Από τα “δύο εκατομμύρια εμβολιασμοί το μήνα” στο “δεν βιαζόμαστε”: Και του χρόνου!

Από τα “δύο εκατομμύρια εμβολιασμοί το μήνα” στο “δεν βιαζόμαστε”: Και του χρόνου!

Ο Γιώργος Καρελιάς γράφει για τις κυβερνητικές υποσχέσεις για "γρήγορο και μαζικό εμβολιασμό" που αποδεικνύονται έπεα πτερόεντα και τους... παπάδες της προπαγάνδας που δεν κρύβουν την αλήθεια.

Πολυπληθής σύσκεψη (17 άτομα-υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς και δύο επιστήμονες) έγινε χτες για την πανδημία. Μπαίνω στην ιστοσελίδα του πρωθυπουργού και διαβάζω όσα αναρτήθηκαν. Και διαπιστώνω τα εξής (όχι και τόσο) ευοίωνα:

Ο πρωθυπουργός είπε: “Η καθημερινή δυνατότητα εμβολιασμού θα αυξηθεί από τις 5000 ημερησίως περίπου στις 8000, ενδεχομένως και λίγο παραπάνω”.

Ο πρωθυπουργός είπε: “Εως αυτή τη στιγμή έχουν εμβολιαστεί εμβολιαστεί περίπου 27000 συμπολίτες μας”.

Ο εμβολιασμός στην Ελλάδα άρχισε στις 27 Δεκεμβρίου. Μια απλή διαίρεση δείχνει ότι τις πρώτες 13 μέρες ο μέσος όρος εμβολιασμού ήταν κάτι παραπάνω από 2000 ημερησίως.

Ας δεχτούμε ότι αρχή ήταν, δικαιολογείται μια καθυστέρηση. Πάμε παρακάτω. Αν γίνονται από εδώ και στο εξής 8000 εμβολιασμοί την ημέρα, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, σημαίνει ότι θα εμβολιάζονται 240000 το μήνα. Ακόμα κι αν διπλασιαστούν, θα έχουμε 500000 εμβολιασμούς το μήνα. Έναν απλό πολλαπλασιασμό χρειαζόμαστε, για να διαπιστώσουμε ότι χρειαζόμαστε ένα χρόνο προκειμένου να εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού και να επιτευχθεί η πολυπόθητη ανοσία. Επομένως, οι αισιόδοξες προβλέψεις ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε ξεμπερδέψει με τους εμβολιασμούς-και με την πανδημία- βρίσκονται στον αέρα. Αν δεν γίνει κάποια δραστική αλλαγή των δεδομένων, θα μπούμε και στον επόμενο χειμώνα με το πρόβλημα μπροστά μας. Και δεν εξετάζουμε καθόλου το ενδεχόμενο η διάρκεια της ανοσίας, που προσφέρει τα εμβόλιο, να είναι ολιγόμηνη. Τότε όλα θα ανατραπούν προς το χειρότερο.

Επανέρχομαι στην ιστοσελίδα του πρωθυπουργού και διαβάζω ότι “ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο εμβολιασμός στη χώρα μας προχωράει με ικανοποιητικό ρυθμό”. Και αμέσως μετά είπε “όποιος βιάζεται σκοντάφτει”.

Συμπέρασμα πρώτο: ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι οι 8000 εμβολιασμοί την ημέρα, που ΘΑ γίνονται στο εξής, είναι “ικανοποιητικός ρυθμός”. Προφανώς, έχει ξεχάσει ότι πριν από δυο μήνες οι υπουργοί του δήλωναν ότι θα γίνονται δυο εκατομμύρια εμβολιασμοί το μήνα. Και ο ίδιος – στις 13 Νοεμβρίου σε σύσκεψη για τη στρατηγική του εμβολιασμού, παρόντος του κ. Τσιόδρα- είχε δηλώσει επί λέξει: “Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021, θα έχουμε πετύχει ένα επαρκές επίπεδο εμβολιασμού ώστε να αφήσουμε πίσω μας αυτή την κρίση…”.

Συμπέρασμα δεύτερο: ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι δεν πρέπει να βιαζόμαστε.

Οι εξηγήσεις για όλα αυτά είναι προφανείς. Δεν υπάρχει επαρκής ποσότητα εμβολίων. Αλλά και να υπήρχε είναι αδύνατο να γίνει ο απαιτούμενος αριθμός εμβολιασμών, ώστε μέχρι το καλοκαίρι να έχει επιτευχθεί η ανοσία και να αντιμετωπισθεί η πανδημία.

Διαβάζω τη απάντηση του νέου κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Ταραντίλη στην πρόταση που έκανε ο κ. Τσίπρας προκειμένου να προμηθευτεί η χώρα μεγαλύτερη ποσότητα εμβολίων. “Τα 27κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν συμφωνήσει ότι πορεύονται μαζί όσον αφορά την αγορά εμβολίων και δεν επιτρέπεται να κινούνται μονομερώς”, είπε ο κ. Ταραντίλης.

Είναι, όμως, έτσι; Μάλλον όχι. Δεν είναι μόνο τα δημοσιεύματα(πιο πρόσφατο του «Politico» ) ότι η Γερμανία έχει κάνει χωριστές προμήθειες εμβολίων. Ακόμα και η Κύπρος φαίνεται ότι επιδιώκει να κάνει το ίδιο, όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Δεν έχουν νόημα οι αψιμαχίες κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τα εμβόλια. Αλλά δεν έκανε καλή ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, γιατί δεν ήταν καλά ενημερωμένος.

Εν κατακλείδι: οι κυβερνητικές υποσχέσεις για γρήγορο και μαζικό εμβολιασμό, ώστε μέχρι το καλοκαίρι να έχει αντιμετωπιστεί η πανδημία, αποδεικνύονται έπεα πτερόεντα. Παρόλα αυτά, ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι όλα βαίνουν καλώς στην αντιμετώπιση τη πανδημίας, αφού στον πρόσφατο ανασχηματισμό ουδείς από τους εμπλεκομένους αντικαταστάθηκε.

Και τα δύο είναι σοβαρά λάθη. Λάθος οι υποσχέσεις χωρίς πρακτικό αντίκρυσμα. Λάθος και η μη απόδοση καμιάς ευθύνης για τη γιγάντωση της πανδημίας(έχουν ξεπεράσει πλέον τους 5100 οι θάνατοι). Επιτέλους, ας ενισχύσουν τα νοσοκομεία εν όψει νέου κύματος και ας σταματήσουν την καλλιέργεια τεχνητής αισιοδοξίας με την εμβολιολογία.

Μπορεί μέχρι στιγμής να κάνουν παπάδες με την προπαγάνδα, αλλά αυτή δεν θα μπορεί για πολύ ακόμα να κρύψει τη ζοφερή πραγματικότητα και θα στραφεί εναντίον τους.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα