Ο Σαρωνικός νίκησε το μαζούτ – αυτή τη φορά…

Ο Σαρωνικός νίκησε το μαζούτ – αυτή τη φορά…
Φωτογραφία αρχείου George Vitsaras / SOOC

54 βυθισμένα πλοία, που παραμένουν στο βυθό του Σαρωνικού, όπως και το Αγία Ζώνη ΙΙ, υπενθυμίζουν ότι σε όποια θαλάσσια περιοχή εκτελούνται πυκνά δρομολόγια, συμβαίνουν και ατυχήματα.

Η αυτοψία σε ορισμένες από τις πλέον επισκεπτόμενες παραλίες του θαλασσίου μετώπου της Αττικής, που έκανε η δημοσιογραφική ομάδα του ραδιοφώνου 24/7 σε συνεργασία με επαγγελματίες δύτες, καθώς και τα στοιχεία του ΕΛΚΕΘΕ, επιβεβαιώνουν ότι ο Σαρωνικός άντεξε.

Ο καλός Θεός της Ελλάδας έβαλε το χέρι του, αλλά κυρίως φρόντισαν τα συνεργεία που δούλεψαν σκληρά για την απορρύπανση.

Ήταν μία έρευνα που άρχισε – σας διαβεβαιώνω – κυρίως επειδή φοβόμασταν ότι θα αποκάλυπτε ένα δράμα στο βυθό της θάλασσας.

Επιλέξαμε την υποβρύχια βιντεοσκόπηση, ακριβώς για να μοιραστούμε μαζί σας την αλήθεια της κάμερας, χωρίς παρεμβάσεις και διαμεσολαβητές.

Ευτυχώς, δεν επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μας.

Αλλά η κατάσταση σε καμία περίπτωση δεν είναι για να πανηγυρίζουμε…

Πριν από δύο μήνες, η εκλεκτή συνάδελφος Χαρά Τζαναβάρα έγραφε στην Εφημερίδα των Συντακτών ότι “μόνο στην περιοχή του Σαρωνικού διακινούνται κατά μέσο όρο 5.000 τόνοι ναυτιλιακού πετρελαίου την ημέρα”, επικαλούμενη στοιχεία από ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

Επτά μήνες μετά το ναυάγιο του πετρελαιοφόρου “Αγία Ζώνη II” με 2.570 τόνους κάύσιμα καταμεσής του Σαρωνικού, τίποτα δεν διασφαλίζει ότι δεν θα ξανασυμβεί το ίδιο μέσα στους επόμενους επτά μήνες.

54 βυθισμένα πλοία, που παραμένουν στο βυθό του ίδιου Κόλπου, υπενθυμίζουν ότι σε όποια θαλάσσια περιοχή εκτελούνται πυκνά δρομολόγια πλοίων, συμβαίνουν και ατυχήματα.

Ο νόμος 4504/2017 προβλέπει την σταδιακή απόσυρση γηρασμένων πλοίων, τα οποία μέχρι σήμερα πιηγαινοέρχονται μεταφέροντας μαζούτ, ως προληπτικό μέτρο για την αποφυγή ατυχημάτων.

Ωστόσο, για να ολοκληρωθεί η αντικατάσταση όλων των πλοίων, θα περάσουν χρόνια.

Μέχρι τότε, το υπουργείο Ναυτιλίας καλά θα κάνει να μην περιοριστεί σε ανακοινώσεις ικανοποίησης για τον Σαρωνικό που σώθηκε, αλλά να φροντίσει για εντατικούς και αυστηρούς προληπτικούς ελέγχους – ειδικά στα πετρελαιοφόρα.

Ο Σαρωνικός σώθηκε – αυτή τη φορά. Κανένας δεν είναι σε θέση να προεξοφλήσει τί θα συμβεί, εάν υπάρξει επόμενη…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα