Διόδους ασφαλούς πρόσβασης για τους μετανάστες τώρα!

Διόδους ασφαλούς πρόσβασης για τους μετανάστες τώρα!
Γιάνης Βαρουφάκης Aris Oikonomou / SOOC

Ο ΓΓ του ΜεΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης γράφει γα την επιτακτική ανάγκη που υπάρχει για την εξασφάλιση ασφαλών διόδων πρόσβασης στους μετανάστες.

Ο ΟΗΕ τις απαιτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Πάπας Φραγκίσκος τις προτείνει παθιασμένα. Η λογική συνηγορεί ότι η Ευρώπη έχει νομική και ηθική υποχρέωση να τις δημιουργήσει: Δίοδοι ασφαλούς πρόσβασης για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που κανένας φράχτης δεν θα σταματήσει από το να προσπαθήσουν, πάση θυσία, να αποδράσουν στην ήπειρό μας.

Μόνο οι δίοδοι ασφαλούς πρόσβασης μπορούν να σταματήσουν τις υγρές εκατόμβες στη Μεσόγειο, τους μαζικούς θανάτους από ασφυξία στις καρότσες των φορτηγών κλπ. Όμως, αντί για διόδους ασφαλούς πρόσβασης, η ΕΕ χρηματοδοτεί φράχτες στην Ελλάδα και την Ισπανία, την Frontex να κάνει τα στραβά μάτια στα pushback, και στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών στη Λιβύη και αλλού.

Δεν είναι αστοχία. Είναι σχέδιο. Το είχε ομολογήσει ο κ. Πλεύρης κάποτε: «φύλαξη των συνόρων δε μπορεί να υφίσταται αν δεν υπάρχουν νεκροί”. Το είπε πιο εκλεπτυσμένα κι ο Josep Borrell, ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας: «Η Ευρώπη είναι ένας όμορφος κήπος. Ο υπόλοιπος κόσμος είναι, βασικά, μια ζούγκλα που θέλει να εισβάλει στον κήπο μας.» Αυτή η μισανθρωπική νοοτροπία κρύβεται πίσω από την πολιτική απόφαση να μην υπάρχουν δίοδοι ασφαλούς πρόσβασης.

Στην πρόσφατη διακαναλική συνέντευξή μου, 48 ώρες πριν την τραγωδία στα ανοικτά της Πύλου, σημείωνα: «Το μεταναστευτικό δεν λύνεται με φράκτες και επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο. Να το πάρουμε απόφαση, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει μεταναστευτική πολιτική… Ως ΕΕ δεν έχουμε πολιτική και χτίζουμε φράχτες». Πράγματι, η κύρια ευθύνη βαραίνει ολόκληρη την ΕΕ.

Όμως, αυτό δεν αφήνει στο απυρόβλητο την ελληνική πολιτική ηγεσία η οποία, ως επί το πλείστον, συναινεί σε μια πολιτική που συνοψίζεται ως εξής: Από την μία, ανοιχτά σύνορα με golden visa για τους πλούσιους μετανάστες και, από την άλλη, φράχτες, συρματοπλέγματα, pushbacks και πνιγμοί για της γης τους κολασμένους.

Οι πολιτικοί που έχτισαν τον Φράχτη, που φωτογραφίζονταν όλο περηφάνεια στη σκιά του, ακόμα κι εκείνες ή εκείνοι που δεν τόλμησαν να διαφωνήσουν δημοσίως με το χτίσιμό του, πρέπει να αναλογιστούν ότι ο Φράχτης έστρεψε χιλιάδες συνανθρώπους μας στα σαπιοκάραβα. Ότι ο πνιγμός πολλών από αυτούς ήταν αναμενόμενος.

Συνοψίζοντας, αν είσαι υπέρ του Φράχτη και των επαναπροωθήσεων, είναι παράλογο – για να μην πω υποκριτικό – να κηρύσσεις εθνικό πένθος για τους πνιγμένους. Αν υποστηρίζεις Φράχτη και επαναπροωθήσεις είναι παράλογο να καταφέρεσαι κατά των διακινητών που κάνουν χρυσές μπίζνες όσο οι φράχτες ψηλώνουν κι οι επαναπροωθήσεις πληθαίνουν.

Το «ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη», μαζί με το DiEM25 πανευρωπαϊκά, πρωτοστατούμε ώστε να σταματήσει το έγκλημα των επαναπροωθήσεων στη Μεσόγειο και, το πιο σημαντικό, να δημιουργηθούν δίοδοι ασφαλούς πρόσβασης που να διαπερνούν σύνορα, τείχη και φράχτες. Με αυτό τον αγώνα, στον οποίο καλούμε να συστρατευτούν όλες και όλοι οι κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ηπείρου, τιμούμε τη μνήμη των εκατοντάδων νεκρών μας στα ανοικτά της Πύλου.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα