Αντιδράσεις για τα έξτρα εμβόλια της Γερμανίας

Αντιδράσεις για τα έξτρα εμβόλια της Γερμανίας
Το εμβόλιο της Pfzer μπροστά από τη Γερμανική σημαία shutterstock

Ότι δεν επιτρέπεται στα κράτη μέλη να διαπραγματεύονται ξεχωριστές συμφωνίες για εμβόλια υπογράμμισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ η Γερμανία, έχει ήδη συμφωνήσει για 30 εκατ. επιλέον δόσεις

H συμφωνία της Γερμανίας με την BioNTech για την αγορά επιπρόσθετων δόσεων εμβολίου κατά της COVID-19 δεν επηρεάζει τα συμβόλαια μεταξύ της εταιρείας αυτής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Υγείας.

Η δήλωση αυτή ήρθε μετά την επισήμανση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ότι στα κράτη μέλη δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύονται ξεχωριστές συμφωνίες για εμβόλια με τις φαρμακευτικές εταιρείες παράλληλα με τις προσπάθειες που καταβάλλει η ΕΕ ως σύνολο.

“Κανένα κράτος μέλος σε αυτή τη νομικά δεσμευτική βάση δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύεται παράλληλα ούτε να συνάπτει συμβόλαια παράλληλα”, υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν.

Το δημοσίευμα του Politico

Το Politico, το βράδυ της Πέμπτης στην ευρωπαϊκή του έκδοση δημοσίευσε ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο το Βερολίνο, όχι μόνο έχει προχωρήσει σε συμφωνίες με τις BioNTech/Pfizer και την CureVac για την προμήθεια επιπλέον δόσεων του εμβολίου, αλλά και συνάπτει συμφωνίες προκειμένου να παραλάβει έξτρα εμβόλια που άλλες χώρες της ΕΕ δεν θέλουν.

Οι κινήσεις της Γερμανίας γίνονται κατά παράβαση της ευρωπαϊκής στρατηγικής εμβολιασμού, αναφέρει το Politico, καθώς η Ένωση έχει συμφωνήσει να κατανείμει τα εμβόλια με βάση τον πληθυσμό όχι μετά από διμερείς συμφωνίες των χωρών με τις φαρμακευτικές.

Η Γερμανία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι είχε συμφωνήσει με την BioNTech να προμηθευτεί 30 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις συνάπτοντας ξεχωριστή συμφωνία, αν και ο χρόνος παράδοσης αυτών των δόσεων δεν έχει διευκρινιστεί.

Η κίνηση αυτή της Γερμανίας, συμφωνήθηκε τον Σεπτέμβριο, αλλά αποκαλύφθηκε μόλις αυτήν την εβδομάδα.

Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο Politico πως η γερμανική κίνηση είναι σε αντιστοιχία με το “πνεύμα της ευρωπαϊκής συμφωνίας εμβολιασμού”, καθώς οι επιπλέον δόσεις της Γερμανίας, θα ακολουθήσουν την προμήθεια της Επιτροπής.

Ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που διαφωνούν, όπως ο Ολλανδός Ευρωβουλευτής, Μοχάμεντ Τσαχίμ, ο οποίος κάνει λόγο για “αγνό εμβολιαστικό εθνικισμό”.

Η Κύπρος ζήτησε επιπλέον εμβόλια από το Ισραήλ

Η Κύπρος αποτάθηκε στο Ισραήλ με στόχο την εξασφάλιση εμβολίων ενάντια στον κορωνοϊό. Την σχετική πληροφορία επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Πολίτη» της Κύπρου, και η οποία θα δημοσιευτεί σε δύο μέρη την ερχόμενη Κυριακή και τη Δευτέρα.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αποκάλυψε ότι επικοινώνησε προσωπικά με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου εκφράζοντας την παράκληση, ει δυνατόν, να προσφερθούν στην Κύπρο εμβόλια και από τη γείτονα. Ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου υποσχέθηκε στον Νίκο Αναστασιάδη να εξετάσει το ενδεχόμενο με τις αρμόδιες Αρχές του Ισραήλ και να επανέλθει εντός των προσεχών ημερών. Ερωτηθείς εάν αυτή η κίνηση δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα με τις Βρυξέλλες και το κοινό πρόγραμμα εμβολιασμών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε αρνητικά.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα