Κοιμάται η Εκκλησία; Χρέωσαν στον… Θεό τις πλημμύρες

Κοιμάται η Εκκλησία; Χρέωσαν στον… Θεό τις πλημμύρες
Οφείλονται σε Θεική Οργή οι πλημμύρες στην Έυβοια; Eurokinissi

Αυτή η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου «μπάζει» όπως και να την εξετάσει κανείς

Το ότι -σε γενικές γραμμές- η Εκκλησία της Ελλάδας αν μπορούσε να επιλέξει ποιος θα κυβερνά την χώρα, θα διάλεγε την Νέα Δημοκρατία είναι γνωστό.

Θεοσεβούμενο κόμμα είναι, δίχως «αστεφάνωτους» και «άθεους» (με εξαίρεση ίσως κάτι λίγους πρώην «σημητικούς» που έχει στην κυβέρνηση). Διαθέτει μπόλικα στελέχη που έχουν σχέση με την «βαθιά Εκκλησία», τις παρα-θρησκευτικές οργανώσεις και τις «σκληρές Μονές».

Οι γαλάζιοι βουλευτές δεν ξεκινούν προεκλογική εκστρατεία αν δεν πάρουν την ευχή του τοπικού Μητροπολίτη. Όσο για νομοθετικές διευκολύνσεις και «ιερά ρουσφετάκια» η Ν.Δ κάνει περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση έχει προκύψει. (Δίχως οι υπόλοιπες να μπορούν να περηφανευθούν ότι δεν έχουν περιπέσει σε παρόμοια ατοπήματα).

Δίνουν όμως όλα αυτά το δικαίωμα στην Νέα Δημοκρατία να χρησιμοποιεί «Τα Θεία» προκειμένου να μεταφέρει ένα τμήμα από τις ευθύνες και τις αβλεψίες της; Ρωτάμε.

Γιατί πώς να το κάνουμε αυτό το στοιχείο υπήρξε στην δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου χθες. Τότε που εκτίμησε για τις πλημμύρες στην Εύβοια ότι «με το Θεό δεν μπορεί να τα βάλει κανείς. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα φυσικά φαινόμενα».

Ένα μοιρολατρικό «σχήμα λόγου» ήταν βεβαίως αυτό που χρησιμοποίησε ο Γιάννης Οικόνομου. Αλλά ας μην ξεχνάμε σε ποια κοινωνία απευθύνεται: Στην Ελληνική. Εκεί που ο «χριστιανο-ορθόδοξος ανορθολογισμός» δεν είναι καθόλου άγνωστο φαινόμενο. Σε ένα «σώμα» που βγάζει τον διαγραμμένο Κ.Μπογδάνο βουλευτή Α’ Αθήνας και έχει αντι-εμβολιαστές που «κάνουν τον σταυρό τους» αρκετές φορές την ημέρα.

Κάποιοι ίσως πιστέψουν λοιπόν ότι αυτά που συνέβησαν στην Εύβοια ήταν «θεϊκή δοκιμασία». Όχι κυβερνητική ανοργανωσιά για ένα ζήτημα που γνωρίζουν οι πάντες από τον προηγούμενο Αύγουστο. Τοτε που όλοι έλεγαν ότι τα καμένα δάση του Καλοκαιριού θα φέρουν πλημμύρες το Φθινόπωρο. Ακόμη και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Φυσικά δεν περιμένουμε κάποια αντίδραση από την Εκκλησία της Ελλάδας για όλα αυτά. Ο σχολιασμός είναι μάλλον σκωπτικός.

Να σημειώσουμε πάντως ότι αυτή η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου «μπάζει» όπως και να την εξετάσει κανείς.

Ιδίως αυτή η ταύτιση «φύσης» και «Θεού». Σε καιρούς που σε παγκόσμιο επίπεδο αναζητείται μια κοινή γλώσσα και κα συν-αντίληψη προκειμένου να αντιμετωπιστεί με σύγχρονούς όρους η κλιματική κρίση.

Δεν είναι και ό,τι πιο προοδευτικό.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα