Η ακρίβεια θα φέρει πρόωρες εκλογές;

Η ακρίβεια θα φέρει πρόωρες εκλογές;
Κυριάκος Μητσοτάκης ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Ο Γιάννης Αλμπάνης γράφει για την ακρίβεια και την κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ, ενώ αποκωδικοποιεί τα έξι επιχειρήματα που δείχνουν πρόωρες εκλογές

Η ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ, προκάλεσε έντονη συζήτηση στα δημοσιογραφικά γραφεία σχετικά με το αν η εξαγγελθείσα φοροελάφρυνση προοιωνίζεται πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Έξι είναι τα βασικά επιχειρήματα όσων υποστηρίζουν το σενάριο των πρόωρων εκλογών στα τέλη της άνοιξης ή τις αρχές του φθινοπώρου:

  1. Στην Ελλάδα οι φοροελαφρύνσεις δεν γίνονται σε “νεκρούς” πολιτικά χρόνους.
  2. Η μείωση έρχεται σε μια στιγμή που η κυβέρνηση βλέπει τη δημοτικότητά της να μειώνεται.
  3. Η επίκληση της αύξηση του κόστους ζωής ως δικαιολογίας για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, δεν μοιάζει πολύ πειστική. Όταν αυξάνεται η τιμή της βενζίνης, του ηλεκτρικού και των τροφίμων, δεν σκέφτεται κανείς να αντιδράσει, μειώνοντας τον φόρο στην ακίνητη περιουσία.
  4. Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας από τους πλέον απεχθείς φόρους, όντας ταυτισμένος με το Μνημόνιο και τη βίαιη φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης. Κάθε μείωσή του είναι δημοφιλής.
  5. Η συγκεκριμένη μείωση του ΕΝΦΙΑ ευνοεί κατά κύριο λόγο τα εκλογικά ακροατήρια της κυβέρνησης και όχι όσους-ες πλήττονται πιο πολύ από την αύξηση του κόστους ζωής.

Η ακρίβεια

Το βασικό όμως επιχείρημα όσων “βλέπουν” πρόωρες εκλογές είναι η εξαιρετικά δυσμενής συνθήκη που διαμορφώνει για την κοινωνία η ακρίβεια. Ο πληθωρισμός έφτασε αισίως το 5,5%, η βενζίνη έπιασε ιστορικό υψηλό με μέση τιμή πανελλαδικά 1,84 ευρώ ανά λίτρο, η τιμή του φυσικού αερίου έχει τριπλασιαστεί σε σχέση με πέρσι.

Η αλματώδης άνοδος του πληθωρισμού προκαλεί τη ραγδαία πτώση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων. Σε πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ αυτή η πτώση υπολογίζεται τον Δεκέμβριο στο 10,4% για όσους παίρνουν τον κατώτατο μισθό, σε 13,7% για όσους παίρνουν τη μέση αμοιβή των ημιαπασχολούμενων και σε 6,9% για όσους έχουν το μέσο εισόδημα. Το να χάνεις το 10% της αγοραστικής δύναμης δύναμής σε διάστημα λίγων εβδομάδων έχει ως αποτέλεσμα μια αισθητή (αν όχι δραματική) υποβάθμιση του βιοτικού σου επιπέδου. Είναι ενδεικτικό ότι σε πρόσφατη δημοσκόπηση της Prorata η ακρίβεια θεωρείται από τους ερωτηθέντες πιο σημαντικό πρόβλημα από την πανδημία.

Η δυσαρέσκεια

Η υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου προκαλεί δυσαρέσκεια, όπως συμβαίνει πάντα. Δυσαρέσκεια που έχει ως αποδέκτη την κυβέρνηση, όπως εξίσου συμβαίνει πάντα. Η κυβέρνηση χάνει έδαφος αφού εμφανίζεται ανήμπορη (προς το παρόν τουλάχιστον) να δώσει λύσεις που να αλλάξουν τη μεγάλη εικόνα. Εικόνα η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνει σκοτεινή για αρκετό διάστημα ακόμα. Την ίδια στιγμή, το αφήγημα του επιτελικού κράτους θάφτηκε κάτω από το χιόνι, ενώ η εμφάνιση στο προσκήνιο του Νίκου Ανδρουλάκη καθιστά πιο εύκολη τη διαφυγή ψηφοφόρων από το στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας. Τα πράγματα γίνονται δύσκολα για το Μαξίμου.

Οι διορθωτικές κινήσεις

Αν δεν γίνεται λοιπόν να αλλάξει η μεγάλη εικόνα, σύμφωνα πάντα με όσους “βλέπουν” σύντομα κάλπες, μπορούν να γίνουν διορθωτικές κινήσεις με κύρια στόχευση συγκεκριμένα εκλογικά ακροατήρια της ΝΔ, Η μείωση του ΕΝΦΙΑ σε συνδυασμό με την κλιμάκωση των επιθέσεων εναντίον του ΚΙΝΑΛ αποτελούν τέτοιες διορθωτικές κινήσεις. Αν ευοδωθούν, ενδέχεται να δοθεί στον κ. Μητσοτάκη η δυνατότητα να προσφύγει στις κάλπες πριν η κατάσταση γίνει για την κυβέρνησή του ακόμα πιο δύσκολη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα