Ένα “όχι” που ακούστηκε από το Χαλάνδρι μέχρι τη Θεσσαλία

Διαβάζεται σε 3'
Κυριάκος Μητσοτάκης, Λευτέρης Αυγενάκης και Άδωνις Γεωργιάδης
Κυριάκος Μητσοτάκης, Λευτέρης Αυγενάκης και Άδωνις Γεωργιάδης Sooc

Η ΝΔ κέρδισε συνεχόμενες εκλογές, πήγε καλά στον α’ γύρο των αυτοδιοικητικών, ωστόσο αυτό δεν ήταν αρκετό. Έπρεπε να κερδίσει με το ζόρι σε Χαλάνδρι και Θεσσαλία και οι πολίτες απάντησαν.

O δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών, ήταν το πρώτο αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία επί εποχής Μητσοτάκη. Έχασε την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, 5 Περιφέρειες και μεταξύ άλλων δήμων και το… Χαλάνδρι

Ο πρώτος γύρος, ήταν σαφώς καλύτερος για την κυβερνώσα παράταξη, ωστόσο επιδείνωσε μια ασθένεια που την “ταλαιπωρεί” από την πρώτη μέρα στην εξουσία. Την ασθένεια της αλαζονείας.

Ο πρώτος γύρος, παρά το καταστροφικό πρώτο τρίμηνο της κυβέρνησης, δημιούργησε μια αίσθηση business as usual, που άναψε “πράσινο φως” για τους εκβιασμούς Γεωργιάδη στο Χαλάνδρι και Αυγενάκη στη Θεσσαλία. Το καλό αποτέλεσμα δεν ήταν βλέπετε αρκετό για την κυβερνώσα παράταξη, που δεν συμβιβαζόταν με οτιδήποτε άλλο παρά έναν μπλε χάρτη.

Γι’ αυτό και το Χαλάνδρι και η Θεσσαλία αποτέλεσαν πεδία μάχης με χρήση μάλιστα τακτικών που θυμίζουν σκοτεινές εποχές. Ούτε λίγο ούτε πολύ οι δημότες Χαλανδρίου εκφοβίστηκαν από τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη, που με ύφος Παττακού τους προειδοποίησε για το τι θα γίνει αν επανεκλεγεί ο κ. Ρούσσος. Το ίδιο συνέβη και στη Θεσσαλία με την “σύνδεση των χρονοδιαγραμμάτων για την αποκατάσταση των ζημιών με το αποτέλεσμα των εκλογών”.

Η ΝΔ κέρδισε συνεχόμενες εκλογές και είδε τον βασικό της αντίπαλο να καταρρέει, αλλά δεν ήταν αρκετό. Πού σταματάει το πάθος για εξουσία; Η απάντηση είναι πουθενά. Κάθε περιφέρεια, κάθε δήμος κάθε γειτονιά, θα πρέπει να είναι μπλε και όσες δεν είναι θα πρέπει να τις σκιάζει η φοβέρα και η φτώχεια.

Η ηγεσία της ΝΔ από το 2016 σχεδίασε και από το 2019 εφάρμοσε μια στρατηγική εδραίωσης της εξουσίας της. Δεν προανήγγειλε ότι θα κατακτήσει τους αρμούς της.

Απλώς το έκανε.

Και όπου υπήρξε αντίσταση, με τη βοήθεια του σκοταδιού που έχει απλωθεί στη δημόσια σφαίρα, πρώτα έκανε damage control και μετά κατεδάφιζε τα εμπόδια. Οι υποκλοπές και οι ανεξάρτητες αρχές είναι ένα καλό παράδειγμα.

Είναι αυτό το σύστημα εξουσίας αήττητο; Το Χαλάνδρι, η Θεσσαλία, αλλά και η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα του αλύγιστου Πελετίδη, αποδεικνύουν ότι δεν είναι.

 

 

Το αποτέλεσμα του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, είναι μήνυμα και προς την κυβέρνηση, η αλαζονεία της οποίας δεν της κοστίζει ακριβά όσο παίζει μόνη της (αυτό δεν θα ισχύει για πάντα), αλλά και προς την αντιπολίτευση.

Οι πολίτες είπαν όχι στην αλαζονεία και στους εκβιασμούς. Απαιτούν σχέδιο, δουλειά και εφαρμοσμένες πολιτικές που κάνουν τη ζωή τους καλύτερη γι’ αυτό και επέλεξαν όσους επέλεξαν.

Το αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει ότι αργά ή γρήγορα, οι όμοροι χώροι θα αναγκαστούν να συζητήσουν και σε αυτόν τον διάλογο θα πρέπει να προσέλθουν όλοι με θέσεις, διάθεση συνεργασίας και κυρίως σοβαρότητα.

Η όποια ανατροπή του πολιτικού σκηνικού στο μέλλον, θα έρθει μέσω της πολιτικής και όχι μέσω των likes και του lifestyle.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα