Τι έδειξε η απεργία για το 8ωρο

Τι έδειξε η απεργία για το 8ωρο
Ότι κι αν συμβεί με το εργασιακό στην Βουλή, η κυβερνητική επιχειρηματολογία δεν έπεισε την κοιωνία Eurokinissi

Η κυβέρνηση νομοθετεί με την κοινωνία «απέναντι» κι αυτό ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα

Η χθεσινή 24ωρη απεργία και η συγκέντρωση που διοργανώθηκε στην Αθήνα, ήταν επιτυχημένες. Το πιστοποιούν τα μεγέθη της συμμετοχής που προκύπτουν από όλες τις πηγές. Το δείχνει η εμφανής αμηχανία του Μ.Μαξίμου όπως και οι (τραγελαφικές) αντιδράσεις όσων αναπαράγουν «παπαγαλίζοντας» το κυβερνητικό αφήγημα στα Μέσα Ενημέρωσης.

Υψηλά επίπεδα μαζικότητας, κινητοποίηση πολλών συνδικαλιστικών και πολιτικών μηχανισμών, σαφέστατη αίσθηση κοινωνικής γείωσης. Αυτά ήταν τα στοιχεία που χαρακτήρισαν τις αντιδράσεις στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη, που έρχεται για ψήφιση στην Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη. Εκτός από συνδικαλιστική απάντηση σε ένα επιθετικό προς τον κόσμο της εργασίας νομοσχέδιο, η απεργία, αποτέλεσε ταυτόχρονα ένα πολιτικό γεγονός.

Ιδίως αν αναλογιστεί κανείς την συγκυρία στην οποία πραγματοποιήθηκε: Μετά από έναν χρόνο συνθηκών κοινωνικής απομόνωσης λόγω του Covid 19. Πριν από μία περίοδο που η οικονομική κρίση, που έπεται της υγειονομικής, θα «δείξει τα δόντια της».

Επίσης σε ένα χρονικό σημείο που το πρόγραμμα των νομοθετικών αλλαγών που σχεδιάζει η κυβέρνηση βρίσκεται στην κορύφωσή του. Ήδη έχουν ψηφιστεί νομοσχέδια – όπως αυτά της Παιδείας– που προκάλεσαν έντονες κοινωνικές αντιδράσεις.

Με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό, μετά την ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου έπεται το ασφαλιστικό. Το νομοθέτημα που προβλέπει την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση. Ακολουθεί το νομοθέτημα για την αξιολόγηση στο δημόσιο τομέα, που οι πληροφορίες θέλουν να σχετίζεται με την προοπτική περικοπών στην μισθολογική δαπάνη.

Όλα αυτά στο «φόντο» των δεσμεύσεων που θα αναλάβει η κυβέρνηση ενόψει των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης με βάση τις προτάσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη. Ένα σχέδιο για το οποίο ο τρόπος που θα εφαρμοστεί, με συγκεκριμένα μέτρα, δεν είναι ακόμη γνωστός.

Ότι κι αν συμβεί –από υγειονομικής και οικονομικής άποψης –το φετινό καλοκαίρι, είναι εμφανές ότι έρχεται ένα «ζόρικο» Φθινόπωρο. Η χθεσινή κινητοποίηση έδειξε ότι ο κοινωνικός παράγοντας, μπορεί και ως εκ τούτου θα έχει, σημαντική επίδραση στις πολιτικές εξελίξεις. Μια προοπτική που μόνον ευνοϊκή δεν είναι για τα κυβερνητικά σχέδια.

Παρά την έπαρση του Κωστή Χατζηδάκη, στην κυβέρνηση γνωρίζουν πως η επιχειρηματολογία για το εργασιακό νομοσχέδιο δεν έχει πείσει. Ακόμη και από τους ψηφοφόρους της Ν.Δ εκλαμβάνεται ως μία – ανεκτή ίσως- αλλά αρνητική εξέλιξη.

Η απεργία ήταν ένα σαφές δείγμα ότι εφεξής η κυβέρνηση θα νομοθετεί και θα λειτουργεί με την κοινωνία «απέναντι».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα