αφορά στα οργανωτικά ζητήματα που απασχολούν το Συνέδριο, επεσήμανε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διατηρήσει τον στόχο ενός “σύγχρονου μαζικού αριστερού κόμματος ενεργών μελών” και προέτρεψε “να μην υποκύπτουμε στους πειρασμούς της ήσσονος προσπάθειας”.

Νίκος Βούτσης Aris Oikonomou/ SOOC

Στο ζήτημα του κυβερνητισμού αναφέρθηκε στην ομιλία του ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Σημείωσε ότι στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει τις εκλογές “δεν είναι απαραίτητο να οικοδομήσει μια κυβερνητική αριστερά” γιατί – όπως είπε- “αν το βάλεις ως αυτοσκοπό τότε είσαι υποχρεωμένος να κάνεις στρατηγικές υποχωρήσεις” και έτσι “να γίνεις ένα μέρος του συστήματος”. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως σήμερα “μας πολεμάνε όλους ακριβώς επειδή δεν θέλουμε να γίνουμε μέρος του συστήματος”. Μίλησε επίσης για πρόσωπα που “είδαν τυχοδιωκτικά τον ΣΥΡΙΖΑ”, αναφερόμενος εμμέσως σε στελέχη που προέρχονται από τον χώρο του Κέντρου.

Υπέρμαχος της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα για εκλογή της ηγεσίας του κόμματος από τη βάση ήταν στην τοποθέτησή του ο Νίκος Παππάς. Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται η πρόταση τόνισε ότι “το κατασταστικό μάς διασφαλίζει και τη λογοδοσία και την ανακλητότητα”. Σημείωσε μάλιστα ότι “τα ισχυρά μαζικά κόμματα που μπορούν να διαμορφώνουν κοινωνικά αντίβαρα” και “αυτά τα κοινωνικά αντίβαρα είναι η κρίση του λαού”. Χαρακτήρισε λάθος επιλογή να μην υπερψηφίσει την πρόταση Τσίπρα το συνέδριο, αφού, όπως σχολίασε, αυτό θα σημαίνει προς τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ότι “τους αρνηθήκαμε το δικαίωμα να επιλέξουν με καθολική ψηφοφορία την Κ.Ε και τον πρόεδρο του κόμματος”. Επισήμανε πως “θέλουμε να συσπειρώσουμε τον κόσμο από τη ριζοσπαστική Αριστερά έως το προοδευτικό Κέντρο και δεν πρέπει να κάνουμε πίσω από αυτήν την ιστορική πρωτοβουλία”. Τέλος σημείωσε την ανάγκη για “ένα κόμμα χωρίς ιδιοκτήτες ενοικιαστές, χωρίς παλιούς και καινούργιους, (..) ένα κόμμα που ενώνει και κινητοποιεί”.

Ανολοκλήρωτη μένει η συζήτηση για τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 έως το 2019 επισήμανε ο πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης. Επισήμανε πως “τη συζήτηση για τον απολογισμό της διακυβέρνησης την αφήσαμε στο ράφι”. Αφήνοντας σαφείς αιχμές εναντίον του Νίκου Παππά αναρωτήθηκε “γιατί δεν καθίσαμε να κουβεντιάσουμε τις καλές μας προθέσεις στον χώρο των ΜΜΕ που οδήγησαν τελικά σε ένα Βατερλώ”.

Σημείωσε ότι με έπρεπε “να δείξουμε στον κόσμο ότι έχουμε μάθει από τα λάθη μας. Να δείξουμε ότι ήταν ασφυκτικά τα όρια. Να φύγουμε από τα μνημονιακά απόνερα”. Παράλληλα εξέφρασε την αντίθεσή του στις λογικές της στοχοποίησης της αντίθετης άποψης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. “Ας αφήσουμε την ενοχοποίηση απόψεων, χρειάζεται σύνθεση και συλλογικότητα. Αυτά είναι στην ταυτότητά μας, στο DNA μας” ανέφερε χαρακτηριστικά. Επίσης διαφώνησε με την απευθείας εκλογή προέδρου και Κ.Ε από τη βάση σημειώνοντας ότι “ο Αλέξης Τσίπρας δεν αμφισβητήθηκε ποτέ”.

Νίκος Φίλης Aris Oikonomou/ SOOC

Στη δική του τοποθέτηση ο Νίκος Φίλης, αμφισβήτησε το κατά πόσο η πολιτική κατεύθυνση που ακολούθησε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές του 2019 έχει συμβάλλει στην ενίσχυση της πολιτικής του επιρροής. Έθεσε μάλιστα τα ακόλουθα ερωτήματα: “Η μετάλλαξη που δρομολογήθηκε από το βράδυ των εκλογών πόσο έχει συμβάλλει στην ενίσχυση της πολιτικής μας δυναμικής; Πόσο συνέβαλαν τα διορισμένα όργανα ή η κατάργηση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ; Μας βοήθησε ή μας έβλαψε η αμφισβήτηση της ανάγκης να υπάρχει η ΑΥΓΗ και το Κόκκινο; Γιατί η ραγδαία φθορά της ΝΔ δεν έχει ακόμη δημιουργήσει ισχυρό ρεύμα νίκης υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ; Θα το πετύχουμε αντιγράφοντας τις διαδικασίες των συστημικών κομμάτων για την εκλογή αρχηγού;”

Σχετικά με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την άμεση εκλογή οργάνων ζήτησε “να μην προχωρήσουμε σε μια στρατηγικού χαρακτήρα μεταμόρφωση του πολιτικού μας υποκειμένου με οδηγό τον αρχηγισμό, τη ρευστοποίηση της κομματικής μας συγκρότησης και έναν ανερμάτιστο πολυσυλλεκτισμό, που υποκλίνεται βαθιά στον κυβερνητισμό και στην εξουσία ως αυτοσκοπό”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα